Wszystkie artykuły

    Sałatki 05.09.2012
    Sałatka – ryżowy przekładaniec
    Jest okazja, by sprawdzić, czy świeżo ukiszone ogórki są wystarczająco jędrne, by przetrwały zimę. Potrawa, w której będą mogły zaczarować swoim smakiem, to ryżowy przekładaniec. Wielowarstwowa sałatka, w której wystąpią w towarzystwie tuńczyka, jajek i ryżu. Nie tylko ciekawie wygląda w przezroczystej misie, ale również ciekawie smakuje. Składniki3 ogórki kiszone2 torebki ...

    Sałatki 29.08.2012
    Sałatka z kapusty, śliwek i moreli
    Sałatki pozwalają urozmaicić codzienne i świąteczne menu. Można podawać je w różnych postaciach i odmianach. Codzienna kolacja może okazać się całkiem przyjemną ucztą, jeśli serwowanym wędlinom towarzyszyć będzie soczysta sałatka udekorowana natką pietruszki i podana w estetyczny sposób. Składnikiniewielka główka białej kapusty15 dag suszonych śliwek4 suszone morele2 łyżki ...

    Sałatki 29.08.2012
    Sałatka z ogórków w zalewie
    Wyznaję zasadę, że im więcej poświęcę czasu na przygotowanie przetworów latem i jesienią, tym wygodniej i smaczniej będzie zimą. Spiżarnia pełna przetworów cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie. I znacznie wygodniej jest sięgnąć po gotowy słoik z sałatką, niż w siarczysty mróz biegać po sklepach. A dzisiaj pomysł na pyszną sałatkę z ogórków w zalewie.Składniki3 ...

    Sałatki 27.08.2012
    Surówka z kapusty włoskiej
    Przedstawiam wam na prawdę prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej. Jest to wręcz idealna surówka jako dodatek warzywny do obiadu, czy po prostu jako danie dla wegetarianina. Smakuje, jak i prezentuje się wręcz wspaniale.Składniki:½ średniej główki kapusty włoskiej 2 jabłka ( najlepiej winne ) kilka włoskich orzechów sól szczypta cukru sok z pół cytryny 2 łyżki oleju słonecznikowego ...

    Sałatki 10.08.2012
    Kapusta pekińska z owocami i sosem pomarańczowym
    Kapustę pekińską używamy przede wszystkim do sałatek warzywnych. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że idealnie smakuje również z owocami. Oczywiście zachęcam do wykorzystywania owoców sezonowych – jabłek, gruszek, śliwek. Do tego sos na bazie soku z pomarańczy oraz śmietany i ciekawe połączenie smaków gotowe.Składnikikapusta pekińskaduże, kwaskowe jabłkoduża, dojrzała gruszka20 ...

    Sałatki 10.08.2012
    Jak przygotować sałatkę z pomidorów i kukurydzy
    Jest to sałatka nie wymagająca poszukiwania składników, prosta w wykonaniu. Wystarczy letnie warzywo, jakim jest pomidor. W sezonie zachęcam do korzystania z pomidorów malinowych. Są o wiele smaczniejsze. Wykorzystując je, sałatka będzie dużo lepsza w smaku. A proste dodatki – cebula i czosnek dodadzą jej ostrości i aromatu, natomiast kukurydza – lekkiej słodyczy. Składniki60 dag ...

    Sałatki 10.08.2012
    Sałatka z cukinią, pomidorami i mozzarellą
    Sałatka z cukinii spełni nasze oczekiwanie, jeśli sos winegret będzie wystarczająco wonny. Ważna jest zatem odpowiednia mieszanka ziół. Według mnie najlepiej w tej roli sprawdzi się bazylia i tymianek. Świeże zioła nadadzą potrawie odpowiedni aromat. A bazylia idealnie podkreśli smak pomidorów.Składnikicukinia4 pomidory5 łyżek oliwy25 dag sera mozzarellaząbek czosnkusok z cytrynysól, ...

    Sałatki 10.08.2012
    Sałatka rzymska z gorącymi grzankami czosnkowymi
    Sałata rzymska ma podłużne liście, które pozostają kruche nawet po połączeniu ich z gorącymi składnikami. Idealnie zatem komponują się z gorącymi grzankami. Do tego cukinia, pomidory, starty ser i kolacja gotowa. Składniki½ główki sałaty rzymskiejpomidor½ cukiniiłyżka oleju słonecznikowego2 łyżki oliwyłyżka soku z cytrynysól, pieprz, szczypta cukru2 kromka pieczywa tostowegoząbek ...

    Sałatki 10.08.2012
    Surówka z kiwi, białej kapusty i kalarepy
    Przygotowując tę surówkę pamiętajmy, aby wybrać małe bulwy kalarepki, gdyż duże są twarde i „zdrewniałe”. Młode natomiast są lekko słodkawe o orzechowym posmaku, tym samym świetnie wkomponują się w pozostałe składniki surówki. Aby nie stłumić jednak ich naturalnego smaku, należy bardzo ostrożnie dodawać przyprawy do sosu. Składniki12,5 dag białej kapustykalarepka2 marchewki2 ...

    Sałatki 09.08.2012
    Surówka z ogórków na słodko
    Sezon ogórkowy kojarzy nam się z miesiącami lipcem i sierpniem. Wtedy robimy z nich najwięcej przetworów. W dzisiejszych czasach jednak ogórki zielone możemy konsumować cały rok. Najlepiej jednak smakują w sezonie. Warto zatem wykorzystać ten czas.Składniki4 średniej wielkości ogórkiszklanka rodzynekszklanka śmietany2 łyżki płynnego miodusok z cytrynysólWykonanie Pokrojone w cienkie ...