Wino dzielimy ze względu na kolor na białe, czerwone i różowe. Na barwę trunku wpływ ma nie tylko kolor samych winogron ale też metoda ich obróbki. Barwę winogronom nadają ich skórki, stąd, jeśli winogronowy sok po wyciśnięciu w prasie zostanie oddzielony do skórek, możemy uzyskać wino o kolorze białym. Proces „moczenia” skórek w soku świeżych winogron (moszczu) nazywamy maceracją. Im dłuższa maceracja, tym więcej składników, odpowiedzialnych za kolor i smak wina, przechodzi do soku. Moszcz win różowych jest macerowany ze skórkami bardzo krótko, przeważnie około doby. Często, wina różowe powstają z odmian winogron o jasnych skórkach.
Oceniając barwę wina pamiętajmy, że największy na nią wpływ na kolor użytej odmiany winogron. Młode wina z odmiany Pinot Noir będą zawsze bladoczerwone, zaś nawet stare Syrah potrafią utrzymać stosunkowo intensywną barwę.
Wina białe mają przeważnie barwę od zielonkawo-przeźroczystej, przez słomkową, bladożółtą, złotą, kończąc na odcieniu „brudnego” złota. Kolor wina czerwonego może przypominać ciemny granat, burgundową (nomen, omen!) czerwień, czerwony o fioletowych refleksach, na kolorze pomarańczowym skończywszy.
Młode czerwone wina są bardzo ciemne, mają intensywną barwę z lekko fioletowymi refleksami. Z wiekiem kolor płowieje i przechodzi w jasno czerwony, do ceglasto pomarańczowego. Wino w kolorze ceglastym w większości przypadków do picia się już nie nadaje z uwagi na jego mocne utlenienie. Wina białe z upływem lat nabierają koloru żółtego, aż do koloru brudnego złota czy wręcz ceglasto pomarańczowego. Ostatnia barwa wskazuje w większości przypadków na wino utlenione, nie nadające się do picia.
Oceny wieku wina można dokonać na podstawie obserwacji brzegów wina, warstwy trunku która styka się z kieliszkiem. Młode wina czerwone na brzegach mają kolor nieco ciemniejszy, wpadający w fiolet. Jeśli brzeg wina jest ceglaście czerwony, możemy domniemywać, że wino nie należy do najmłodszych. Podobnie, w przypadku win białych, jeśli ich zewnętrzna krawędź ma wyblakle złoty kolor, trunek w kieliszku wykazuje pewne cechy dojrzałości.
Wino traci swoją barwę w wyniku kontaktu z powietrzem. Nieszczelne korki mogą sprawić, że nasz trunek utleni się. Korki przeważnie tracą swoją szczelność na skutek złego przechowywania wina – zbyt długie eksponowanie butelek w pozycji stojącej, niewłaściwa wilgotność w pomieszczeniu.
Trunki utlenione ma smak octu, ugotowanych warzyw ,niezbyt przyjemny aromat i barwę starego wina. Wyjątek stanowią trunki, które poddawane są kontrolowanemu procesowi utleniania, na przykład sherry.