Zalety chromu
W Twoim organizmie znajdują się niewielkie ilości chromu - nie więcej niż 6 miligramów. Ten mikroelement jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy (w skrócie GTF) odpowiedzialnym za jej metabolizm, dzięki czemu pozwala kontrolować poziom cukru we krwi, co jest istotne dla osób chorych na cukrzycę.
Ponadto chrom zapobiega napadom wilczego głodu. Znacznie zmniejsza łaknienie na słodycze, niekiedy całkowicie eliminując potrzebę sięgania po nie. Działa również pobudzająco na trzustkę, która produkuje insulinę, a to przekłada się na lepszy rozkład węglowodanów i transport glukozy do komórek, gdzie zostaje ona przemieniona w energię. Zapobiega to odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a także powstawaniu miażdżycy. Odpowiada również za utrzymanie równowagi między złym (LDL) i dobrym (HDL) cholesterolem.
Skutki niedoboru chromu i nadmiaru chromu
Najczęściej o niedostatecznej ilości chromu w organizmie świadczy niepohamowany apetyt na słodycze. Ponadto występują bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, ciągle uczucie zimna, stany depresyjne, wzrost poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi oraz drażliwość.