Mówiąc o witaminie K w rzeczywistości wskazujemy na zespół związków chemicznych, stanowiących pochodne naftochinonu. Mamy do czynienia z witaminą K naturalną i syntetyczną. W skład pierwszej grupy wchodzą witamina K1 pochodzenia roślinnego oraz K2, którą produkują bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Z kolei witamina K3 jako środek sztuczny, zawarty głównie w tabletkach.
Najbogatszym źródłem naturalnej witaminy K jest gotowany jarmuż, szpinak, brukselka, świeża pietruszka, bazylia i oregano, pestki dyni, żurawina, szparagi, brokuły, zielony groszek, marchew oraz papryka. Znajdziesz ją również w mleku i jego przetworach oraz olejach z ryb.
Jedną z najważniejszych właściwości witaminy K jest dbanie o produkcję odpowiedniej ilości protrombiny, czynnika odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. W efekcie maksymalnie skróceniu ulega okres krwawienia ran, a tym samym zapewnia szybsze ich gojenie się. Skutecznie zapobiega krwotokom. Stanowi też ważny element gospodarki wapiennej organizmu.