Z leśnych grzybów najbardziej lubię kurki. Są znakomite do smażenia, zapiekania oraz jako składnik farszów. Ostatnio odkryłam też przepis na pyszną sałatkę z nimi w roli głównej. Jeśli lubisz zatem potrawy o zdecydowanych smakach, polecam sałatkę z kurkami i makaronem w połączeniu z wyrazistym dressingiem czosnkowym.
Składniki
20 dag makaronu
40 dag kurek
20 dag pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
czerwona papryka
ogórek
2 łyżki masła
słoiczek dressingu sałatkowego czosnkowego
Wykonanie
Makaron gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kurki oczyszczamy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby na małym ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Usmażone grzyby mieszamy z ugotowanym makaronem.
Kolejny krok to warzywa. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pozbawioną środków i pestek paprykę kroimy w paseczki. Przygotowane warzywa dodajemy do makaronu z usmażonymi kurkami, mieszamy i całość polewamy dressingiem. Na koniec jeszcze raz całość mieszamy.
Można podawać z grzankami z masłem.
Zobacz także: