Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Starożytna historia greckich serów
    Do kulinarnej kategorii mezédes zaliczamy suto zastawioną deskę serów. Być może nie są one tak dobrze znane jak sery francuskie, włoskie, szwajcarskie czy holenderskie, jednakże z całą pewnością dorównują im smakiem i apetycznym wyglądem, niewątpliwie zaś przewyższają pod względem wielowiekowej tradycji produkcji oraz niezmienności i oryginalności receptur.Wybitny lekarz starożytnej ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Trzcina cukrowa
    Jej oryginalna nazwa – sarkara - pochodzi ze starohinduskiego sanskrytu i oznacza dosłownie „słodki żwir lub pył”. Stąd wzięło się słowo „cukier”, bardzo pokrewnie brzmiące we wszystkich językach indoeuropejskich (łacińskie saccharum, angielskie sugar, francuskie sucre, niemieckie Zucker, itp.). Pochodzenie cukrowca lekarskiego, jak inaczej brzmi nazwa tej rośliny, owiane jest ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Hinduska kuchnia a joga
    Weź przykład z idei ajurwedyjskiej kuchni i zacznij traktować gotowanie i jedzenie nie tylko jako sposób na podtrzymanie czynności życiowych organizmu, lecz także jako pewnego rodzaju medytację kulinarną, która zrodzi w tobie wewnętrzną harmonię z samym sobą, a co za tym idzie, także i ze światem zewnętrznym.Sztuka kulinarna Indii jest oparta na tych samych co joga, prastarych założeniach ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Co jeść i pić w Indiach
    Zachwycający zapach Indii to nie tylko jaśmin, płatki róż oraz drzewo sandałowe. To także wielkie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym hinduscy kucharze od wieków tworzą wspaniałe kompozycje smakowe, czyniąc ten rodzaj azjatyckich kulinariów jednym z najpyszniejszych i najbardziej różnorodnych na świecie. Mimo iż znaczna część hinduskich dań jest całkowicie wegetariańska, ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Cynamon, kardamon - przyprawy hinduskiej kuchni
    Od dawien dawna liczni handlarze i wędrowcy przemierzali Półwysep Indyjski w poszukiwaniu klejnotów, o których mowa była w starożytnych hinduskich manuskryptach. Szybko jednak zrozumieli, że najcenniejszymi rarytasami tych rejonów wcale nie są indyjskie diamenty, lecz aromatyczne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Szafran, kurkuma - przyprawy kuchni hinduskiej
    Skarbem Indii są aromatyczne, drogocenne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. Przyjrzyjmy się zatem bliżej owym dalekowschodnim ziołom i nasionom - jakie dolegliwości leczą i z czym je najlepiej łączyć?Kurkuma (Hanldi) – ten żółty korzeń zwany jest inaczej szafranem indyjskim lub imbirem złocistym. Uważa ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Mezédes, czyli przekąski i zakąski w Grecji
    Alkoholowe trunki bez jedzenia? Nigdy! Co warto przegryzać do znakomitych win pochodzących z wulkanicznych gleb na wyspach Santorini, do różowego Rhoditis produkowanego na Półwyspie Peloponeskim czy też trunków otrzymywanych z rodzimych szczepów Agiorgitiko w regionie Nemea? Czym raczyć swe podniebienie popijając żywicową retsinę czy anyżkowe ouzo?Mieszkańcy ojczyzny filozofów są ...