Wszystkie artykuły
Ryby i owoce morza 28.10.2012
Tatar z łososia z ogórkami i cebuląTatar można przygotować z mięsa wołowego, jak i ryby. Najbardziej jednak lubię tatar z łososia. Podany na chlebie żytnim smakuje po prostu niewiarygodnie. Jest on wręcz banalny w przygotowaniu. Na prawdę polecam. Składniki:
30 dag filetu z łososia 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki octu ( może być winny ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin mielony ...
Ryby i owoce morza 28.10.2012
Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką jest wspaniałą przekąską na każdą imprezę, ale i nie tylko. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Śledź przykryty pastą z sera twarogowego z jogurtem i przyprawami jest po prostu wyborny. Składniki:
55 dag filetów ze śledzi 30 dag żółtego sera 150 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera białego 100 ml śmietany kremówki ...
Ryby i owoce morza 27.10.2012
Pyszny dorsz po greckuRybę można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy ją zapiec w piekarniku, usmażyć na patelni, grillować, jak i udusić w sosie. Chcę się podzielić przepisem na dorsza po grecku. Jest to po prostu dorsz usmażony na patelni podany na sosie greckim z warzyw. Składniki:
60 dag filetów z dorsza
20 g mąki pszennej
olej
sól do smaku
Sos grecki:
23 dag marchewki
8 dag pietruszki
15 dag ...
Ryby i owoce morza 28.09.2012
Łosoś w skorupce z ciasta francuskiegoŁosoś podany w taki sposób jest na prawdę pyszny. Kiedy go podamy z dodatkiem sosu bearnaise oraz z sałatką z rukoli, to będzie po prostu wyśmienity. Łosoś jest łatwy w przygotowaniu. Na pewno większą uwagę musisz poświęcić sosowi bearnaise. Kiedy ci się wszystko uda, to rezultat końcowy będzie oszałamiający.Składniki:1-1,5 kg filetu z łososia ( powinien być to dosyć duży ...
Ryby i owoce morza 26.09.2012
Dorsz pieczony w soliNie wiesz, co przygotować na niedzielny obiad? Dlatego podaje ci przepis na niezwykle proste w przygotowaniu danie, ale za to bardzo wykwintne. Nie zajmie ci dużo czasu, a rezultat końcowy może być zaskakujący.Składniki:
1 dość duży dorsz ( powinien mieć około 1,5-2 kg ) ok. 2 kg soli ( najlepiej drobnoziarnistej ) 4 białka woda ( jeżeli masa solna będzie za sucha ) gałązki rozmarynu ...
Ryby i owoce morza 25.09.2012
Hamburgery rybne z pomidoramiPrzedstawiam wam wspaniały przepis na hamburgery z pomidorami, ale nie z mięsa wołowego, tylko z ryby. Są na prawdę smaczne. Polecam wam je, jeżeli jesteście na diecie, a nie możecie się powstrzymać od jedzenia hamburgerów. Jedząc je robicie na pewno duży krok w kierunku przejścia na zdrowy tryb życia.Składniki:30 dag filetów z ryby 4 łyżki oleju 1 łyżka soku wyciśniętego z ...
Ryby i owoce morza 15.09.2012
Gorąca zakąska z dorsza z leśnymi grzybamiKocham jesień za grzyby. Uwielbiam je pod każdą postacią. Część oczywiście suszę, by móc rozkoszować się ich smakiem także zimą, część jednak przygotowuję od razu na świeżo. Ostatnio wykorzystałam je do pysznej gorącej zakąski z dorsza. Idealnie podkreśliły smak ryby. A zakąska idealnie sprawdziła się podczas wieczorku powakacyjnych wspomnień. Składniki6 filetów z dorsza30 ...
Ryby i owoce morza 05.09.2012
Kimbap wegetariański z tuńczykiemKimbap (김밥; z kor. kim - wodorost, bap - ryż) to tradycyjna koreańska potrawa przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Jedna z najpopularniejszych dań koreańskich serwowana prawie w każdej restauracji koreańskiej, jak i małych przyulicznych straganach. W zależności od naszej preferencji możemy przygotować wersję wegetariańską, mięsną, łagodną lub pikantną. Dziś ...
Ryby i owoce morza 05.09.2012
Łosoś po królewsku z prażonymi jabłkami i cynamonemPrzygotowując potrawy na spotkania okolicznościowe zadaję sobie zazwyczaj to samo pytanie: czy pokusić się o coś zupełnie nowego, żeby urozmaicić jadłospis czy przygotować tradycyjne potrawy? Tym razem zdecydowałam się na śmiały eksperyment. Marynowany łosoś z warstwą prażonych jabłek z cynamonem.Składniki4 plastry świeżego łososia4 kwaskowe jabłkaszczypta cynamonuszklanka ...
Ryby i owoce morza 04.09.2012
Pyszne roladki rybneTo danie jest przeznaczone dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. kiedy po raz przygotowałem te roladki rybne, to bylem z nich bardzo zadowolony. Są bardzo smaczne. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można je podać również z sosem chili.Składniki:20 dag filetów z tuńczyka 1 duża czerwona papryka 10 dag pieczarek 2 cebule dymki 4 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ...