Wszystkie artykuły

    Sałatki 18.06.2012
    Sałatka panzanella – kwintesencja Toskanii
    Włosi mogą poszczycić się naprawdę ogromną ilością wspaniałych, świeżych i zdrowych sałatek. Ta reprezentująca Toskanię zwana jest panzanellą. Zawiera wszystko, co w tym regionie Półwyspu Apenińskiego najlepsze: soczyste, pełne słońca warzywa, oliwę, ocet winny i aromatyczną bazylię.Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto używać do przyrządzania klasycznej panzanelli pomidorów. ...

    Sałatki 10.06.2012
    Sałatka ze szpinakiem czyli prawdziwy rarytas
    Kiedy wspominamy szpinak z dzieciństwa chyba większości z nas kojarzy się on z zieloną, mdłą papką, którą musieliśmy jeść „bo to zdrowo”. Okazuje się jednak, że szpinak może być nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Wystarczy kilka składników i odrobina wyobraźni, a możemy przygotować wykwintne danie.Szpinak zamiast sałaty Coraz częściej w naszej kuchni gości ...

    Sałatki 06.06.2012
    Dwa przepisy na pełne zdrowia sałatki
    Poniżej podaję dwa przepisy na proste w wykonaniu sałatki. W pierwszym łączymy sałatę z pleśniowym serem i śmietaną - potęgują one dawkę wapnia, które znajduje się w liściach (100 g roqueforta ma go ponad 600 mg, co odpowiada ok. 66% dziennego zapotrzebowania). W drugim zaś przepisie - z bogatymi w witaminę C owocami, które ułatwiają wchłanianie żelaza, w które bogata jest ...

    Sałatki 04.06.2012
    Sałatka z porów, jaj i ziemniaków
    Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Surowe, gotowane, marynowane – wszystkie rodzaje warzyw mogą się w nich znaleźć. Dowolność jest nieograniczona. Zwykle nazwy sałatek pochodzą od głównego jej składnika lub od składnika odznaczającego się specjalnym smakiem. Oto jedna z nich – sałatka z porów, jaj i ziemniaków. Dobór składników może nie jest wyszukany, ale czasami siła ...

    Sałatki 04.06.2012
    Sałatka z sosem czosnkowym
    Okres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.Składniki średnia ...