Wszystkie artykuły

    Przekąski 15.09.2012
    Mus z tuńczyka na zimno
    Mus z tuńczyka to propozycja zimnej przekąski dla osób mających mało czasu, liczących kalorie i niekochających wielkich wyzwań w kuchni. Wystarczy 25 minut i mamy gotową średniokaloryczną, średniodrogą i średniotrudną zimną przekąskę. Prosta i co ważne, zawsze się udaje.Składniki2 puszki tuńczyka w zalewieszklanka naturalnego jogurtuszklanka śmietany kremówki3 łyżki posiekanych ...

    Przekąski 30.08.2012
    Pikantny omlet kreolski
    To pyszne śniadanie jest tak sycące i bogate w składniki odżywcze, że może być także obiadem. Pikanterii nadaje omletowi pieprz cayenne oraz posiekana papryczka chili albo jalapeño. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, nie usuwaj z niej wszystkich nasionek, lecz dodaj kilka do smażących się warzyw. Gwarantujemy, że zapach obudzi wszystkich śpiochów!Składniki2 duże jajka2 łyżki mlekałyżka ...

    Przekąski 30.08.2012
    Niskotłuszczowy omlet po hiszpańsku
    Ten pyszny, dietetyczny omlet nazywa się hiszpańskim nie tylko z racji składników charakterystycznych dla Półwyspu Iberyjskiego: pomidorów, czarnych oliwek czy jamón serrano. Także jego sposób przygotowania jest typowy dla Hiszpanii.Do miski z masą jajeczną najpierw wrzuca się uprzednio lekko podsmażone warzywa i szynkę, a następnie wszystko razem miesza i wylewa na rozgrzaną patelnię. ...

    Przekąski 30.08.2012
    Omlet hawajski z ananasem, szynką i dużą ilością sera
    Aloha kakahiaka! Właśnie tak witają się o poranku Hawajczycy. Jeśli podasz ten wspaniały omlet nie składając go na pół na talerzu, będzie wyglądał dokładnie jak hawajska pizza. Ze spokojnym sumieniem można go jednak zjeść na śniadanie – dostarczy niezbędnych kalorii na większą część dnia. E 'ai kākou! A więc jedzmy!Składniki 3 duże jajkałyżka mąkiłyżka przegotowanej ...

    Przekąski 27.08.2012
    Pasztet z soczewicy - dla wegetarian i nie tylko
    Czasami są dni, gdy chcemy zjeść coś dobrego, ale sami nie wiemy do końca na co mamy ochotę. Jednocześnie wszystko co mamy akurat w lodówce, wydaje się nam nie tym co byśmy chcieli. Na takie właśnie dni polecam przygotowanie pasztetu z soczewicy (inspirowanego przepisem Agnieszki Kręglickiej), do którego przygotowania potrzebne jest jedynie kilka składników, które zazwyczaj mamy w ...

    Przekąski 07.08.2012
    Paszteciki serowo-ziołowe
    Podanym na ciepło pasztecikom z fetą towarzyszy wspaniały zapach ziół. A to za sprawą nadzienia, które ma tak wyjątkową moc, że trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednego. Paszteciki można upiec w przeddzień zaplanowanej imprezy. Przechowane w lodowce pod przykryciem zachowają smak a podgrzane przed podaniem uwolnią pobudzający apetyt zapach ziół. Składniki Ciasto10 dag mąki1½ ...

    Przekąski 30.07.2012
    Potrawka bananowo-warzywna z boczkiem
    Danie dla zabieganych, kochających szybką kuchnię. Podstawa to dobra patelnia do smażenia i duszenia warzyw. Potrawka bananowa nie wymaga specjalnego wysiłku i kulinarnego talentu. Może jednak stanowić apetyczną odmianę w codziennym menu. Składniki 2 strąki zielonej papryki2 strąki czerwonej papryki2 cebule20 dag chudego wędzonego boczkułyżka oleju słonecznikowegopół kostki rosołu ...

    Przekąski 19.07.2012
    Pasta z wędzonego halibuta i awokado
    Przewagą dań robionych od podstaw jest to, że wiemy co jemy. Pasta z wędzonego halibuta w proponowanej wersji jest nieporównywalnie lepsza od past gotowych. Nie można przejść obok niej obojętnie. Ciekawe połączenie smaków – wędzona ryba, awokado, serek homogenizowany – zaspokoi najbardziej wymagających. Składnikiwędzony halibut1½ dojrzałego awokado20 dag serka homogenizowanegojajko ...

    Przekąski 11.07.2012
    Smażone kulki serowe z jalapeno
    Znudziło się Wam podawanie nudnych przekąsek podczas domowych przyjęć? Koreczki z sera żółtego i kabanosa, mini kanapki z szynką, jajka z majonezem – ciągle to samo. Spróbujmy czasem czegoś innego a goście będą zachwyceni. Moja propozycja to serowe kuleczki z jalapeno.Składniki 0,5 kg miękkiego sera żółtego np. goudakilka papryczek jalapeno pokrojonych w drobną kosteczkęsól, ...

    Przekąski 10.07.2012
    Carpaccio z sosem musztardowym
    Carpaccio ze szlachetnej polędwicy wołowej, jednak inne niż jedliście do tej pory! Przystawka ta serwowana jest w formie estetycznych roladek przewiązanych jadalną wstążką ze szczypiorku i ułożona na zielonych listkach rukoli.Sezamowa pasta, którą połączysz z rukolą na pewno przyda się także do dekoracji oraz nadania ciekawej nuty smakowej różnego rodzaju kanapkom oraz sałatkom ...