Wszystkie artykuły

    Warzywa 19.06.2012
    Szparagi z olejem sezamowym
    Już są! Rozpoczął się sezon na szparagi. Korzystajmy z nich, eksperymentujmy i wykorzystujmy je w kuchni. Bo sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko około miesiąca. Sprawdź, jak zrobić pyszne szparagi na sposób azjatycki.Składnikipęczek szparagów4 plastry bekonu/boczku pociętego w cienkie plasterkiolej sezamowyłyżka ziaren białego sezamułyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie Na grillową ...

    Warzywa 19.06.2012
    Szparagi z jajkiem w koszulce
    Soczysta zieleń szparagów, a na niej biel białka kontrastująca z wypływającym żółtkiem to wykwintny widok. Jajka w koszulkach podane na szparagach to proste i szybkie ale też bardzo pyszne i wiosenne danie. Jajka na szparagach można podać na wiosenne śniadanie jedzone na świeżym powietrzu. Można też uczynić z nich ciepłą przekąską podaną z chrupiącą bagietką lub danie główne ...

    Warzywa 18.06.2012
    Warzywa wiosną i latem czyli bakłażan z serem feta
    Wiosną i latem na naszych stołach królują warzywa. Są smaczne, zdrowe i łatwo można je przygotować. Jedną z propozycji jest bakłażan z serem feta, czyli trochę Grecji na polskim stole. Wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań, a nasze starania zostaną nagrodzone smacznym i pożywnym daniem.Doskonale znany nam bakłażan znany jest również jako oberżyna, chociaż posiada również inne, ...

    Warzywa 12.06.2012
    Diabelskie ogórki chili
    Sezon ogórkowy czas zacząć. Mimo, że robienie przetworów kojarzy się na ogół z końcem lata i wczesną jesienią, kiedy to zamykamy w słoikach smaki lata, proponuję zrobienie pierwszej partii ogórków już wcześniej, na okres wakacji. Ostre, smakowite i pobudzające będą idealne do grilla, wędlin, na kanapkę czy do letniej sałatki. Ogórki można oczywiście zrobić tradycyjnie w ...

    Warzywa 08.06.2012
    Surówka z rzodkiewek i ogórków
    Często wspominam surówki przygotowywane przez moją mamę. Królowały w nich warzywa z własnego ogródka. Dzisiaj też zachęcam do własnych upraw. Jeśli jednak nie mamy własnego ogródka, warto mieć jednego zaufanego sprzedawcę, który dba o to, by produkty, który sprzedaje były z ekologicznych upraw. A dobre warzywa warto uświetnić pysznym sosem. Oto pomysł na jedną z prostych surówek.Składniki 2 ...

    Warzywa 08.06.2012
    Zielona sałata z pikantnym sosem
    Misa z chrupiącą, świeżą sałatą i pysznym sosem nie potrzebuje towarzystwa innych potraw. Sama w sobie jest ucztą dla podniebienia. A jeszcze jak może towarzyszyć jej kieliszek białego wina to nie potrzebny jest już pyszny soczysty kawałek wołowiny. Jednakże sałata z moim sosem także niebywale dobrze do niego pasuje. Ale decyzję, jaka to będzie uczta, pozostawiam Tobie.Składniki duża ...

    Warzywa 08.06.2012
    Wiosenne curry z młodych warzyw
    Curry pochodzi z Indii, gdzie oznacza sos, który podaje się z pieczywem bądź ryżem. Istnieje wiele odmian tej potrawy, a o jej niepowtarzalnym smaku decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana kompozycja przypraw tzw. masala, ugnieciona wcześniej w moździerzu. Wiosną, kiedy mamy wysyp młodziutkich warzyw proponuję wypróbowanie przepisu na lekkie curry, gdzie będą one podstawowym składnikiem.W ...

    Warzywa 06.06.2012
    Zapiekanka z sałatą i serem – prosta i sycąca
    Lactuca sativa L., jak brzmi naukowa nazwa sałaty siewnej, jest rośliną składającą się w 95% z wody. Zawiera także mnóstwo witamin A, E oraz z grupy B, poza tym minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo. Warzywo to zazwyczaj kojarzy nam się z sałatkami, jednak można je również wykorzystywać do potraw ciepłych. Wypróbujcie nasze zapiekane danie!Składniki małe opakowanie chleba tostowego, ...

    Warzywa 06.06.2012
    Zdrowie zawarte w liściach – dobroczynne działanie sałat
    Poniżej zamieszczam dwa przepisy na łatwe, lekkie i orzeźwiające sałatki z sałatą lodową w roli głównej. Wypróbujcie je zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się tak dużo jeść. Jeśli położymy obok nich na talerzu np. grillowany filet z kurczaka, już mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad. Sałatka z jabłkami i krewetkamiSkładniki:1 główka sałaty lodowej200 g koktajlowych ...

    Warzywa 06.06.2012
    Praktyczne porady na temat sałaty
    Jak wybrać odpowiednią sałatę? Nigdy nie kupuj mokrych sałat! Sprzedawcy niestety mają zwyczaj zraszania wystawianych na ladzie warzyw wodą – po to aby nadać im świeży wygląd. Jednak z drugiej strony wilgoć sprawia, że roślina szybciej się psuje. Najlepiej jeśli jej liście są jędrne, sprężyste i dosyć sztywne; nie powinny być ani miękkie ani połamane. Jak ją przechowywać? ...