Gotowanie, smażenie
- Papierowy filtr do kawy, który normalnie umieszczasz w ekspresie przelewowym jest doskonały (a nawet lepszy od zwykłego ręcznika kuchennego czy papieru śniadaniowego) do odsączania nadmiaru tłuszczu z placków, pączków i wszelkich innych smażonych rzeczy.
- Włączaj piekarnik ok. 10-15 min. przed rozpoczęciem pieczenia, gdyż maszyna musi się nagrzać. Wkładaj jedzenie do zimnego piekarnika tylko wówczas, jeśli wymaga tego przepis.
- Jeśli przesoliłeś potrawę, nie panikuj! Postaw ją jeszcze raz na ogniu, dodaj kilka kropli soku z cytryny i zagotuj. Podobnie działa odrobina cukru lub octu winnego.
- Lekko przypaloną potrawę można jeszcze uratować. Przykryj patelnię ściereczką i wstaw ją na ok. 10 min. do miski z zimną wodą. Po tym przełóż przypalone jedzenie z patelni na talerz. Dzięki różnicy temperatur swąd spalenizny powinien zniknąć.
- Jeśli ziemniaczane purée jest zbyt wodniste, dodaj trochę niesłodzonego mleka w proszku, które jest świetnym „zagęszczaczem”.
- Nie przejmuj się, jeśli świeżo upieczone ciasteczka przyklejają się do blachy! Wystarczy odczekać kilkanaście minut po tym jak wyjmiesz je z piekarnika. Nadal trudno jest oderwać je od formy? Umieść blachę przez kilka sekund nad palnikiem – po chwili zdejmiesz je z łatwością.
- Ciasto będzie zdrowsze i lepiej „odejdzie” od formy po pieczeniu jeśli zamiast masłem wysmarujesz blachę olejem roślinnym lub oliwą. Następnie oprósz ją mąką – jednak nie pszenną, lecz razową, z pełnego przemiału albo nawet płatkami owsianymi. Poza tym że będzie mniej kaloryczne, ciasto zyska nowy, ciekawy smak.
- Kiedy pieczesz rybę, zauważyłeś pewnie, że niestety często przykleja się ona do formy, nawet jeśli dokładnie natłuścisz brytfankę masłem czy margaryną. Następnym razem spróbuj ułożyć ją na surowych, pokrojonych w dość cienkie plasterki ziemniakach i posyp przyprawami.