Gatunki kawy - wielka trójka
Na świecie uprawiane są jedynie trzy liczące się gatunki kawy, z których powstaje całość światowej produkcji tego trunku:
Arabika - gatunek podłużnych i zielonkawych ziaren, jest łagodniejsza w smaku i aromatyczna. Znana od prawie X wieku naszej ery. Ziarna arabiki to około 70% światowej produkcji kawy.
Robusta – zwana kawą kongijską, młodsza siostra Arabiki. Ma gorzki smak, większą zawartość kofeiny oraz znacznie mniej łagodny smak. Stosuje się ją w mieszankach z Arabiką lub jako wypełniacz, gdyż jest tańsza w uprawie i bardziej odporna na szkodniki. Często używana do produkcji kaw rozpuszczalnych. Udział Robusty w światowej produkcji kawy to około 30%.
Liberika- wydajniejsza niż Arabika, choć jej krzewy owocują nierównomiernie. Stanowi mniej niż 1% światowej produkcji.
Za smak kawy odpowiada jej gatunek, a także sposób jej palenia, mielenia oraz mieszania. Kawa może być mieszana w obrębie jednego lub wielu gatunków. Najczęściej miesza się ze sobą ziarna jednej odmiany pochodzące z kilku krajów.
Kopi luwak czyli delicje z odpadów
Elitę wśród kawowych ziaren stanowi kopi luwak (kopi – kawa, luwak – cyweta), pozyskiwana z odchodów Łaskuna Muzanga (popularnie zwanego cywetą). Zwierzę wybiera najlepsze ziarna młodej Arabiki, zjada je, delikatnie nadtrawiając ziarno, które później wydala. Zebrany w ten sposób „delikates” jest myty i wypalany, a następnie sprzedawany za ponad 450 dolarów za kilogram.
Roczna produkcja Kopi luwak szacowana jest na 400 kg. Kawę kupić można bez problemu na internetowych aukcjach i sklepach wysyłkowych. Ale uwaga! – bywa, że ziarna oznaczone jako kopi luwak to w istocie mieszanka tych drogocennych delicji i zwykłej arabiki w stosunku 1:9.