Dieta cukrzyka

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 15-04-2012 r.

Zbilansowana, ale lekko restrykcyjna dieta to podstawa w leczeniu cukrzycy. Wprawdzie składają się na nią standardowe produkty spożywcze, jednak najważniejsze jest pilnowanie odpowiednich wielkości spożywanych porcji. Dieta stanowi najlepsze uzupełnienie leczenia farmakologicznego cukrzycy.

Cukrzyca

Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym związanym z niewystarczającą ilością insuliny lub jej niewłaściwym działaniem, w efekcie czego dochodzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Wyróżniamy kilka rodzajów choroby: cukrzyca typu 1, typu 2 oraz cukrzyca ciążowa. Pierwsza dotyczy uszkodzeń w obrębie trzustki, co prowadzi do całkowitego zaprzestania produkcji insuliny.

Cukrzyca typu 2 nazywana również insulinoniezależną, w której charakterystyczne jest uodpornienie na działanie insuliny, a organizm nie zaprzestaje jej wytwarzania. Zwykle rozwija się u osób zmagających się z otyłością, nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej. Cukrzyca ciążowa związana jest zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dieta dla cukrzyków

Dieta przy cukrzycy przede wszystkim wiąże się z ograniczeniem do minimum spożywania cukrów prostych. Niewskazane jest jedzenie słodyczy, miodu, ciast i ciastek, deserów, konfitur, lodów, dodawanie cukru spożywczego do kawy czy herbaty, picie napojów słodzonych i gazowanych. Cukier można zastąpić słodzikiem. Jedynie w momencie hipoglikemii, czyli niedocukrzenia dozwolone jest spożycie niewielkiej ilości cukru buraczanego, miodu lub wysoko słodzonego dżemu.

Jadłospis powinien zawierać węglowodany złożone, czyli warzywa, produkty z mąki razowej, owoce, ryż, kasze oraz płatki owsiane. Należy je łączyć z produktami białkowymi np. chudym nabiałem lub z błonnikiem, który opóźnia wchłanianie składników pokarmowych. Wybieraj tylko zdrowe tłuszcze, czyli oliwę z oliwek, olej lniany, olej sojowy, itp.

 

Wystrzegaj się tłustego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, baraniny), podrobów, żółtych i topionych serów, tłustej śmietany, masła i margaryny. Wzbogać swoją dietę o ryby morskie, czosnek oraz chrom, które pomogą zapobiec miażdżycy, skokom cukru oraz zmniejszą Twój apetyt. Postaw na warzywa, jabłka oraz naturalne przyprawy i zioła, unikaj octu, kostek bulionowych oraz ostrej papryki.

U osób chorych na cukrzycę liczy się również prawidłowe utrzymanie wagi ciała, dlatego oprócz diety zadbaj również o regularną aktywność fizyczną.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29544 )
Array ( [docId] => 29544 )