Zupa w diecie kapuścianej
Podczas tygodniowej kuracji twoim głównym posiłkiem będzie zupa kapuściana, łatwa i szybka do przygotowania. Potrzebna Ci będzie główka kapusty białej lub włoskiej (polecana przez dietetyków), po jednej papryce w kolorze żółtym i czerwonym, 6 pomidorów, pęczek selera naciowego, 4 cebule, 250 g marchewki, pietruszka i przyprawy (bez soli). Kapustę szatkujesz, warzywa kroisz wedle uznania w paski lub kostkę. Wszystkie składniki zalewasz około 3 litrami wody i gotujesz około godziny pod przykryciem. Na koniec dodajesz przyprawy.
Dziennie musisz zjadać minimum jeden talerz zupy, górnej granicy nie ma, bo wbrew podstawowej zasadzie wszelkich diet, tym razem im więcej jesz zupy, tym więcej możesz pozbyć się kilogramów.
Inne dozwolone produkty w diecie kapuścianej
Oprócz zupy możesz włączyć do swojego menu owoce, ale tylko świeże. Suszone owoce są zabronione ze względu na dużą ilość cukrów. Warzywa dozwolone są jedynie w postaci surowej lub gotowane na parze. W czasie diety możesz jeść mięso drobiowe oraz chude ryby. Przyrządzaj je na parzy lub na grillu. Nie zapominaj o piciu przynajmniej 1,5 l wody niegazowanej. Możesz pić również kawę, herbatę czarną i zieloną oraz soki owocowe, jednak wszystkie napoje musisz wypijać bez dodatku cukru.