Wszystkie artykuły
Kuchenne pogotowie 16.08.2012
Na co zwracać uwagę kupując wodę mineralnąOd maja 2011 roku obowiązują w Polsce nowe przepisy dotyczące klasyfikacji wód mineralnych. Obecnie, każda, sprzedawana woda określana jest mianem „mineralnej”. Oznacza to, że nawet gorszej jakości woda pitna może być sprzedawana pod tym samym szyldem, co wody z górskich ujęć. Zobacz, jak wybierać świadomie.Woda mineralna czy woda źródlana
Wody o zawartości substancji mineralnych ...
Kuchenne pogotowie 16.07.2012
Kuchnia dla zapracowanych i wymagających cz. ITo lista porad dla tych wszystkich zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie, ale lubią dobrze i oryginalnie zjeść. Na początek – przygotowanie „warsztatu pracy” – czyli jak zorganizować sobie działalność kuchenną, aby spędzać przy garnkach jak najmniej czasu.
Zacznijmy od:
Układania listy zakupów tradycyjnie na kartce lub na komputerze/tablecie. Niech ...
Kuchenne pogotowie 16.07.2012
Kuchnia dla zapracowanych i wymagających cz IIOto kilka sprawdzonych przepisów pozwalających na szybkie przygotowanie smacznego dania, zarówno obiadowego jak i świątecznego. Okazuje się, że nie trzeba mieć umiejętności szefa kuchni, aby stworzyć kulinarne arcydzieło i zaskoczyć rodzinę i gości.Ryba na porach
Składniki: Po jednym filecie soli na osobę: świeżym/mrożonym Po jednym porze na osobę Łyżeczka masła Łyżka oliwy ...
Kuchenne pogotowie 16.07.2012
Kuchnia dla zapracowanych i wymagających cz. IIIOto kilka sprawdzonych przepisów pozwalających na szybkie przygotowanie smacznego dania, zarówno obiadowego jak i świątecznego. Okazuje się, że nie trzeba mieć umiejętności szefa kuchni, aby stworzyć kulinarne arcydzieło i zaskoczyć rodzinę i gości.Naleśniki z szynką i żółtym serem Składniki: Po 2 naleśniki na osobę (najlepiej kupić gotowe blaty) Po 1 plastrze szynki (najlepiej ...
Kuchenne pogotowie 16.07.2012
Kotleciki ziemniaczane w panierce z bułki tartej i pietruszkiKto nie lubi kotletów ziemniaczanych. Na pewno nie ja. Najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną. Przynajmniej ja tak lubię. Kiedy zaserwujemy do nich surówkę oraz polejemy je sosem grzybowym, możemy je podać jako danie zasadnicze. Naprawdę pyszne.Składniki:1,2 kg ziemniaków, 2 dag tłuszczu do smażenia cebuli, 5 dag cebuli, 2 jaja, 5 dag mąki krupczatki, 6 dag bułki tartej (najlepiej ...
Kuchenne pogotowie 06.07.2012
Plateau de fromage – pomysł na kolację w plenerze„Deska serów” – po francusku „Plateau de fromage”, cieszy się coraz większą popularnością. Zazwyczaj podajemy ją jako przystawkę do wina np. na spotkaniach towarzyskich, przyjęciach. Jednak sery są sycące, więc mogą być daniem samym w sobie. Deskę serów można podawać także jako deser. Z pewnością jest to dobry pomysł na letnie spotkania w plenerze i przy grillu.Tylko ...
Kuchenne pogotowie 27.06.2012
Jak przechowywać żywnośćSposób przechowywania produktów spożywczych wpływa nie tylko na ich świeżość i jakość, ale co ważniejsze - na nasze zdrowie. Zepsuta żywność może być przyczyną wielu chorób. Przechowywanie produktów w lodówce ma przedłużyć ich trwałość na kilka czy kilkanaście dni. Natomiast mrożenie pozwala zachować ich trwałość nawet do kilku miesięcy.Przechowywanie warzyw i owocówStaraj ...
Kuchenne pogotowie 18.06.2012
Jak i z czym podawać sery - część 1Kończenie posiłku deską serów, a także serwowanie ich gościom jako deser na przyjęciach staje się coraz powszechniejszym zwyczajem. Warto się do niego przekonać, zwłaszcza jeśli wyżej niż słodkie cenimy wytrawne i słone doznania kulinarne. Ponadto chyba trudno jest wyobrazić sobie lepiej pasujący do win dodatek.Rodzaje serówOgranicz się do 8 rodzajów serów. Zawsze mile widziane ...
Kuchenne pogotowie 18.06.2012
Czym różni się woda kokosowa od mleczka kokosowegoPalma kokosowa to prawdziwie rajska roślina, o której - podobnie jak o drzewie oliwnym - mówi się, że jest najbardziej uniwersalnym darem natury jaki mógł zrodzić się na tym padole. Prawda jest taka, że jeśli zostalibyśmy wyrzuceni na bezludną wyspę, na której rosłyby tylko same palmy kokosowe, zapewniłyby nam one wszelkie niezbędne do egzystencji składniki i produkty.
Wiele osób ...
Kuchenne pogotowie 18.06.2012
Jak kupować i przechowywać ziemniakiTo bardzo popularne w kuchni warzywo cechuje mnogość zastosowań. Czy wiesz jednak jak wybrać dobre ziemniaki, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Nie kupuj ich na zapas w bardzo dużych ilościach! Weź tyle, ile zdołasz zjeść w ciągu 1-2 tygodni – tak, żeby mieć w domu zawsze świeży produkt. Większość z nas woli ziemniaki o gładkiej skórce, o możliwie idealnym wyglądzie. ...