Tuńczykowy dip z kaparami

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 17-06-2012 r.

Capparis spinosa, jak nazywają uczeni popularne kapary, są jednym z fundamentalnych składników diety śródziemnomorskiej. Te małe, oliwkowo-zielone, pokryte jasnymi plamkami owoce mają unikalny, kwaśno-pikantny, bardzo intensywny smak i nawet ich niewielka ilość w sałatkach, dipach, marynatach czy na kanapkach znacząco wpływa na całą potrawę.

Ich królestwem jest Sardynia i Wyspy Liparyjskie – tam, na żyznych glebach wulkanicznych, kapary uprawia się już od czasów starożytnych. Były one prawdziwym rarytasem na stołach antycznego Rzymu, głównie ze względu na swoje właściwości wspomagające popęd płciowy. Obecnie wiemy, że kapary są nie tylko silnym afrodyzjakiem, ale również mają korzystny wpływ na pracę wątroby oraz jelit. Powinni je także jeść chorzy cierpiący na reumatyzm.

Spróbujcie połączyć je z delikatnym tuńczykiem. W formie puszystej pasty do chleba, staną się przebojem każdego przyjęcia.

Składniki (dla 4 osób):
- 400 g tuńczyka w oleju z puszki
- 4 czubate łyżki kaparów ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki majonezu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
- świeże kromki pieczywa, grzanki, krakersy, nachosy lub grissini (długie, dość cienkie paluszki chlebowe do chrupania – specjalność kuchni włoskiej)

 

Wykonanie:

Wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Wyjmij tuńczyka z puszki, odsącz go z oleju (trochę może zostać) i podziabaj go widelcem na kawałki w dużej misce. Wysyp kapary na sitko i przelej je zimną, bieżącą wodą, aby opłukać je z soli, w której były zakonserwowane. Używając blendera lub robota kuchennego zmiksuj przez krótką chwilę połowę kaparów (nieco ponad 2 łyżki) z tuńczykiem. Dodaj miękkie już masło oraz majonez. Posól i popieprz do smaku, po czym wstaw miskę z dipem do lodówki na co najmniej pół godziny, aby mieszanka się trochę „przegryzła”. Po tym czasie wyjmij i dodaj do niej pozostałe 2 łyżki kaparów w całości. Wymieszaj dobrze i podawaj w oddzielnej miseczce jako dip. Na talerzu obok wyłóż grzanki, tosty, kromki bagietki lub trójkątne nachosy.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28538 )
Array ( [docId] => 28538 )