Wszystkie artykuły
Przekąski 10.07.2012
Carpaccio z sosem musztardowymCarpaccio ze szlachetnej polędwicy wołowej, jednak inne niż jedliście do tej pory! Przystawka ta serwowana jest w formie estetycznych roladek przewiązanych jadalną wstążką ze szczypiorku i ułożona na zielonych listkach rukoli.Sezamowa pasta, którą połączysz z rukolą na pewno przyda się także do dekoracji oraz nadania ciekawej nuty smakowej różnego rodzaju kanapkom oraz sałatkom ...
Przekąski 04.07.2012
Kawior z jogurtem i świeżym ogórkiemKawior jadamy raczej rzadko, a jeśli już, to zapewne nie wysilamy się zbytnio przy jego podaniu. Ot, po prostu jest sobie w słoiczku, po czym wykładamy małą porcję kawioru na pieczywo, krakersy czy też bliny. Kawior już sam w sobie jest wystarczająco wyjątkowy, żeby nie powiedzieć egzotyczny, tak że nie mamy we zwyczaju przygotowywać z niego wymyślnych potraw. Używany jest raczej ...
Przekąski 29.06.2012
Cebula w cieścieNajdelikatniejsza jest szalotka, która nie dominuje potrawy i świetnie nadaje się do sosów. Mowa oczywiście o cebuli, która ma wiele odmian, od ostrych po łagodne. Cebula w cieście usmażona na złoty kolor stanowi świetny dodatek do mięsa. Idealnie smakuje również do piwa jako mała przekąska.Składniki
8 łyżek stołowych śmietany 2 jaja10 dag mąkiszczypta proszku do pieczeniasól40-50 ...
Przekąski 28.06.2012
Mozzarella marynowana w ziołachMozzarella należy do najłagodniejszych serów i dzięki temu można ją łączyć z wieloma składnikami. Smakuje wyśmienicie zarówno podana na zimno z pomidorami i bazyliowym pesto jak równie na ciepło w pizzy. Ja jednak proponuję pewną odmianę i zamarynowanie jej w oliwie z dużą ilością dodatków, które sprawią, że nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.Składniki Wersja 1500 ...
Przekąski 25.06.2012
Domowe grissini z ziarnami słonecznikaZaskocz swoich domowników i gości własnoręcznie upieczonymi grissini – włoskimi paluszkami chlebowymi z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika. Właściwie możesz pociąć rozwałkowane ciasto w dowolną formę – czy to w długie paluchy, okrągłe ciasteczka czy też, używając radełka, w prostokątne krakersy o ząbkowanych brzegach.Składniki 200 g mąki pszennej czubata łyżeczka ...
Przekąski 19.06.2012
Ciasto francuskie z kurkami i kozim serem - sezon na kurki czas zacząćKurki to prawdziwy rarytas i to nie tylko dla smakoszy grzybów. Można je podać na 1001 sposobów, ja zaś polecam ciasto francuskie z kurkami i kozim serem. Dla zapracowanych – szybko i smacznie. Przekonaj się sam!
Kurki to nic innego jak tzw. pieprznik jadalny, występujący gromadnie w lasach całej Polski. Właśnie zaczyna się sezon. Jeszcze kurki ciężko znaleźć w lesie, a te, które ...
Przekąski 18.06.2012
Omlet z kurkami, cukinią i twarożkiemSezon na kurki zaraz się zacznie! Tylko czekać aż leśne runo będzie złocić się tymi małymi, pysznymi grzybami o pofalowanym kapeluszu i delikatnych blaszkach pod spodem. Nie mogąc się już ich doczekać, zamieszczamy przepis na bardzo łatwy omlet z pieprznikiem jadalnym, którego przyrządzenie zajmuje nie więcej niż pół godziny.Sposób przygotowania tego omleta zdradza jego podobieństwo ...
Przekąski 17.06.2012
Włoskie grzanki z krewetkami i imbiremWłosi uwielbiają crostini! Tak bowiem nazywają się w słonecznej Italii, mające formę grzanek, jedne z najpopularniejszych antipasti, czyli małych przekąsek spożywanych zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i jako samodzielny posiłek - gdy chcemy po prostu coś przegryźć. Crostini zawsze opieka się w piekarniku bądź na grillu (sama ich nazwa oznacza dosłownie „małe ...
Przekąski 17.06.2012
Kolorowe wiosenne tostySą tak ładne i pełne wielobarwnych składników, że aż żal je jeść. Jeśli zabraknie wam jakiegoś produktu, z łatwością możecie zastąpić go czymś podobnym w smaku i kolorze. Potraktujcie nasz przepis raczej jako inspirację i spróbujcie stworzyć swoje własne, niepowtarzalne kanapkowe kompozycje, dobierając produkty według indywidualnych preferencji. Składniki (dla 4 osób po ...
Przekąski 17.06.2012
Tuńczykowy dip z kaparamiCapparis spinosa, jak nazywają uczeni popularne kapary, są jednym z fundamentalnych składników diety śródziemnomorskiej. Te małe, oliwkowo-zielone, pokryte jasnymi plamkami owoce mają unikalny, kwaśno-pikantny, bardzo intensywny smak i nawet ich niewielka ilość w sałatkach, dipach, marynatach czy na kanapkach znacząco wpływa na całą potrawę. Ich królestwem jest Sardynia i Wyspy Liparyjskie ...