Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Wiosenna tarta ze szparagami
    Kiedy wiosna w pełni i za oknem piękna pogoda, aż żal spędzać długie godziny w kuchni. Dlatego warto wypróbować przepisy na proste, szybkie, a jakże smaczne dania. Jedną z propozycji, która wiosną smakuje najlepiej, jest tarta z zielonymi szparagami, które właśnie wiosną możemy spotkać w każdym warzywniaku.Składniki pęczek zielonych szparagówopakowanie ciasta francuskiego20 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym
    W ciepłe i upalne dni często mamy ochotę na mrożoną kawę lub herbatę a do tego „coś słodkiego”. Kiedy sezon na truskawki w pełni, warto to wykorzystać i przygotować ciasto z truskawkami. Doskonałym dodatkiem jest krem śmietanowy, który z jednej strony doskonale komponuje się z truskawkami, z drugiej natomiast sprawi, że deser nie będzie zbyt słodki. Składniki ciasto biszkoptowe ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Rogaliki drożdżowe z truskawkami
    Zapraszając znajomych na kawę czy herbatę niejednokrotnie zastanawiasz się co podać jako przekąskę. Goście z przyjemnością skosztują drobnych słodkości, a z pewnością idealnym rozwiązaniem będą rogaliki z truskawkami. Wykorzystaj sezon i zamiast marmolady przygotuj nadzienie ze świeżych owoców. Taki deser z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Składniki1/2 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z galaretką i truskawkami
    W maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki w pełni, warto pokusić się o przygotowanie ciasta biszkoptowego z galaretką i truskawkami. Taki deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i co niektórych szczególnie ucieszy – niskokaloryczny.Składniki ciasto biszkoptowe1/2 kg truskawek2 galaretki o smaku truskawkowym1/4 litra śmietany 30%4 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatynyWykonanieCiasto ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Biszkopt – idealny wstęp do sezonowych ciast z owocami
    Wiosna i lato to idealna pora na pieczenie ciast sezonowych. Do wyboru mamy truskawki, maliny, wiśnie, morele czy jabłka. Możliwości jest wiele, lecz pieczenie ułatwi szybkie przygotowanie „podkładu”. Poznaj prosty przepis na ciasto biszkoptowe.Składniki 2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)cukier puder do piany4 jaja (całe)2 łyżki wodyszczypta ...

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Truskawki z kremem Chantilly
    Wiosną na ulicznych straganach, bazarkach czy w supermarketach pojawiają się truskawki. Nic zaś nie pasuje do tego pysznego, bogatego w witaminę C owocu lepiej niż bita śmietana. Czerwone truskawki na dole, na górze zaś biały, słodki, ubity na sztywno krem Chantilly. Ciekawą odmianą bitej śmietany jest krem Chantilly – posłodzony i z dodatkiem wanilii. Wymyślił go pod koniec XVII ...

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Truskawki zapiekane pod kremem zabajone
    Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego podanego na ciepło, wypróbuj truskawki zapiekane pod kremem zabajone. To łatwa w przygotowaniu mikstura z żółtek i cukru (czasem również z dodatkiem mocnego alkoholu – rumu lub słodkiego wina Marsala).Krem zabajone pochodzi najprawdopodobniej z XVI w. Około 1500 r. kapitan włoskiej floty, Emiliano Giovanni Baglioni, nazywany przez wszystkich marynarzy ...

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Jak przygotować bitą śmietanę
    Bita śmietana do doskonały dodatek prawie do każdego deseru. Wiosną i latem często jest podawana z owocami. Wykonanie bitej śmietany nie jest takie trudne. Poznajcie kilka wskazówek dotyczących nie tylko jej ubijania. Im większa zawartość tłuszczu mlecznego w śmietanie, tym lepiej będzie się ona ubijać. Przy tzw. pełnej śmietanie (30% lub więcej) pęcherzyki powietrza lepiej „wchodzą” ...

    Desery i ciasta 07.05.2012
    Przepis na murzynka
    Murzynek to ciasto, które nazywam „wyjściem awaryjnym”. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jego największym atutem jest to, że na długo zachowuje świeżość. Smak ciasta można wzbogacić bakaliami oraz śliwkami węgierkami z kompotu, które powodują, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście murzynek nie byłby murzynkiem bez polewy kakaowej.Składniki 1 kostka palmy 7 ...

    Desery i ciasta 18.04.2012
    Piszinger, czyli wafle inaczej
    Jak większość dobrych, sprawdzonych przepisów, przepis na piszinger pochodzi z babcinego zeszytu. Wystarczą jedynie dobre chęci, kilka składników i pół godziny wolnego czasu, a deser gotowy. Ktoś mógłby powiedzieć, że to zwykłe wafle, ale z tym stwierdzeniem nie można się zgodzić.Piszinger to mówiąc krótko wafle, inaczej andruty przekładane na zmianę czekoladą i powidłami ...