Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 10.07.2012
    Kebab-wrap z polędwiczką wieprzową i sosem czosnkowym
    Kebab to potrawa kuchni orientalnej. Kebab jest coraz popularniejszy, niemniej jednak zazwyczaj kojarzy się nam z daniem na wynos. Spróbujcie zrobić kebab sami w domu! Przyrządzenie kebabu jest naprawdę łatwe, a my mamy wpływ na jakość i proporcję składników. Niech każdy zrobi sobie takiego kebaba, jakiego lubi!Składniki 4 pszenne tortille 300–400 g polędwicy wieprzowej główka ...

    Kuchnie świata 06.07.2012
    Panino – popularna włoska kanapka
    Jeśli planujesz wakacyjny urlop we Włoszech dowiedz się więcej na temat przekąski, którą dostaniesz w każdym barze. To słynna włoska kanapka panino - podawana na zimno lub na ciepło, z rozmaitymi składnikami w środku. Panino to po Włosku „mała kanapka”.Paninoteca to bar kanapkowy, na który wielokrotnie napotkamy podczas naszych włoskich wędrówek. Kupimy w nim panini – czyli ...

    Kuchnie świata 02.07.2012
    Co zjeść w Grecji
    Kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też zróżnicowana. Greckie potrawy to świeże warzywa, dobrej jakości mięso (głównie jagnięcina, baranina) oraz owoce morza. Jeśli planujesz odwiedzić Grecję, pewnych potraw po prostu musisz spróbować!Spacerując urokliwymi uliczkami starówki na wyspie Rodos co rusz napotykamy na małe knajpki, z wystawionymi stolikami, które ...

    Kuchnie świata 02.07.2012
    Hiszpańskie tapas – smakołyki na ząb
    Tak jak Francuzi mają swoje sery do wina, tak Hiszpanie mają swoje tapas - małe przekąski w sam raz na co nieco do drinka, wina czy piwa. Tapas można traktować również jako zakąskę przed głównym posiłkiem. Ten pochodzący z Andaluzji przysmak cieszy się coraz większą popularnością.W większości hiszpańskich knajpek, czekając na posiłek, dostaniemy oliwki lub bagietkę z oliwą ...

    Kuchnie świata 27.06.2012
    Sałatka z makaronem świderki, pomidorkami, kozim serem i bazylią
    Właściwie możesz przyrządzić tę sałatkę na bazie jakiegokolwiek makaronu, lecz najlepiej, aby miał on spiralny kształt – wtedy w jego zagłębienia wniknie więcej koziego sera i sosu powstałego z soku pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i czosnku. Podobnie jak w przypadku sztandarowej włoskiej sałatki caprese, to danie również ma patriotyczne barwy trójkolorowej ...

    Kuchnie świata 27.06.2012
    Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
    Ten włoski placek przyprawiony rozmaitymi ziołami i dodatkami takimi jak m.in.: suszone pomidory, oliwki, czosnek czy też drobno pokrojona papryka należy do jednych z najbardziej lubianych słonych wypieków na całym świecie. My proponujemy jego toskańską wersję, w której aromat czosnku i zielonego rozmarynu harmonijnie współgra z zapachem świeżo upieczonego ciasta na bazie drożdży.Składniki ...

    Kuchnie świata 26.06.2012
    Bazylia, majeranek, oregano - moda na zioła
    Są smaczne, zdrowe, a na dodatek doskonale przyozdobią naszą kuchnię. Mowa oczywiście o ziołach, które coraz częściej hodujemy w naszych mieszkaniach. Do jakich potraw można je wykorzystać? Oto kilka pomysłów.Bazylia Najpopularniejsza roślina uprawniana w naszej kuchni. Pochodzi z Indii i Persji, najczęściej dodaje się ją do dań włoskich, pomidorów, sałatek i pasztetów. Pobudza ...

    Kuchnie świata 20.06.2012
    Cannelloni nadziewane kurkami - po włosku
    Chyba każdy z nas lubi zjeść czasami danie kuchni włoskiej. Najczęściej jest to makaron z odpowiednim sosem: mięsnym lub wegetariańskim. Jednym z nich obok lasagne i spaghetii jest cannelloni, który swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu, oznaczającemu „dużą rurę”.Ten makaron „z wnętrzem” na ogół przyrządzany jest z mięsem mielonym, pomidorami i sosem beszamelowym. ...

    Kuchnie świata 19.06.2012
    Najostrzejsze dania świata
    Lubisz pikantne dania? Przepadasz za meksykańską, chińską czy indyjską kuchnią i myślisz, że jadłeś już naprawdę ostre potrawy? Niestety jesteś w błędzie. Na świecie istnieją tak ostre potrawy, że po ich spróbowaniu poczujesz się jak porażony prądem. Przedstawiamy najostrzejsze z najostrzejszych dań świata.Koktajl Krewetkowy w Bistro Św. Elma To piekielne danie można zjeść ...

    Kuchnie świata 19.06.2012
    Jak gotować po włosku
    Czy ktoś nie lubi włoskiego jedzenia? Być może, ale o spaghetti bolognese, pizzy, tiramisu słyszał każdy. Tej jednej z najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata towarzyszy filozofia – ma być prosto, świeżo, z użyciem najlepszych regionalnych składników. Tak przygotowane potrawy zjadamy powoli, w towarzystwie lekkiego wina, przyjaciół i rodziny.Włosi odnoszą się z ogromnym ...