Wszystkie artykuły

    Warzywa 28.10.2012
    Zapiekane pory z boczkiem
    Zapiekane pory z boczkiem to niezwykły rarytas. Kiedy twoja rodzina spróbuje tej potrawy, to będzie nią niezwykle zaskoczona. Dużo osób nie lubi porów, ale w tej postaci na pewno im zasmakują. Nie zastanawiaj się więc, tylko przygotuj to danie twoim bliskim. Składniki: 2 dosyć duże pory 1 kostka rosołowa- warzywna ½ łyżeczki cukru kilka plasterków cienko pokrojonego boczku 2 łyżki ...

    Warzywa 04.10.2012
    Cukinia z serkiem mascarpone i szynką parmeńską
    Z cukinii można zrobić wiele dań: placki, leczo, zapiekankę. Może być również grillowanym dodatkiem do mięs. Moim zdaniem, z niczym jednak nie smakuje tak wspaniale jak z serkiem mascarpone i szynką parmeńską. Uwielbiają to dzieci, uwielbiają dorośli. Proste, smaczne i gotowe w 20 minut! Składniki zielona cukinia – jedna duża lub dwie mniejsze2 szt. czerwonej cebuli5, 6 plasterków ...

    Warzywa 25.09.2012
    Kotleciki z białej kapusty
    Kiedy po raz pierwszy moja mama przygotowała kotleciki z białej kapusty, to byłem nimi bardzo zaskoczony. Nie wiedziałem, że nawet z kapusty można zrobić tak pyszne kotlety. Były na prawdę wyśmienite. Najlepiej smakują jeszcze gorące, z patelni.Składniki:1 dosyć duża kapusta 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła lub oleju słonecznikowego ...

    Warzywa 21.09.2012
    Placki z cukinii z gulaszem wołowym
    Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, polecam placki z cukinii z gulaszem wołowym. Wiele zależy od Twojej wyobraźni. Możesz dodać paprykę, marchewkę i inne warzywa. Będzie smacznie i kolorowo, a przecież je się oczami.PlackiW zależności od tego na ile osób planujesz obiad, kupujesz 2, 3 lub 4 cukinie, które należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć. Następnie ...

    Warzywa 19.09.2012
    Kkakdugi - kimchi z białej rzodkwi
    Kimchi jest sztandarowym daniem w Korei, najważniejszą przystawką do głównych dań. Mamy dużo różnych gatunków kimchi. Dziś przedstawiam najłatwiejszą wersję do przygotowania - Kkakdugi. Możesz znaleźć też je pod nazwą „mu kimchi” lub „radish kimchi”.Składniki 3 rzodkwie2/3 szklanki ostrej czerwonej papryki w proszku4 dymki6-8 ząbków czosnku2 łyżeczki imbirusólcukier¼ ...

    Warzywa 19.09.2012
    Przepisy na dania z dyni
    Cenne właściwości dyni znane są od wielu lat. Spożywanie dyni pod różnymi postaciami może pomóc nam zwalczyć niektóre problemy zdrowotne. Dynia jest bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej i nienasycone kwasy tłuszczowe.Sok z dyni, jabłek i pomarańczySkładniki :- ćwiartka ...

    Warzywa 15.09.2012
    Puree z selerów zasmażane
    Purre z selerów to bardzo proste ale pełne charakteru danie. Chętnie zastępuję nim ziemniaki lub kluski. Fajnie urozmaica codzienny obiad. Dodatkowo purre z selerów jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Seler przyspiesza także trawienie i działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Warto zatem wypróbować selerowe puree już przy najbliższym obiedzie.Składniki2 selery¼ kostki masła½ ...

    Warzywa 05.09.2012
    Potrawa fasolowa z mięsem i ziemniakami
    Fasola jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. Jest bogata również m.in. w potas, wapń i fosfor. Powinniśmy zatem zadbać, żeby dość często gościła na naszym stole. Na szczęście sposób na jej przyrządzenie jest wiele. Dzisiaj wersja obiadowa – fasola z mięsem i ziemniakami. Niestety trzeba uważać bo to danie ciężkostrawne.SKŁADNIKI :- ½ kg schabu karkowego- ...

    Warzywa 04.09.2012
    Pomidory nadziewane rybą
    Pomidory nadziewane rybą są naprawdę wyśmienite. Smakują jeszcze lepiej z sałatą polaną sosem winegret. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu.Składniki 8 średniej wielkości pomidory 25 dag filetów z flądry łyżka soku wyciśniętego z cytryny ½ pęczka natki pietruszki 6 dag boczku (najlepiej dosyć chudego) sól mielony czarny pieprz Wykonanie Pomidory należy dobrze umyć, ...

    Warzywa 28.08.2012
    Paluszki ziemniaczane
    Paluszki ziemniaczane są naprawdę niezwykłym dodatkiem do obiadu, czy na kolację. Ja uwielbiam je podjadać z keczupem.Są pyszne. Myślę, że wam na pewno zasmakują. Trzeba sobie urozmaicać jedzenie, a te paluszki właśnie takie są.Składniki:1 kg ziemniaków 3 jajka 20 dag mąki krupczatki sól majeranek gałka muszkatołowa ( najlepiej świeżo starta ) 2 łyżki bułki tartej smalec lub ...