Jak powstaje zgaga
Zgaga, zamiennie określana mianem nadkwasoty, wywoływana jest zawracającą się treścią pokarmową z żołądka. Powoduje to pieczenie za mostkiem, a dokładnie w dolnym odcinku przełyku oraz kwaśny smak w ustach, które pojawiają się godzinę do dwóch godzin po zjedzonym posiłku. Może jej towarzyszyć odbijanie i kaszel.
Najczęstszą przyczyną nadkwasoty jest niewłaściwa dieta, nadwaga oraz przejadanie się. Problem nadkwasoty często utrudnia codzienne funkcjonowanie kobietom w ciąży.
Sposoby na zgagę
Jednym z najpopularniejszych sposobów walki z nadkwasotą jest wypicie szklanki letniego mleka. Ta metoda przynosi ulgę zwykle na około godzinę, potem niestety palenie w przełyku powraca. Dzieje się tak ponieważ mleko aktywizuje produkcję kwasu.
Pomaga również wypicie roztworu z 1-2 łyżeczek sody oczyszczonej rozpuszczonych w szklance letniej przegotowanej wody, soku z ziemniaka, naparu z mięty lub dziurawca. Skuteczną metodą jest także zjedzenie kisielu z siemienia lnianego.
Przy problemach z nadkwasotą warto ograniczyć spożywanie czekolady, cytrusów, napojów gazowanych, świeżego i jeszcze ciepłego pieczywa oraz ciasta drożdżowego, tłustych potraw, kawy i alkoholu. Nie zaleca się również palenia papierosów. Warto też rozdzielić codzienne menu na 5-6 mniejszych objętościowo posiłków, a kolację zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem.
Możesz skorzystać również z gotowych środków ułatwiających walkę z nadkwasotą. Pomogą Ci Rennie, Ranigast lub Alugastrin. Specjaliści zauważyli również, że pozbycie się nawet kilograma nadwagi zmniejsza ryzyko pojawienia się nadkwasoty.