Jak przyrządzać sałatki, aby nie tuczyły

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 01-06-2012 r.

Sałatki stanowią nieodzowny element diet odchudzających. Jednak często zapominamy, że aby faktycznie wspomagały walkę z nadwagą nie mogą być doprawiane majonezem, sosami śmietanowymi oraz zawierać tłustych dodatków w postaci serów żółtych czy boczku. Przy sałatkach owocowych również musimy uważać, ze względu duże zawartości cukrów.

Pierwszym ze zgubnych dla Twojej figury dodatków do sałatek jest majonez. W porcji sałatki jarzynowej doprawionej dużą łyżką majonezu, ważącej około 230 gram znajduje się około 310 kcal i aż 26 gram tłuszczu. Gdyby odjąć majonez to samo danie miałoby niecałe 100 kcal i nieco ponad 2 gramy tłuszczu.

Przyrządzając sos do sałatki zrób go z jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego light lub postaw na dressing na bazie oliwy z oliwek. Jeśli nie potrafisz całkowicie zrezygnować z majonezu wybierz wersję light. W przypadku śmietany sięgaj po produkt mający maksymalnie 8 procent tłuszczu. Ogranicz również sól na rzecz świeżych ziół, soku z cytryny czy żurawiny.

Kaloryczność sałatek podwyższają również mięsne dodatki, sery żółte oraz pleśniowe. Jeśli jesteś typem mięsożercy sięgaj po grillowanego kurczaka, indyka, rybę lub owoce morza. Zamiast tłustych serów wybieraj odtłuszczoną fetę lub chudy twaróg.

Nie wyobrażasz sobie sałatki bez chleba? Postaw na pieczywo pełnoziarniste, wafle ryżowe albo zastąp chleb otrębami, brązowym ryżem, makaronem z mąki razowej gotowanym al dente lub kaszą. Zrezygnuj też z orzechów na rzecz pestek dyni lub słonecznika. Staraj się ograniczać ilość jajek w sałatce lub dodawaj tylko białko.

Choć owoce to Twoi sprzymierzeńcy w odchudzaniu pamiętaj, że w zbyt dużych ilościach mogą tuczyć, ze względu na duże ilości cukrów. Szczególnie uważaj na banany, awokado, winogrona, gruszki oraz owoce suszone i z puszki. Zamiast lodów czy bitej śmietany lepiej dodaj jogurt naturalny, a cukier zastąp miodem.

Stwora Sylwia

Opinie czytelników

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych użytkowników

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Polecane artykuły

Zobacz także

Wzór Polityki Bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Regulamin ZFŚS na rok szkolny 2015/2016

pobierz

Nadzór pedagogiczny

pobierz

Polecamy

1341