Co jeść i pić w Indiach

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Omelczuk Maria
Data: 12-04-2012 r.

Zachwycający zapach Indii to nie tylko jaśmin, płatki róż oraz drzewo sandałowe. To także wielkie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym hinduscy kucharze od wieków tworzą wspaniałe kompozycje smakowe, czyniąc ten rodzaj azjatyckich kulinariów jednym z najpyszniejszych i najbardziej różnorodnych na świecie.

Mimo iż znaczna część hinduskich dań jest całkowicie wegetariańska, potrawy mięsne są równie znakomite i silnie zakorzenione w menu tego państwa. Wystarczy wspomnieć rogan josh, czyli baraninę duszoną w sosie curry, gushtaba – mięsne, mocno przyprawione klopsiki w jogurcie albo biryani - kurczaka lub baraninę z ryżem, o wspaniałym posmaku pomarańczy, przyprawioną cukrem i wodą różaną. Oczywiście brak jedynie wołowiny – zgodnie z hinduistycznymi traktatami religijnymi wszystkie krowy są tu uznawane za święte, obejmuje je więc status „nietykalności”.

Indie to kraj ogromny, powierzchniowo siódmy co do wielkości na świecie, o ponad 30-krotnie większej liczbie ludności niż Polska. Dlatego zróżnicowanie regionalne, także jeśli chodzi o kulinaria, jest tam bardzo widoczne.

Na południu najważniejszą rośliną jest kokos, z którego robi się dosłownie wszystko, nie marnując ani jednej jego części (nawet włókno, pień i korzenie wykorzystywane są do produkcji płótna, lin, mebli, łodzi, a nawet pasty do zębów!). Zwłaszcza olej z orzechów oraz mleczko kokosowe są częstym składnikiem wielu potraw, takich jak: avial, thengai saadham czy meen moilee.

Głównym źródłem węglowodanów jest tu ryż – w przeciwieństwie do północnej części Indii, gdzie spożywa się więcej produktów mącznych: cienkich, podobnych do arabskiej pity placków chapati czy rodzaju przaśnego chleba puri. Północ to także ojczyzna tandoori, czyli różnych, uprzednio marynowanych w przyprawach i jogurcie, potraw pieczonych w specjalnym piecu z gliny, zwanym tandoor.

Natomiast zachodnie wybrzeże, wraz z Bombajem i piękną wyspą Goa, obfituje w najrozmaitsze gatunki ryb i owoców morza. Koniecznie spróbuj hinduskiego łososia zwanego pomfret albo „bombajskiej kaczki” (Mumbai duck), która nie ma nic wspólnego z drobiem, jest zaś smażoną w curry rybą.

Herbata to zdecydowanie ulubiony napój Hindusów, a jej liczne odmiany i sposoby parzenia znane są na całym świecie; tutaj zwyczajowo przyrządza się ją z cukrem i mlekiem. Kawa zaś jest zdecydowanie bardziej popularna na południu Półwyspu Indyjskiego. Istnieją też ciekawe napoje orzeźwiające, takie jak bardzo cytrusowy nimbu pani, słony i pikantny za sprawą chili lassi, który przygotowywuje się na bazie jogurtu i mleka czy też woda kokosowa, którą pije się przez słomkę bezpośrednio z owocu.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28434 )
Array ( [docId] => 28434 )