Wszystkie artykuły
Kuchnie świata 10.07.2012
Kebab-wrap z polędwiczką wieprzową i sosem czosnkowymKebab to potrawa kuchni orientalnej. Kebab jest coraz popularniejszy, niemniej jednak zazwyczaj kojarzy się nam z daniem na wynos. Spróbujcie zrobić kebab sami w domu! Przyrządzenie kebabu jest naprawdę łatwe, a my mamy wpływ na jakość i proporcję składników. Niech każdy zrobi sobie takiego kebaba, jakiego lubi!Składniki
4 pszenne tortille 300–400 g polędwicy wieprzowej główka ...
Kuchnie świata 06.07.2012
Panino – popularna włoska kanapkaJeśli planujesz wakacyjny urlop we Włoszech dowiedz się więcej na temat przekąski, którą dostaniesz w każdym barze. To słynna włoska kanapka panino - podawana na zimno lub na ciepło, z rozmaitymi składnikami w środku. Panino to po Włosku „mała kanapka”.Paninoteca to bar kanapkowy, na który wielokrotnie napotkamy podczas naszych włoskich wędrówek. Kupimy w nim panini – czyli ...
Kuchnie świata 02.07.2012
Co zjeść w GrecjiKuchnia śródziemnomorska jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też zróżnicowana. Greckie potrawy to świeże warzywa, dobrej jakości mięso (głównie jagnięcina, baranina) oraz owoce morza. Jeśli planujesz odwiedzić Grecję, pewnych potraw po prostu musisz spróbować!Spacerując urokliwymi uliczkami starówki na wyspie Rodos co rusz napotykamy na małe knajpki, z wystawionymi stolikami, które ...
Kuchnie świata 02.07.2012
Hiszpańskie tapas – smakołyki na ząbTak jak Francuzi mają swoje sery do wina, tak Hiszpanie mają swoje tapas - małe przekąski w sam raz na co nieco do drinka, wina czy piwa. Tapas można traktować również jako zakąskę przed głównym posiłkiem. Ten pochodzący z Andaluzji przysmak cieszy się coraz większą popularnością.W większości hiszpańskich knajpek, czekając na posiłek, dostaniemy oliwki lub bagietkę z oliwą ...
Kuchnie świata 27.06.2012
Sałatka z makaronem świderki, pomidorkami, kozim serem i bazyliąWłaściwie możesz przyrządzić tę sałatkę na bazie jakiegokolwiek makaronu, lecz najlepiej, aby miał on spiralny kształt – wtedy w jego zagłębienia wniknie więcej koziego sera i sosu powstałego z soku pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i czosnku. Podobnie jak w przypadku sztandarowej włoskiej sałatki caprese, to danie również ma patriotyczne barwy trójkolorowej ...
Kuchnie świata 27.06.2012
Focaccia z czosnkiem i rozmarynemTen włoski placek przyprawiony rozmaitymi ziołami i dodatkami takimi jak m.in.: suszone pomidory, oliwki, czosnek czy też drobno pokrojona papryka należy do jednych z najbardziej lubianych słonych wypieków na całym świecie. My proponujemy jego toskańską wersję, w której aromat czosnku i zielonego rozmarynu harmonijnie współgra z zapachem świeżo upieczonego ciasta na bazie drożdży.Składniki ...
Kuchnie świata 26.06.2012
Bazylia, majeranek, oregano - moda na ziołaSą smaczne, zdrowe, a na dodatek doskonale przyozdobią naszą kuchnię. Mowa oczywiście o ziołach, które coraz częściej hodujemy w naszych mieszkaniach. Do jakich potraw można je wykorzystać? Oto kilka pomysłów.Bazylia
Najpopularniejsza roślina uprawniana w naszej kuchni. Pochodzi z Indii i Persji, najczęściej dodaje się ją do dań włoskich, pomidorów, sałatek i pasztetów. Pobudza ...
Kuchnie świata 20.06.2012
Cannelloni nadziewane kurkami - po włoskuChyba każdy z nas lubi zjeść czasami danie kuchni włoskiej. Najczęściej jest to makaron z odpowiednim sosem: mięsnym lub wegetariańskim. Jednym z nich obok lasagne i spaghetii jest cannelloni, który swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu, oznaczającemu „dużą rurę”.Ten makaron „z wnętrzem” na ogół przyrządzany jest z mięsem mielonym, pomidorami i sosem beszamelowym. ...
Kuchnie świata 19.06.2012
Najostrzejsze dania świataLubisz pikantne dania? Przepadasz za meksykańską, chińską czy indyjską kuchnią i myślisz, że jadłeś już naprawdę ostre potrawy? Niestety jesteś w błędzie. Na świecie istnieją tak ostre potrawy, że po ich spróbowaniu poczujesz się jak porażony prądem. Przedstawiamy najostrzejsze z najostrzejszych dań świata.Koktajl Krewetkowy w Bistro Św. Elma
To piekielne danie można zjeść ...
Kuchnie świata 19.06.2012
Jak gotować po włoskuCzy ktoś nie lubi włoskiego jedzenia? Być może, ale o spaghetti bolognese, pizzy, tiramisu słyszał każdy. Tej jednej z najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata towarzyszy filozofia – ma być prosto, świeżo, z użyciem najlepszych regionalnych składników. Tak przygotowane potrawy zjadamy powoli, w towarzystwie lekkiego wina, przyjaciół i rodziny.Włosi odnoszą się z ogromnym ...