Wszystkie artykuły
Mięsa 27.10.2012
Prosty przepis na wyborny pasztet z kaczkiPasztet można przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Pasztet z kaczki, to na prawdę coś innego. Smakuje po prostu wspaniale. Można go podawać na tostach, chlebie żytnim lub po prostu jako zimna płyta. Na pewno nie pożałujecie.Składniki:
1 cała kaczka ( nie powinna być za duża ) 20 dag wątróbki drobiowej 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 200 ml gęstej śmietany 2 jajka kilka ...
Mięsa 28.09.2012
Żeberka z niespodziankąŻeberka z niespodzianką. Cóż to takiego ? Są to po prostu żeberka z dodatkiem parówek, papryki i keczupu. Są na prawdę pyszne. Jest to na pewno coś innego niż zwykłe, smażone na patelni żeberka. Na pewno będą wszystkim smakowały.Składniki:60 dag dosyć mięsnych żeberek ( najlepiej, aby były to cztery porcje ) 2 duże parówki 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu ...
Mięsa 28.09.2012
Krokiety z mięsnym farszemKokiety z farszem mięsnym są przepysznym dodatkiem do domowego barszczu. Kiedy je przygotujesz i zaserwujesz na organizowanej przez ciebie imprezie, to wszyscy uznają cię za wyśmienitego kucharza. Polecam.Składniki:6 jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka lub wody 2 łyżki oleju szczypta soli mielony czarny pieprzFarsz mięsny:1 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej karczku ) ziele ...
Mięsa 26.09.2012
Golonka zapiekana w piwieKto nie lubi golonek ? Chyba nie znajdzie się taka osoba. A co dopiero golonka w piwie... Na pewno wszyscy będą wręcz przepadać za tą potrawą, gdy im ją zaserwujesz. Kiedy ja przygotowałem to danie po raz pierwszy, to wszystko zniknęło z talerza w mgnieniu oka.Składniki:4 średniej wielkości golonki 4 goździki 1 porcja włoszczyzny liść laurowy ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego ...
Mięsa 19.09.2012
Kaczka w maladze z pieczonymi jabłkamiZabierając się za przygotowanie tego dania, nie może w naszej kuchni zabraknąć majeranku, który idealnie podkreśla smak kaczego mięsa. Malagę – słodkie, gęste wino hiszpańskie możemy natomiast zastąpić każdym innym czerwonym, słodkim. Oczywiście zachęcam do skorzystania z oryginału, który jest sprawcą niepowtarzalnego smaku kaczki. Jako idealny dodatek polecam pieczone jabłka ...
Mięsa 19.09.2012
Ozorki cielęce w sosie korniszonowymLubię eksperymentować w kuchni. Mam jednak kilka smaków z przeszłości, do których lubię wracać. Okazuje się jednak, że nie tylko ja. Ostatnio w kilku restauracjach trafiłam na dania, które kiedyś przygotowywała moja mama. Dzisiaj przepis na jedno z nich – ozorki cielęce w sosie korniszonowym. Do tego oczywiście ziemniaki z wody.Składniki60 dag ozorków15 dag włoszczyznyliść laurowy4 ...
Mięsa 17.09.2012
Galbi – najsmaczniejsze i uzależniające pikantno-słodkie żeberkaGalbi oznacza "żeberka" i jest to jedno z bardziej lubianych dań Koreańczyków. Można je spotkać w wielu restauracjach jak i na rodzinnych piknikach organizowanych poza miastem. Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać o odpowiednim cięciu mięsa. Każdy kawałek mięsa powinien być na wielkość jednego kęsa, aby można było łatwo złapać go pałeczkami.Gotując to danie swoim przyjaciołom, ...
Mięsa 05.09.2012
Wieprzowina w puchu ziemniaczanymPora obiadowa, czasu mało i co nam przychodzi wtedy do głowy? Sprawdzony przepis jednodaniowy – maślano-śmietanowy puch puree z kawałkami mięsa. To sprawdzony przepis, który kilka razy ratował mnie z opałów. Kawałki mięsa wymieszane z delikatną masą ziemniaczaną i zapieczone z bułką tartą smakują wybornie.SKŁADNIKI :- ¾ kg łopatki od szynki- 1 ½ kg ziemniaków- duża cebula- ...
Mięsa 05.09.2012
Sznycelki z gruszkamiNa imieninowym stole nie może zabraknąć soczystego i aromatycznego mięsiwa. Jestem pewna, że sznycelki wołowe zachwycą gości smakiem, a ich apetyczny aromat na długo pozostanie w pamięci biesiadników. Czym popić ten smakołyk? Towarzyszyć może czerwone wino.SKŁADNIKI :- 3 duże gruszki- smażona żurawina- 50 dag wołowiny zrazowej- jajko + żółtko- sól- pieprz- sok z cytryny- łyżka ...
Mięsa 05.09.2012
Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i jałowcemZrazy wołowe z kiszoną kapustą to coś, co ucieszy podniebienie każdego mężczyzny. Plastry mięsa zrumienione na maśle zachowują swoje wartości odżywcze i są wyjątkowo soczyste. A ich smak wzbogaci kapusta przygotowana z jabłkiem i jałowcem. Słodkości natomiast dodadzą suszone śliwki.SKŁADNIKI :- 1 kg mięsa wołowego bez kości /zrazówka, rostbef/- 2 cebule- 25 dag kapusty kiszonej- ...