Co zrobić gdy przypali się mięso

Autor: Omelczuk Maria
Data: 08-06-2012 r.

Przypaliło Ci się mięso, sos jest zbyt wodnisty, przesoliłaś zupę, nie wiesz jak przechowywać żywność? Oto kilka pożytecznych wskazówek co robić w powyższych sytuacjach.

Gotowanie, smażenie

  • Papierowy filtr do kawy, który normalnie umieszczasz w ekspresie przelewowym jest doskonały (a nawet lepszy od zwykłego ręcznika kuchennego czy papieru śniadaniowego) do odsączania nadmiaru tłuszczu z placków, pączków i wszelkich innych smażonych rzeczy.
  • Włączaj piekarnik ok. 10-15 min. przed rozpoczęciem pieczenia, gdyż maszyna musi się nagrzać. Wkładaj jedzenie do zimnego piekarnika tylko wówczas, jeśli wymaga tego przepis.
  • Jeśli przesoliłeś potrawę, nie panikuj! Postaw ją jeszcze raz na ogniu, dodaj kilka kropli soku z cytryny i zagotuj. Podobnie działa odrobina cukru lub octu winnego.
  • Lekko przypaloną potrawę można jeszcze uratować. Przykryj patelnię ściereczką i wstaw ją na ok. 10 min. do miski z zimną wodą. Po tym przełóż przypalone jedzenie z patelni na talerz. Dzięki różnicy temperatur swąd spalenizny powinien zniknąć.
  • Jeśli ziemniaczane purée jest zbyt wodniste, dodaj trochę niesłodzonego mleka w proszku, które jest świetnym „zagęszczaczem”.
  • Nie przejmuj się, jeśli świeżo upieczone ciasteczka przyklejają się do blachy! Wystarczy odczekać kilkanaście minut po tym jak wyjmiesz je z piekarnika. Nadal trudno jest oderwać je od formy? Umieść blachę przez kilka sekund nad palnikiem – po chwili zdejmiesz je z łatwością.
  • Ciasto będzie zdrowsze i lepiej „odejdzie” od formy po pieczeniu jeśli zamiast masłem wysmarujesz blachę olejem roślinnym lub oliwą. Następnie oprósz ją mąką – jednak nie pszenną, lecz razową, z pełnego przemiału albo nawet płatkami owsianymi. Poza tym że będzie mniej kaloryczne, ciasto zyska nowy, ciekawy smak.
  • Kiedy pieczesz rybę, zauważyłeś pewnie, że niestety często przykleja się ona do formy, nawet jeśli dokładnie natłuścisz brytfankę masłem czy margaryną. Następnym razem spróbuj ułożyć ją na surowych, pokrojonych w dość cienkie plasterki ziemniakach i posyp przyprawami.

 

  • Kiedy przygotowujesz kurczakowe nuggetsy, wsyp mąkę z przyprawami i ziołami do woreczka foliowego i dopiero do niego wrzuć kawałki drobiowego mięsa. Dzięki temu dokładnie obtoczysz je w panierce, nie robiąc bałaganu w całej kuchni.
  • Czym najlepiej zagęścić sos? Wystarczy dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podobnie działa surowy, drobno starty ziemniak. Nie zapomnij tylko trochę dłużej pogotować sos.
  • Nie zapomnij wyjąć masła, jajek i mleka z lodówki dobrą godzinę przed tym, jak zaczniesz robić z nich ciasto. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jeśli zamrażasz jakieś gotowe danie, którego nie zdążyłbyś zjeść, raczej nie przyprawiaj go zbyt mocno. Zamrażalnik bardzo osłabia zapach oraz smak ziół i przypraw.

Przechowywanie żywności

  • Suszone owoce włożone do pojemnika z cukrem zapobiegają jego zbrylaniu się.
  • Jeśli trzymasz oliwki luzem w lodówce, przełóż je do miseczki i zalej wodą wymieszaną z solą i odrobiną oliwy – wówczas nie zjełczeją.
  • Nigdy nie trzymaj jogurtów w lodówce w przezroczystych pojemnikach czy kubeczkach. Wówczas dostaje się przez nie światło, które niszczy cenną witaminę B2. Podobnie, nie usuwaj serwatki, która tworzy się pod wieczkiem! Ta prawie bezbarwna, klarowna substancja jest bogata w witaminy i sole mineralne, a także w cysteinę – cenny aminokwas o właściwościach odtruwających.
  • Jak szybko schłodzić szampan, piwo, wino czy też inne trunki? Do dużego wiadra lub miski włóż kostki lodu, zalej je zimną wodą z kranu i wsyp 4 łyżki soli kuchennej, najlepiej gruboziarnistej. Wymieszaj, po czym wstaw butelki z alkoholem. Uzupełnij poziom wody tak, aby całe stały w cieczy. Za około 20 minut będą lodowate.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28422 )
Array ( [docId] => 28422 )