Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 13.07.2012
    Czekoladowe lody z jabłkowym calvadosem
    Czekoladowe lody z jabłkowym calvadosem to pyszny czekoladowy deser wzmocniony procentami. Ten mrożony przysmak przygotowujemy z lodów już gotowych, które wystarczy tylko nałożyć z pudełka łyżką do robienia gałek. Dzięki temu w ekspresowym tempie zaskoczysz swoich gości. Pamiętaj, że jeśli jego konsumentami będą dzieci, usuń z listy składników calvados i likier!W niżej wymienionych ...

    Desery i ciasta 08.07.2012
    Ciasto Karpatka
    Chyba nie ma w mojej rodzinie osoby, która nie lubiłaby ciasta karpatki. Moja siostra mogłaby zjeść nawet całą blachę. Ja lubię to ciasto za krem budyniowy, który jest niezwykły. Kiedy dobrze schłodzi się ciasto karpatkę, to smakuje jak lody o smaku waniliowym. Składniki Ciasto: szklanka wody ½ kostki margaryny szklanka mąki krupczatki 4 jajka łyżka proszku do pieczenia Masa: ½ ...

    Desery i ciasta 08.07.2012
    Pyszne ciasto WZ
    Ciasto WZ to pyszne ciasto z masą kremową oraz powidłami lub dżemem. Kiedy pierwszy raz upiekłem ciasto WZ byłem nim wręcz zachwycony. Oto przepis na ciasto WZ. Składniki 30 dag mąki (krupczatki) 25 dag cukru pudru 3 jajka (należy je umyć i sparzyć wrzątkiem) szklanka gorącego mleka ½ paczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ½ kostki margaryny dżem lub powidła Masa: margaryna ...

    Desery i ciasta 07.07.2012
    Ciasto Fale Dunaju
    Ciasto Fale Dunaju to połączenie puszystego ciasta wraz jabłkami z niezwykle delikatną masą budyniową. Przepis na ciasto Fale Dunaju nie jest trudny w przygotowaniu. Składniki 30 dag mąki (najlepiej krupczatki) 5 jaj (należy je dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem) margaryna szklanka cukru 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa budyniowa: 0,5 l ...

    Desery i ciasta 05.07.2012
    Deser 3 BIT
    Po raz pierwszy deser 3 BIT spróbowałem na urodzinach mojej cioci. I wywarło na mnie ogromne wrażenie. Niezwykły smak, jak i wspaniały wygląd. Deser 3 BIT po prostu rozpływał się w ustach a do tego jest dość łatwy w przygotowaniu. Składniki herbatniki masa krówkowa (masa kajmakowa - można ją kupić w puszce) krem śmietankowy lub krem waniliowy do tortów 0,5 l śmietany 30% 2 ...

    Desery i ciasta 05.07.2012
    Ciasto Niebo w gębie
    Ciasto Niebo w gębie to niezwykle pyszny wypiek, który wprawi w zachwyt całą Twoją rodzinę - zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wymaga trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być zaskakujący. Składniki Normatyw surowcowy: 20 dag masła szklanka cukru pudru 3 żółtka 30 dag mąki (najlepiej krupczatki) łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 ½ kg jabłek łyżka ...

    Desery i ciasta 03.07.2012
    Smażone jabłka – pomysł na wykorzystanie resztek
    Nie lubimy marnować jedzenia, ale nie zawsze wiemy jak wykorzystywać resztki i czasem jedyne co nam zostaje to wyrzucić je do kosza. Poznaj sposób na wykorzystanie resztek czerstwego ciasta drożdżowego.Jeśli zostanie nam kawałek czerstwego ciasta, np. drożdżowego, możemy zrobić z niego pyszne jabłkowe krążki. Składnikiresztki czerstwego ciasta drożdżowegojabłka (ilość zależy ...

    Desery i ciasta 29.06.2012
    Jabłka z rodzynkami
    Jedzenie deserów to przyjemność i nikt temu nie zaprzeczy. Spożywane z umiarem i przygotowane ze zdrowych składników są dobrym lekarstwem na chandrę. Pamiętajcie – jeśli dopada Was złe samopoczucie, a macie pod ręką jabłka i rodzynki, jesteście w stanie w ciągu 30 min. obudzić hormon szczęścia.Składniki 8 jabłek1/2 cytryny1/2 szklanki cukru1/3 szklanki rodzynek1/2 szklanki gorącej ...

    Desery i ciasta 29.06.2012
    Kruchy torcik z porzeczkami
    Świeże owoce mają inny smak. Dlatego zawsze staram się korzystać z sezonowych dobrodziejstw. Tym razem w roli głównej porzeczki. Są nie tylko smaczne ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy C i PP a także potasu, wapnia i fosforu. Ich kwaskowy smak idealnie komponuje się z kruchym słodkim ciastem. A zatem do dzieła. Składniki Ciasto:1¼ szklanki mąki½ szklanki cukrucukier ...

    Desery i ciasta 29.06.2012
    Babka ucierana na proszku
    Można ją jeść, jeść i jeść. Wypiek mojej mamy. Kojarzy mi się ze świętami, ale chcąc zrobić przyjemność moim bliskim, piekę ją bez okazji. Wzbogacam ją bakaliami i polewam lukrem cytrynowym. Znika błyskawicznie.Składniki 10 dag masła4 duże jaja (rozdzielone)12 dag cukru pudrucukier waniliowyskórka z cytrynyolejek migdałowysok z cytryny4 łyżki śmietany20 dag mąki pszennej5 ...