Wszystkie artykuły
Kuchenne pogotowie 11.07.2013
Jak szukać żywności ekologicznejChoć istnieje wiele określeń, to jednak tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. organic food) czy „organiczna”.Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, ...
Kuchenne pogotowie 17.06.2013
Zdrowa żywność podbija bazarkiGospodarstwa ekologiczne wykorzystują fakt, że żyjemy w epoce pompowanych szynek, wszechobecnej chemii i polepszaczy smakowych. Reguła: zanim kupisz możesz, a nawet powinieneś spróbować, robi prawdziwą furorę. Wykorzystują ją coraz skuteczniej gospodarstwa ekologiczne.Warszawa przeżywa boom małych targów, z jedzeniem od lokalnych producentów. Mieszkańcy stolicy coraz świadomiej wybierają ...
Kuchenne pogotowie 20.09.2012
ABC kuchni dla zabieganychBrak czasu do samodzielnego przygotowywania posiłków wcale nie oznacza, że musimy żywić się półproduktami i bogatymi w tłuszcz daniami z puszek. Kuchenna „droga na skróty” nie musi wcale oznaczać jedzenia drogiego i niezdrowego. Zobacz, jak przy niewielkich nakładach pracy przygotować prosty i szybki obiad.Przepis na (każdą) zupęZupa-krem to zbawienie dla wszystkich tych, którzy ...
Kuchenne pogotowie 13.09.2012
Pierogi z kaszą gryczanąW mojej rodzinie hasło: „ Dziś będą pierogi” poprawia wszystkim nastrój. Uwielbiane są w każdej postaci. Do tych z kaszą gryczaną przygotowuję dwie okrasy. Dla jednych samo roztopione masło, dla drugich skwarki z boczku. Każda z nich sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej a biesiadnicy odchodzą od stołu z dobrym samopoczuciem.SKŁADNIKI :- 35 dag mąki- 1 jajko- 1 szklanka ...
Kuchenne pogotowie 13.09.2012
Serowe pierożki z węgierkamiSezon śliwkowy trwa. W tym roku w moim ogrodzie jest ich dostatek. Nie brakuje ich również na bazarach. Dorodne węgierki – na ich widok aż ślinka leci. Wzbogacają swoim smakiem wiele potraw. Serowe pierożki są tego dowodem. Pyszne, to mało powiedziane.SKŁADNIKI :- 30 dag mąki tortowej- mąka do podsypania stolnicy- 30 dag masła- 30 dag świeżego, tłustego białego sera/trzykrotnie ...
Kuchenne pogotowie 05.09.2012
Jak przygotować zdrowe pasty śniadaniowePasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto spróbować sprawdzonych przepisów.Pasta jajeczna- 4 jaja kurze- ...
Kuchenne pogotowie 04.09.2012
Jajecznica z rydzamiProsta forma jajecznicy + oryginalna i wysmakowana treść rydzów. Te jaskrawo-pomarańczowe grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas w gastronomii. Nie ograniczaj się tylko do jajecznicy! Równie dobrze możesz przygotować z rydzów omlet (dodając do masy jajecznej trochę mąki) albo nadzienie do tarty czy quiche (rozcieńczając farsz śmietaną).Składniki (na 2 porcje): - 4 jajka - 2 łyżki ...
Kuchenne pogotowie 27.08.2012
Omlet wiosenny z groszkiemNajlepiej zrobić ten omlet wtedy, kiedy mamy sezon na świeży groszek z ogródka. Można oczywiście kupić tak w puszce, ale nie ma on już takiego smaku, jak ten świeży. Jest to na prawdę dobry omlet. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu posypany zieleniną i podany na śniadanie.Składniki:4 jajka 2 łyżki wody lub mleka sól 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie ( maga ) pół pęczka ...
Kuchenne pogotowie 16.08.2012
Wszystkie smaki kawyMenu kawiarni atakuje nas milionem dziwacznych nazw i sposobów parzenia kawy. Po latach picia „małej czarnej” Polacy przyzwyczajają się do mnogości gatunków i sposobów parzenia czarnego złota. Zobacz, czym różnią się od siebie rodzaje kaw i jak je wybierać.Gatunki kawy - wielka trójka
Na świecie uprawiane są jedynie trzy liczące się gatunki kawy, z których powstaje całość ...
Kuchenne pogotowie 16.08.2012
Czekoladowe ABC - jak wybierać czekoladęRynek czekolad kusi nas nieskończoną ilością i konfiguracją słodkich tabliczek. Nadziewane, białe, deserowe, w różnym kształcie i smaku. Nie wszystkie jednak są warte naszych pieniędzy. Zobacz, w jaki sposób wybrać tabliczkę dla siebie.Trzy gatunki kakaowca, nieskończenie wiele możliwości
Za smak czekolady odpowiadają trzy gatunki kakaowca: Criollo, Forastero (dziś to 90 proc. ...