Wszystkie artykuły

    Przetwory 25.09.2012
    Mandarynkowa konfitura z pikantną nutą korzennych przypraw
    Do przygotowania tej konfitury wykorzystuje się nie tylko miąższ mandarynek, lecz także ich aromatyczną skórkę. Nie martw się, będzie się ona najpierw marynować przez całą noc, a potem długo smażyć w zalewie – nabierze zatem odpowiedniej miękkości i delikatnego smaku. Zwróć uwagę na bogactwo korzennych przypraw – anyż, cynamon, goździki. Oto, co w chłodne, jesienne wieczory ...

    Przetwory 25.09.2012
    Pomarańczowy syrop z kardamonem na rozgrzanie
    Doskonale wypada w połączeniu z mlecznymi albo śmietankowymi deserami czy też z lodami. Pomarańcze to bogate źródło witaminy C, zaś kardamon od wieków był ceniony w dalekowschodniej medycynie jako remedium na brak apetytu oraz infekcje dróg oddechowych. Poza tym ta pochodząca z Półwyspu Indyjskiego przyprawa jest uznawana za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.Składniki 1 kg białego ...

    Przetwory 05.07.2012
    Jak zrobić domowy ocet
    Ocet jest 4-10 procentowym roztworem kwasu octowego, który powstaje podczas fermentacji tlenowej. W zależności od rodzaju ocet może mieć różne przeznaczenie. Na przykład octu winnego można używać przede wszystkim do przygotowywania marynat, różnych zalew, sosów, musztard, a także do zmiękczania (kruszenia) mięsa.Ocet jabłkowySkładniki1 kg skórek z jabłek (najlepiej, żeby to były ...

    Przetwory 28.06.2012
    Przetwory z rabarbaru
    Domowych przetworów nie trzeba chyba za bardzo zachwalać. Konfitury i dżemy z rabarbaru w roli głównej lub jedynie jako dodatek są smaczne, aromatyczne i bardzo proste do przygotowania. Zachęcam do ich zrobienia i urozmaicenia zimowego menu (ale nie tylko). Będą smacznym dodatkiem do mięs, deski serów, ciast, naleśników czy też swojskiej kanapki z białym serem. Dżem z rabarbaru i truskawek Składniki1 ...