Gorczycznik wiosenny – gorzki na zdrowie

Kategoria: Diety
Autor: Omelczuk Maria
Data: 18-06-2012 r.

Jak wiele jest dobroczynnych roślin, o których ciągle tak mało wiemy! To należące do rodziny kapustowatych ziele zwane inaczej rzeżuchą zimową lub barbarką jest niezwykle bogate w witaminę C i sole mineralne. Ponadto jego liście są skarbnicą żelaza, a jadalne łodygi – jodu, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Do gorczycznika powinni się przekonać zwłaszcza uzależnieni od nikotyny – spożywany przynajmniej raz w tygodniu świetnie oczyszcza organizm z substancji smolistych.

Gorczycznik pochodzi z Azji, jednak do Europy trafił już w dobie antyku. Był z zamiłowaniem uprawiany przez starożytnych Greków i Rzymian, którzy w dużych ilościach dodawali go do pikantnych sałatek. Jego liście jedzono na surowo same - lekko skropione oliwą i oprószone ziołami lub wymieszane z różnymi rodzajami sałat, rukolą, roszponką, cykorią czy szpinakiem oraz z kawałkami owoców.

Sprawdza się nie tylko jako dodatek do kanapek, omletu i jajecznicy, ale także w zupach (świetnie idzie w parze zwłaszcza ze szczawiem). Ze względu na jego gorzkawy posmak, należy przyprawiać go sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą. Przed konsumpcją, trzeba odrzucić ciemne i pożółkłe liście gorczycznika oraz jego grubsze łodygi, resztę zaś dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Sezon na to pyszne, zdrowe warzywo zaczyna się już wczesną wiosną. Niestety nowalijki rzadko kiedy pojawiają się w supermarketach, za to często można znaleźć je na pobliskim targu czy bazarku (to nawet lepiej, gdyż produkty kupowane bezpośrednio od hodowców i plantatorów są często lepszej jakości niż te „sklepowe”).

 

Wybieraj dorodne, dość sztywne rozetki o ciemnozielonych liściach, zwracając uwagę na to, czy w niektórych miejscach nie pojawiły się już żółte plamy (niestety gorczycznik ma tendencję do szybkiego gnicia). Obecność kwiatów czy małych owoców na szczęście nie rzutuje ani na smak ani na jakość warzywa.

Największą wadą gorczycznika jest jego krótka trwałość. W temperaturze pokojowej można go przechowywać zaledwie dzień, przy czym łodygi koniecznie należy wstawić do wody; w lodówce zaś przetrwa do 3 dni.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • Buszan Suchecka Orłowski Adwokat Radcowie Prawni Sp.p.

    ul. Armii Krajowej 22/2, 81-849 Sopot

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28332 )
Array ( [docId] => 28332 )

Array ( [docId] => 28332 )