Cukrzyca
Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym związanym z niewystarczającą ilością insuliny lub jej niewłaściwym działaniem, w efekcie czego dochodzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Wyróżniamy kilka rodzajów choroby: cukrzyca typu 1, typu 2 oraz cukrzyca ciążowa. Pierwsza dotyczy uszkodzeń w obrębie trzustki, co prowadzi do całkowitego zaprzestania produkcji insuliny.
Cukrzyca typu 2 nazywana również insulinoniezależną, w której charakterystyczne jest uodpornienie na działanie insuliny, a organizm nie zaprzestaje jej wytwarzania. Zwykle rozwija się u osób zmagających się z otyłością, nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej. Cukrzyca ciążowa związana jest zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dieta dla cukrzyków
Dieta przy cukrzycy przede wszystkim wiąże się z ograniczeniem do minimum spożywania cukrów prostych. Niewskazane jest jedzenie słodyczy, miodu, ciast i ciastek, deserów, konfitur, lodów, dodawanie cukru spożywczego do kawy czy herbaty, picie napojów słodzonych i gazowanych. Cukier można zastąpić słodzikiem. Jedynie w momencie hipoglikemii, czyli niedocukrzenia dozwolone jest spożycie niewielkiej ilości cukru buraczanego, miodu lub wysoko słodzonego dżemu.
Jadłospis powinien zawierać węglowodany złożone, czyli warzywa, produkty z mąki razowej, owoce, ryż, kasze oraz płatki owsiane. Należy je łączyć z produktami białkowymi np. chudym nabiałem lub z błonnikiem, który opóźnia wchłanianie składników pokarmowych. Wybieraj tylko zdrowe tłuszcze, czyli oliwę z oliwek, olej lniany, olej sojowy, itp.