Wszystkie artykuły

    Przekąski 04.07.2012
    Kawior z jogurtem i świeżym ogórkiem
    Kawior jadamy raczej rzadko, a jeśli już, to zapewne nie wysilamy się zbytnio przy jego podaniu. Ot, po prostu jest sobie w słoiczku, po czym wykładamy małą porcję kawioru na pieczywo, krakersy czy też bliny. Kawior już sam w sobie jest wystarczająco wyjątkowy, żeby nie powiedzieć egzotyczny, tak że nie mamy we zwyczaju przygotowywać z niego wymyślnych potraw. Używany jest raczej ...

    Przekąski 29.06.2012
    Cebula w cieście
    Najdelikatniejsza jest szalotka, która nie dominuje potrawy i świetnie nadaje się do sosów. Mowa oczywiście o cebuli, która ma wiele odmian, od ostrych po łagodne. Cebula w cieście usmażona na złoty kolor stanowi świetny dodatek do mięsa. Idealnie smakuje również do piwa jako mała przekąska.Składniki 8 łyżek stołowych śmietany 2 jaja10 dag mąkiszczypta proszku do pieczeniasól40-50 ...

    Przekąski 28.06.2012
    Mozzarella marynowana w ziołach
    Mozzarella należy do najłagodniejszych serów i dzięki temu można ją łączyć z wieloma składnikami. Smakuje wyśmienicie zarówno podana na zimno z pomidorami i bazyliowym pesto jak równie na ciepło w pizzy. Ja jednak proponuję pewną odmianę i zamarynowanie jej w oliwie z dużą ilością dodatków, które sprawią, że nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.Składniki Wersja 1500 ...

    Przekąski 25.06.2012
    Domowe grissini z ziarnami słonecznika
    Zaskocz swoich domowników i gości własnoręcznie upieczonymi grissini – włoskimi paluszkami chlebowymi z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika. Właściwie możesz pociąć rozwałkowane ciasto w dowolną formę – czy to w długie paluchy, okrągłe ciasteczka czy też, używając radełka, w prostokątne krakersy o ząbkowanych brzegach.Składniki 200 g mąki pszennej czubata łyżeczka ...

    Przekąski 19.06.2012
    Ciasto francuskie z kurkami i kozim serem - sezon na kurki czas zacząć
    Kurki to prawdziwy rarytas i to nie tylko dla smakoszy grzybów. Można je podać na 1001 sposobów, ja zaś polecam ciasto francuskie z kurkami i kozim serem. Dla zapracowanych – szybko i smacznie. Przekonaj się sam! Kurki to nic innego jak tzw. pieprznik jadalny, występujący gromadnie w lasach całej Polski. Właśnie zaczyna się sezon. Jeszcze kurki ciężko znaleźć w lesie, a te, które ...

    Przekąski 18.06.2012
    Omlet z kurkami, cukinią i twarożkiem
    Sezon na kurki zaraz się zacznie! Tylko czekać aż leśne runo będzie złocić się tymi małymi, pysznymi grzybami o pofalowanym kapeluszu i delikatnych blaszkach pod spodem. Nie mogąc się już ich doczekać, zamieszczamy przepis na bardzo łatwy omlet z pieprznikiem jadalnym, którego przyrządzenie zajmuje nie więcej niż pół godziny.Sposób przygotowania tego omleta zdradza jego podobieństwo ...

    Przekąski 17.06.2012
    Włoskie grzanki z krewetkami i imbirem
    Włosi uwielbiają crostini! Tak bowiem nazywają się w słonecznej Italii, mające formę grzanek, jedne z najpopularniejszych antipasti, czyli małych przekąsek spożywanych zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i jako samodzielny posiłek - gdy chcemy po prostu coś przegryźć. Crostini zawsze opieka się w piekarniku bądź na grillu (sama ich nazwa oznacza dosłownie „małe ...

    Przekąski 17.06.2012
    Kolorowe wiosenne tosty
    Są tak ładne i pełne wielobarwnych składników, że aż żal je jeść. Jeśli zabraknie wam jakiegoś produktu, z łatwością możecie zastąpić go czymś podobnym w smaku i kolorze. Potraktujcie nasz przepis raczej jako inspirację i spróbujcie stworzyć swoje własne, niepowtarzalne kanapkowe kompozycje, dobierając produkty według indywidualnych preferencji. Składniki (dla 4 osób po ...

    Przekąski 17.06.2012
    Tuńczykowy dip z kaparami
    Capparis spinosa, jak nazywają uczeni popularne kapary, są jednym z fundamentalnych składników diety śródziemnomorskiej. Te małe, oliwkowo-zielone, pokryte jasnymi plamkami owoce mają unikalny, kwaśno-pikantny, bardzo intensywny smak i nawet ich niewielka ilość w sałatkach, dipach, marynatach czy na kanapkach znacząco wpływa na całą potrawę. Ich królestwem jest Sardynia i Wyspy Liparyjskie ...

    Przekąski 17.06.2012
    Smażona mozzarella w panierce - z bekonem, czosnkiem i ziołami
    Mozzarella jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Jednak ma tę właściwość, że pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się roztapia, uzyskując półpłynną konsystencję. Wówczas jej spożycie nie należy do najłatwiejszych, a już na pewno nie jest super estetyczne. Jednak nie martwcie się! My wiemy jak smacznie i elegancko przyrządzić smażoną mozzarellę, tak ...