Włoskie grzanki z krewetkami i imbirem

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 17-06-2012 r.

Włosi uwielbiają crostini! Tak bowiem nazywają się w słonecznej Italii, mające formę grzanek, jedne z najpopularniejszych antipasti, czyli małych przekąsek spożywanych zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i jako samodzielny posiłek - gdy chcemy po prostu coś przegryźć.

Crostini zawsze opieka się w piekarniku bądź na grillu (sama ich nazwa oznacza dosłownie „małe tosty”), są więc ciepłe i chrupiące, zaś na górę można dać wszystko, czego dusza zapragnie!

Składniki (na dużo grzanek dla 4 osób):
- 4 długie bułki z mąki pszennej (mogą być bagietki – jeśli są bardzo długie, to 2 całkowicie wystarczą!)
- 500 g dużych krewetek, np. black tiger (albo duże opakowanie krewetek koktajlowych)
- 5 pomidorów - dojrzałych, ale równocześnie jędrnych
- 4 ząbki czosnku
- około 2,5 cm korzeń świeżego imbiru
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- oliwa z oliwek, extra vergine
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Wykonanie:

Umyj krewetki pod bieżącą wodą, osusz je i obierz. Przede wszystkim usuń czarną żyłkę, biegnącą wzdłuż całej długości krewetki – jest to jelito, które sprawia, że w czasie gotowania czy smażenia mięso skorupiaka staje się gorzkie. Jeśli masz wrażliwy żołądek, możesz pozbyć się też całego twardego pancerzyka, główki oraz nóżek skorupiaka. W przypadku, gdy dysponujesz naprawdę niewielką ilością czasu, a goście są tuż za progiem, zawsze możesz uciec się do dużego opakowania gotowych już krewetek koktajlowych. Co prawda są niewielkie, ale smakiem dorównują tym większym.

Umyj pomidory, sparz je, aby łatwo obrać je ze skórki, a następnie pokrój na cząstki. Używając blendera, zmiksuj kawałki pomidorów w misce, dodając do smaku sól i pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj dobrze – powinieneś/aś otrzymać intensywnie czerwoną salsę o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Obierz ząbki czosnku i kłącze imbiru ze skórki, pokrój drobno oba składniki. Umyj liście pietruszki, odłóż kilka do dekoracji, resztę zaś posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmaż na nich czosnek, imbir i pietruszkę. Po chwili dodaj oczyszczone krewetki black tiger albo mniejsze krewetki koktajlowe (prosto z opakowania – jednak uprzednio wylej zalewę!). Posól i popieprz zawartość patelni i smaż to wszystko na średnim ogniu około 3-5 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój pieczywo na kromki o grubości 2 cm, skrop każdą z nich odrobiną oliwy z oliwek i przypiecz je przez kilka minut w gorącym piekarniku. Gdy będą złociste, wyjmij je, na każdą wyłóż 1 łyżkę pomidorowej salsy i trochę czosnkowo-imbirowych krewetek. Udekoruj crostini odłożonymi listkami świeżej pietruszki.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28536 )
Array ( [docId] => 28536 )

Array ( [docId] => 28536 )