Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 28.09.2012
    Spaghetti bolognese
    Kto nie lubi spaghetti bolognese. Chyba nie znajdzie się taka osoba. Podaję wam przepis na to danie, gdyż jest ono przepyszne. Jedynie to zawsze mam problem z jego jedzeniem, ale po prostu każdy musi się trochę ubrudzić przy jego jedzeniu :-)Składniki:40 dag spaghetti 2 dag suszonych grzybów 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 10 dag wędzonego boczku ( powinien być w plasterkach ...

    Kuchnie świata 12.09.2012
    Gimjang - tradycyjna sztuka przygotowywana kimchi
    Zbliżająca się jesień wywołuje u mnie wspomnienia o kimchi. Ta potrawa jest wszechobecna w kuchni koreańskiej. Koreańczycy nie wyobrażają sobie spożywania posiłków bez tego dodatku. Również kimchi jest głównym składnikiem wielu przepysznych i pikantnych dań.W przeszłości każdego roku pod koniec października lub na początku listopada rozpoczynało się Gimjang (możesz go również ...

    Kuchnie świata 11.09.2012
    Hiszpańska tortilla z kiełbaską chorizo i rydzami
    Danie pochodzi z północno-wschodniej prowincji Hiszpanii, Aragonii. Jest to jedyny region Półwyspu Iberyjskiego, w którego lasach można znaleźć naprawdę sporo grzybów. Dzięki dogodnemu położeniu w wysokich Pirenejach, obszar ten cechują duże opady atmosferyczne, zwłaszcza w okresie od września do listopada. Po takich deszczach udane grzybobranie gwarantowane! Vamos a recoger las setas!Składniki ...

    Kuchnie świata 30.08.2012
    Tortille zapiekane z serem
    Tortille są wręcz idealnym smakołykiem zwłaszcza na imprezę. Na pewno wszyscy byliby zadowoleni, kiedy zaserwowałbyś takie danie na stole. Są wręcz pyszne. Znakomicie prezentują się podane w naczyniu, w którym były zapiekane. Polecam.Składniki: 45 dag pomidorów bez skórki 12 dag zielonych papryczek chili bez nasion ½ łyżeczki nasion kolendry ½ łyżeczki soli 1 szklanka kwaśnej ...

    Kuchnie świata 16.08.2012
    Egzotyczne owoce - jak sobie z nim poradzić
    Kupienie nawet najbardziej egzotycznych owoców nie jest już dziś problemem. W supermarketach i dużych sklepach spożywczych bez problemu natkniemy się na świeży kokos, granat czy liczi. Zobacz, jak jeść i podawać najpopularniejsze egzotyczne owoce dostępne w naszym kraju.Granat Owoc rozkrawamy na dwie połówki jednym, poziomym cięciem, ściskając go jednocześnie w dłoni. Następnie, ...

    Kuchnie świata 31.07.2012
    Kuchnia Warszawy - kulinarny przewodnik
    Kuchnia Warszawy, choć dziś trochę zapominana, jeszcze przed wojną była ogromnym tyglem licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Dziś na warszawskie potrawy składa się dawny jadłospis mazowieckiej szlachty, robotników z Pragi i Mokotowa, żydowskich kupców oraz polskiej arystokracji. Zobacz, jak smakuje kuchnia stolicy Polski.Ozorek, flaki i inne przysmaki Tradycyjna ...

    Kuchnie świata 31.07.2012
    Alkohole i potrawy Grecji
    Spędzając czas na greckich plażach i wysepkach nie raz sięgniemy po kufel piwa, kieliszek wina czy szklaneczkę ouzo. Warto pomyśleć wtedy także o czymś do jedzenia. Dlaczego, zatem, nie odwrócić kolejności i nie poszukać potraw pod konkretne rodzaje alkoholu?Mezedes i ouzo Ouzo w greckich restauracjach podaje się przed posiłkiem lub na jego zakończenie. Trunek ten pije się dobrze ...

    Kuchnie świata 29.07.2012
    Puby i piwiarnie Krakowa
    Amatorów piwa ucieszy z pewnością fakt, że Kraków to miasto miliona pubów i piwiarni. Lokale mają przeróżne ceny, standardy, dostosowane do każdego rodzaju klienteli. Zobacz, gdzie warto udać się w pierwszej kolejności.Wojak Szwejk na przepustce Turystom z zasobniejszym portfelem polecam, przede wszystkim, onegdaj najsłynniejszy lokal w hołdzie austriackim zaborcom, czyli „CK Browar”. ...

    Kuchnie świata 29.07.2012
    Krakowskie przysmaki
    Regionalna kuchnia krakowska kryje w sobie wiele prostych i wartych spróbowania kulinarnych niespodzianek, dostępnych często wręcz na ulicy. Zobacz, czego koniecznie należy spróbować odwiedzając dawną stolicę królów Polski.Bardziej krakowskie niż Kraków Nie ma chyba bardziej krakowskiego przysmaku niż obwarzanki. I to od nich warto zacząć eksploracje kulinarnej mapy Krakowa. Kupimy ...

    Kuchnie świata 27.07.2012
    Nie tylko fish and chips – czyli o tym co jeść w Londynie
    Panują opinie, że angielska kuchnia jest jedną z najgorszych na świecie. Moim zdaniem takie rozumowanie jest cokolwiek przesadzone. Wszak Londyn to tak metropolitarne, bogate etnicznie miasto, że mnogość zamieszkujących go nacji na pewno jest w stanie skusić nas swymi różnorodnymi, pochodzącymi ze wszystkich stron świata potrawami. Szeroki wybór zawsze sprawia, że każdy znajdzie coś ...