Wszystkie artykuły
Grill 25.09.2012
Ssamjang - pikantny dip do grillowanych mięs i warzywSsamjang (쌈장) to gęsty, pikantny sos o bardzo wyrazistym smaku. Jest wykonany z doenjang (pasta sojowa), gochujang (pasta chili), oleju sezamowego, cebuli i czosnku. „Ssam” oznacza "zawijanie" a „jang” oznacza "pasta". Ssamjang w Korei jest zazwyczaj spożywany z grillowanym mięsem takim jak samgyeopsal czy buldogi. W polskiej kuchni możesz go zastosować do różnych mięs z grilla, ...
Grill 10.07.2012
Żeberka z grilla po meksykańskuŻeberka to mniej znana od kaszanki, karkówki czy kiełbasy potrawa z grilla, ale równie smaczna. Mięso żeberek jest twardsze, dlatego przy opiekaniu należy poświecić im więcej uwagi niż innym potrawom. Za szybko przypieczone z zewnątrz, mogą pozostać surowe wewnątrz lub gumowate i twarde. Niemniej jeśli będziecie uważni, efekt końcowy to wynagrodzi. Składniki1 kg świeżych żeberek2-3 ...
Grill 05.07.2012
Bułgarskie kebabczeta na grillaMięso mielone za mnogość możliwości jego przyrządzania jest przyjacielem wielu kucharzy. Każdy z nas ma z pewnością na swoim koncie sytuację, kiedy musiał w krótkim czasie przygotować obiad lub kolację z „niczego”. W takich przypadkach sprawdza się właśnie mięso mielone, które połączone z przyprawami może nas uchronić przed niezadowoleniem głodnych domowników lub niespodziewanych ...
Grill 02.07.2012
Grillowane pstrągi z ziołowo-orzechowym farszemJeśli macie ochotę na coś lżejszego na grilla niż kiełbasa, karkówka czy kaszanka, proponuję pstrąga. Takie danie ma prawie same zalety - jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a do tego smaczne i aromatyczne. Dodatkowo przygotowanie ryby nie pochłania zbyt dużo czasu, którego latem tak bardzo żal nam na stanie przy garnkach. Składniki2 sprawione pstrągi (liczba jest uzależniona od ...
Grill 29.06.2012
Kaszanka z grillaOstatnio miałam okazję uczestniczyć w grillu studenckim jako starszy gość. Moja córka chciała przygotować coś smakowitego ale na studencką kieszeń. Przyznam, że na widok sera i jabłka w towarzystwie kaszanki miałam mieszane uczucia. Okazało się jednak, że to był strzał w dziesiątkę. Minęły już dwa tygodnie a ja jeszcze nie zapomniałam doskonałego smaku kaszanki.Składniki
4 ...
Grill 28.06.2012
Grillowane śliwki w boczkuSezon grillowy trwa w najlepsze. Doskonałą przekąska podczas wspólnego grillowania ze znajomymi będą grillowane śliwki w boczku, które mogą być podawane w oczekiwaniu na danie główne, bądź po daniu głównym do zimnego piwa. Połączenie miękkiej i słodkiej śliwki z podpieczonym boczkiem to fantastyczny duet smakowy. Wyśmienity w swojej prostocie.
Składniki½ kg suszonych śliwek ...
Grill 08.06.2012
Szaszłyki z wątróbek drobiowychSzaszłyki z rusztu – nie lada smakołyk. Niestety aura nie zawsze sprzyja i pozwala na tradycyjnego grilla na świeżym powietrzu. Na szczęście nasze niezawodne piekarniki dobrze spełnią się w roli zastępczej. A szaszłyki z wątróbek drobiowych zadziwią połączeniem smaków i swoją nietypową rolą.Składniki
50 dag wątróbki drobiowej30 dag wędzonego boczku50 dag małych pieczareksólpieprzprzyprawa ...
Grill 06.06.2012
Dorsz z grillaŚwieża ryba z grilla – to jest to! Idealnie nadanie się do tego dorsz. U mnie przy spotkaniach grillowych konkuruje jednak ze świeżymi linami. Czasami jednak jestem górą i mam więcej zwolenników dorsza niż mój mąż smakoszy lina. Oczywiście każdy z nas przyrządza rybę w inny sposób.Składniki4 duże filety z dorsza 4 dorodne jabłka2 niezbyt dojrzałe bananybiały pieprzsólmajeranekprzyprawa ...
Grill 23.05.2012
Grillowane szparagi na rukoli z parmezanemWraz z pierwszymi ciepłymi dniami rozpoczyna się grillowanie na świeżym powietrzu. Obok kiełbaski, kaszanki, kurczaka, czy karkówki warto swoim gościom zaproponować pewne urozmaicenie w postaci grillowanych szparagów. Szparagi są nie tylko smaczną i zdrową przekąską (100 g dostarcza nam 15 kcal, karoten, witaminę C, witaminy B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę), ...
Grill 27.04.2012
Grillowane warzywaWiosna i lato to doskonały okres na grillowanie. W czasie przyjęcia na świeżym powietrzu każdy ma możliwość popisania się swoim kunsztem kulinarnym i zaproponowania czegoś pysznego, np. z warzyw. Składniki
cukiniabakłażancebulapaprykaoliwaczosneksólpieprz zioła: listki oregano, gałązki rozmarynu, estragon
Wykonanie
Na tackach skropionych oliwą układamy ulubione warzywa: plastry ...