Składniki
60 dag mięsa wołowego gulaszowego
10 dag wędzonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
szklanka bulionu wołowego
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
3 pomidory
kieliszek miodu pitnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
łyżka mąki
Wykonanie
Boczek kroimy w paski, cebulę w półplasterki a czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę, chwilę dusimy.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni w mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni , wlewamy bulion i chwilę dusimy. Następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 h).