Wołowina z oliwkami

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Oliwki tym razem w połączeniu z wołowiną. Małe, egzotyczne kuleczki i kawałki mięsa – w tym zestawie znajdziesz wszystko, co w owocach i mięsie najlepsze. Nuta śródziemnomorskiego klimatu w połączeniu z najlepszą polską wołowiną i rozpoczynamy wielkie ucztowanie.

Składniki

60 dag mięsa wołowego gulaszowego
10 dag wędzonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
szklanka bulionu wołowego
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
3 pomidory
kieliszek miodu pitnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
łyżka mąki

Wykonanie

Boczek kroimy w paski, cebulę w półplasterki a czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę, chwilę dusimy.

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni w mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni , wlewamy bulion i chwilę dusimy. Następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 h).

Pod koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oliwki pokrojone na połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się połączyły w jedną nutę.

Gulasz można podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28494 )
Array ( [docId] => 28494 )

Array ( [docId] => 28494 )