Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 23.09.2012
    Przekładaniec budyniowy
    Przekładaniec budyniowy, to ciasto, za którym najbardziej przepada chyba moja babcia. Jest na prawdę wyborny. Prezentuje się równie wspaniale. Kiedy go przygotujesz, to twoja rodzina może być nim zaskoczona. Po prostu nie może ci nie wyjść. Na prawdę polecam.Składniki:1/3 kostki masła lub margaryny PALMY 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ...

    Desery i ciasta 23.09.2012
    Niezwykle prosta babka
    Przepis, który wam podaje jest na prawdę prosty. Taką babkę może przygotować każdy. Jest dosyć łatwa w przygotowaniu, ale za to przepyszna. Polana własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.Składniki:4 jajka 8 łyżek cukru kryształu 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowyWykonanie:Całe ...

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Biszkopty z orzechowym kremem i czekoladą
    Przepis na szybki deser, gdy wpadną niespodziewani goście. Wystarczy mieć w domu biszkopty i odrobinę chałwy. Przyda się również gorzka czekolada, która przełamie słodycz kremu. Gości na pewno zaciekawi delikatny krem na bazie chałwy, którego smak podkreślają zmielone orzechy. Składniki80 świeżych, okrągłych biszkoptów½ szklanki mielonych orzechówKrem:kostka masła (25 dag)25 ...

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Sernik delikatesowy z polewą
    Uwielbiam serniki. Są moją słabością. Ale jak nie ulec pokusie, skoro wokół nas tyle wspaniałych przepisów. Wypróbowałam ich wiele i muszę przyznać, że obok tego nie można przejść obojętnie. Składnik, który może dziwić, to ugotowane ziemniaki. W nich jednak tkwi sekret. Polecam.Składniki75 dag tłustego białego sera½ kostki masła6 jajek1½ szklanki cukru pudruopakowanie cukru ...

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Ciasto gruszkowo-makowe
    Wspaniale pasuje do czarnej poobiedniej kawy. Ciasto na bazie masła idealnie komponuje się z ugotowanym na kremowej śmietanie makiem. A pełni smaku dodaje gruszkowy wierzch delikatnie skropiony cytryną. Ciasto rozpływa się w ustach i sprawia mnóstwo przyjemności domownikom i gościom. Składniki75 dag gruszek50 dag makuszklanka śmietany 30%mały cukier waniliowy1¾ szklanki mąkiszklanka ...

    Desery i ciasta 13.09.2012
    Sernik z jogurtów typu greckiego
    Nic tak nie poprawia humoru, jak spokojnie, bez pośpiechu zjadany smaczny deser. Dzisiaj polecam sernik jogurtowy, który nie wymaga dużo wysiłku a idealnie podnosi hormon szczęścia. Podstawa to dobry gęsty jogurt, najlepiej typu greckiego. Składniki8 jajek1½ szklanki cukru (może być puder)szklanka oleju2 budynie śmietankowe (duże)2 jogurty naturalne (po 400 g) typu greckiegoherbatniki ...

    Desery i ciasta 13.09.2012
    Kruche ciasteczka z makiem
    Uwielbiam ciasteczka. Szczególnie domowej roboty. Idealnie sprawdzają się przy pierwszych oznakach głodu, ale także w chwilach relaksu. Ciasteczko z makiem, filiżanka herbaty z rozgrzewającym imbirem to chwila dla mnie po ciężkim dniu. Dobrze je mieć w zasięgu ręki. Warto zatem przygotować ich troszkę więcej i zamknąć w blaszanym pudełku, by móc sięgnąć po nie, jak przyjdzie ...

    Desery i ciasta 05.09.2012
    Deser malinowy z mascarpone
    To pomysł na szybki i pyszny deser. Do jego realizacji najlepiej użyć świeżych malin i pomarańczy. Oczywiście dużo łatwiej kupić gotowy sok, ale warto przygotować go samodzielnie, by wydobyć z owoców to, co najcenniejsze. Do tego delikatny, kremowy w smaku serek mascarpone oraz biała czekolada i mamy powód do niezliczonych pochwał.Składniki150 ml śmietany 30%20 dag serka mascarpone5 ...

    Desery i ciasta 05.09.2012
    Jabłecznik z bakaliami
    Wyjątkowe spotkanie nie może obejść się bez deseru. Jesienną porą w tej roli doskonale sprawdzi się pyszny, bakaliowy jabłecznik. Teraz, kiedy drzewa w sadach są pełne soczystych jabłek, warto pokusić się o jego przygotowanie. A jabłka jak wiemy, idealnie komponują się z bakaliami, podkreślając ich smak i aromat. SKŁADNIKI : - 2 szklanki mąki krupczatki - ¾ szklanki cukru pudru - ...

    Desery i ciasta 31.08.2012
    Zapiekane jabłka – na słodko z masełkiem i cynamonem
    Wrzesień to miesiąc jabłek. Co prawda owoc ten jest na szczęście dostępny w sklepach przez okrągły rok, jednakże to właśnie teraz jest na nie sezon, podczas którego możemy delektować się szeroką gamą gatunków i odmian. Ten niezwykle łatwy przepis wykorzystuje składniki, które zapewne każdy z Was ma zawsze w swojej kuchni.Warto wypróbować różne wariacje na temat tego pysznego ...