Wszystkie artykuły

    Przekąski 17.06.2012
    Smażona mozzarella w panierce - z bekonem, czosnkiem i ziołami
    Mozzarella jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Jednak ma tę właściwość, że pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się roztapia, uzyskując półpłynną konsystencję. Wówczas jej spożycie nie należy do najłatwiejszych, a już na pewno nie jest super estetyczne. Jednak nie martwcie się! My wiemy jak smacznie i elegancko przyrządzić smażoną mozzarellę, tak ...

    Przekąski 14.06.2012
    Kanapkowe ślimaczki w 3 smakach
    Co prawda są zbyt maleńkie, by wystarczyły za cały posiłek, jednak idealnie sprawdzą się jako coś do przekąszenia do piwa w czasie meczu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania – wystarczy bowiem kilka kromek łatwego do rolowania chleba tostowego oraz kremowe, puszyste serki twarożkowe w różnych smakach. Niby zwyczajne kanapki, a jednak podane w tak ciekawej formie, że na pewno ...

    Przekąski 14.06.2012
    Grzanki z pieczonym schabem i chrzanem
    Pyszne połączenie pieczeni (dodatkowo podsmażonej na maśle i musztardzie) i świeżego chrzanu. Tym razem przekąska na ciepło, podawana na zdrowych, pełnoziarnistych grzankach. Jeśli masz mało czasu, możesz użyć gotowego chrzanu ze słoiczka.Składniki: - 1 bochenek chleba pełnoziarnistego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (najlepiej extra vergine) – do skropienia tostów i potem ...

    Przekąski 13.06.2012
    Bufet kibica Euro 2012: skandynawskie kanapeczki prosto ze smörgåsbord
    Smörgåsbord to typowy nie tylko dla Szwecji, ale również dla innych krajów Skandynawii stół suto zastawiony małymi przekąskami typu finger-food, które z łatwością można zjeść bez używania sztućców. Kluczową rolę odgrywają na nim ryby – wędzone, smażone i gotowane.My proponujemy pysznego norweskiego łososia, który pięknie kontrastuje swą intensywnie różową barwą z ...

    Przekąski 13.06.2012
    Meksykański dip do nachos
    Wielu kibicom trudno jest wyobrazić sobie oglądanie meczu bez chipsów czy nachos. Aby przemycić do ich diety trochę witamin i składników mineralnych, podaj im do tych słonych przekąsek pomidorową salsę w meksykańskim stylu. Przygotujesz ją błyskawicznie, niemal w kwadrans.Rodowici Meksykanie jedzą salsę obowiązkowo z dużą ilością chili i jalapeño. Jeśli jednak jesteśmy posiadaczami ...

    Przekąski 13.06.2012
    Trójkątne kanapki z awokado, łososiem i szczypiorkiem
    Kolejna wersja zakąski z pysznym i zdrowym łososiem. Awokado, zwane inaczej smaczliwką charakteryzuje się kremowym, nieco maślanym smakiem i przez wielu gourmets jest umieszczane raczej w grupie warzyw niż owoców. Zauważyliście, że proponowane przez nas kanapki nie zawierają masła? Awokado doskonale je zastępuje, wzbogacając danie o dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe.Składniki ...

    Przekąski 12.06.2012
    Klasyczna bruschetta z pomidorami
    We Włoszech jest to kultowa przekąska, którą serwują niemal we wszystkich restauracjach i barach. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego jedzą ją na drugie śniadanie i na podwieczorek, jako antipasto przed głównym posiłkiem oraz jako samodzielne danie, gdy nie są aż tak głodni. Na kocu na pikniku i przy stole w jadalni.Tradycyjna bruschetta z pomidorami i świeżymi listkami bazylii ma ...

    Przekąski 12.06.2012
    Drobiowe przekąski z twarożkowym nadzieniem
    Zdrowe, estetycznie wyglądające i wyśmienite w smaku! Nieco trudu może sprawić nam jedynie przygotowanie filetów (trzeba je rozbić naprawdę cienko, uważając równocześnie, żeby nie podziurawić mięsa), a potem zawinięcie ich dookoła nadzienia, tak aby w czasie smażenia nie wydostało się ono na zewnątrz. Aby temu zapobiec, warto użyć nici kuchennej. Obwiązujemy nią pakieciki ...

    Przekąski 12.06.2012
    Roladki z łososiem i pietruszką
    Łosoś wspaniale sprawdza się jako baza dla różnych przekąsek. Koreczki, kanapki, tosty, sałatki… My proponujemy pyszne roladki, które bez wątpienia będą hitem na każdej imprezie.Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w magnez, potas, wapń, fosfor, jod, fluor, cynk i miedź oraz witaminy – zwłaszcza A, D, B6 i B12. Ta ostatnia, zwana inaczej cyjanokobalaminą, ...

    Przekąski 11.06.2012
    Bruschetta z kiełbaską
    Jest pyszna i niezwykle praktyczna – zawsze możesz szybko dorobić trochę kanapek, jeśli głodni goście pochłoną wszystko. Do tej wersji bruschetty najlepiej pasuje sucha, dobrze wędzona kiełbasa, jednakże z powodzeniem możesz zastąpić ją także kabanosami albo salami.Składniki Spód: długa bagietka lub inna podłużna bułka (np. wrocławska), pokrojona na kromki o grubości około ...