Wszystkie artykuły
Warzywa 04.06.2012
Warzywa surowe zapiekaneWarzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na ...
Warzywa 04.06.2012
Kalafiory w cieścieSą smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.Składniki
80 dag kalafiorasólcukier8 ...
Warzywa 30.05.2012
Surówka z selerów, jabłek i orzechówObiad i znowu rozmyślanie jaka surówka. Wystarczy trochę pokombinować – seler, jabłka, orzechy i pyszny dodatek gotowy. Smak orzechów świetnie komponuje się z selerem. Jak zostanie coś po obiedzie, gwarantuję, że szybko zniknie na podwieczorek. Dla lubiących ananasy, proponuję wersję wzbogaconą. Polecam oczywiście z kawałkami świeżego owocu. Składniki
15 dag selerówpołówka ...
Warzywa 30.05.2012
Fasolka szparagowa zapiekanaWygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.Składniki
ugotowana fasola szparagowa (1/2 kg)
Sos:
10 dag chudego, wędzonego boczkubiała ...
Warzywa 30.05.2012
Jarzynowe flaczkiRarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.Składniki
2 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera biała część dorodnego pora20 dag fasolki szparagowejporcjowy ...
Warzywa 30.05.2012
Pomidory z nadzieniem kukurydzianymZamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.Składniki
8 dojrzałych pomidorów8 liści sałatynatka pietruszki4 ...
Warzywa 29.05.2012
Cukinie nadziewane mielonym mięsemCukinia idealnie smakuje sama ugotowana na parze. Warto jednak pokusić się także o podanie jej w duecie. Delikatny smak cukinii doskonale wydobywa dobrze doprawione mięso.Składniki0,5 kg mięsa mielonegojajołyżeczka mielonego pieprzu2 łyżki wodypęczek koperkułyżka olejuśrednia cebula2 ząbki czosnkubułka namoczona w mlekusólcukinia
Wykonanie
Wyrabiamy mięso razem z odciśniętą bułką, ...
Warzywa 25.05.2012
Młoda kapusta z akcentem azjatyckimMłoda kapusta to dla wielu z nas smak domu rodzinnego. Nawet zagorzali zwolennicy zdrowego odżywiania przymykają oko na dodaną do niej zasmażkę, vegetę czy też kostkę bulionową. Specjaliści od żywienia z pewnością zaliczyliby ją do tzw. comfort food czyli jedzenia wprawiającego w dobry nastrój, przyrządzonego według tradycyjnych receptur, do których mamy nostalgiczno-sentymentalny ...
Warzywa 23.05.2012
Warzywa sezonowe: szparagi w sosie beszamelowymWiosna to nie tylko najpiękniejsza pora roku, ale także sezon świeżych warzyw i owoców. W maju prawdziwym rarytasem są szparagi: zielone, białe – bez znaczenia, ważne aby je odpowiednio przygotować, podać i udekorować.Składniki
pęczek szparagów (najlepiej zielonych, ponieważ nie trzeba ich obierać, co może być kłopotliwe)kilka plasterków szynki, najlepiej parmeńskiej2 ząbki ...