Głodówka jest procesem, który może przynieść Twojemu organizmowi wiele korzyści prozdrowotnych. Oczyszczenie organizmu ze nagromadzonych w nim substancji szkodliwych, utratę kilogramów, a nawet pozbycie się różnorodnych dolegliwości. Jednak, aby głodówka była ona skuteczna niezwykle ważne jest prawidłowe wychodzenie z głodówki.
Istota wychodzenia z głodówki
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie przeprowadzenie głodówki, a wychodzenie z niej jest najtrudniejszym oraz odgrywającym najważniejszą rolę etapem całego procesu oczyszczania i leczenia organizmu. Musi on trwać przez tyle dni, ile pościłeś. W tym czasie stopniowo wprowadzasz kolejne produkty do swojego jadłospisu i powracasz do normalnych racji żywieniowych.
Rozsądne podejście oraz cierpliwość pozwolą Ci w pełni cieszyć się z efektów i uchroni przed wieloma przykrymi dolegliwościami, które pojawiłyby się w momencie, gdy wraz z końcem głodówki wróciłbyś do starych nawyków. Jednocześnie powinieneś zadbać o zmianę złych przyzwyczajeń na resztę życia, aby jak najdłużej zachować dobre zdrowie i formę.
Prawidłowe wychodzenie z głodówki
Podstawową zasadą wychodzenia z okresu postu jest rozsądek. Wprawdzie
wolno Ci zacząć jeść, ale absolutnie zakazane jest spożywanie dowolnych
produktów. Jeśli Twoja głodówka trwała 9 dni to przez pierwsze 3 dni
możesz pić jedynie soki warzywne. Gdy pościłeś przez 2-3 tygodnie płynna
dieta powinna trwać 4-5 dni.
Przy głodówkach nie dłuższych niż 9 dni soki stanowią jedyny element jadłospisu przez 1-2 dni. Należy zacząć od picia soków rozcieńczonych wodą. W następnej kolejności włączasz wywary warzywne, a potem owoce i surowe lub gotowane warzywa. Wszystko w małych porcjach. Następnymi produktami, które mogą pojawić się na Twoim talerzu są kasze, ziemniaki, ryż lub makaron. Dopiero w ostatniej kolejności do diety włączasz nabiał, mięso i tłuszcze, jednak pamiętaj, aby wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu.
Dzięki głodówce możesz na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe. Staraj się jeść jak najwięcej warzyw i owoców, które są skarbnicą witamin i minerałów, wybieraj ryby, chudy nabiał i mięso, produkty pełnoziarniste oraz zdrowe tłuszcze np. olej lniany, oliwę z oliwek. Nie zapominaj o piciu wody niegazowanej, a kawę i mocną herbatę zastąp bogatymi w przeciwutleniacze zieloną i czerwoną herbatą.