ABC kuchni dla zabieganych

Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 20-09-2012 r.

Brak czasu do samodzielnego przygotowywania posiłków wcale nie oznacza, że musimy żywić się półproduktami i bogatymi w tłuszcz daniami z puszek. Kuchenna „droga na skróty” nie musi wcale oznaczać jedzenia drogiego i niezdrowego. Zobacz, jak przy niewielkich nakładach pracy przygotować prosty i szybki obiad.

Przepis na (każdą) zupę

Zupa-krem to zbawienie dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu lub nie umieją gotować. Wystarczy ugotować w bulionie dowolne warzywo (brokuły, groszek, szparagi, kalafior, marchewkę, bataty, dynię), a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wrzucamy trochę groszku ptysiowego, grzanek lub podajemy z chlebem i gotowe.

Coś do zupy

Dobrym dodatkiem do tego rodzaju zup są warzywa smażone w cieście. Możemy wykorzystać przepis na hiszpańską pakorę (mleko,jajko,mąka) lub japońską tempurę (woda, sól, mąka). Ciasto rozrabiamy na gładką masę o lejącej konsystencji, następnie obtaczamy w nim warzywa lub na przykład krewetki. Całość smażymy kilka minut z obu stron w głębokim oleju.

Zupę nalewamy do bulionówki i kładziemy na płytkim talerzu, dookoła rozkładamy wysmażone warzywa. Całość gotowa jest do podania.

Grill

Grill to doskonały sposób przyrządzania potraw nie tylko latem. Jeśli mamy jego elektryczną wersję, możemy przyrządzić większość dań we własnej kuchni. Ich dużą zaletą brak dodatkowego tłuszczu i prostota, z jaką potrawy te możemy zrobić, bo właściwie robią się same.

Na grillu możemy położyć dowolne warzywa, czerwone mięsa, owoce morza, kurczaka a nawet niektóre owoce. Odpowiednio wysmażone potrawy wystarczy zaserwować z dodatkiem świeżych ziół. Jeśli chcemy sprawiać wrażenie osób, które poświeciły dużo czasu na przygotowanie obiadu, warto pomyśleć o szaszłykach – przełóż kawałki pieczarek, cebuli, papryki lub pomidorów koktajlowych kurczakiem, indykiem lub innym mięsem. Do całości możemy dodać kupiony wcześniej sos lub przygotować go samemu.

Najprostszy deser świata

Także zrobienie deseru nie powinno pochłonąć wiele czasu. Wystarczy przygotować jabłka lub gruszki (ewentualnie inne, nadające się do pieczenia owoce) i odpowiednio obrobić.

Jabłka  przecinamy wzdłuż, odcinając kapelusz. Środek wyjmujemy, mieszamy z cynamonem, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie, wkładamy do powrotem do wewnątrz. Taką kompozycję zapiekamy w 200 stopniach przez około 20-30 minut, zależnie od wielkości owoców. Dodatkowo, deser możemy ozdobić bezą ubijając białka z cukrem. Bezom wystarczy kilka minut w 240 stopniach.

W piekarniku przygotować możemy też gruszki z dodatkiem likieru pomarańczowego, a nawet banany z dodatkiem czekolady i wanilii.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36444 )
Array ( [docId] => 36444 )