Wszystkie artykuły

    Napoje 20.09.2012
    Jak degustować wino
    Dobrze przeprowadzona degustacja wina musi składać się ze ściśle określonych kroków i przestrzegać ustalonych reguł dotyczących zarówno próbowania wina, jak i jego oceny. Zobacz, jak przygotować własną degustacje wina.Karafki do wina, kieliszki do wina i butelki do wina Porcje degustacyjne, z oczywistych względów, powinny być nieco mniejsze od tych, które normalnie serwujemy. Kieliszek ...

    Napoje 20.09.2012
    10 zasad łączenia wina z potrawami
    Łączenie wina z potrawami bywa często prawdziwym kulinarnym wzywaniem. Zadanie to można sobie ułatwić stosując kilka prostych i pomocnych zasad. Na ich zastosowaniu zyska zarówno wino, jak i sama potrawa. Zobacz, dziesięć podstawowych reguł dotyczących wina i potraw.Poznaj wino Zanim połączysz jakiekolwiek wino z posiłkiem, dobrze jest je wcześniej poznać, spróbować, wypić kieliszek ...

    Napoje 20.09.2012
    Degustacja wina
    Degustując wino możemy bez problemu oszacować jego wiek, złożoność, rodzaj i ilość aromatów w nim występujących, a nawet wskazać miejsce jego pochodzenia. Wszystko to nie wymaga ani nadzwyczajnej wiedzy, ani lat praktyki. Zobacz, jak w pięciu prostych krokach opanować podstawy degustacji wina.Wybór wina Wybierz wino, które lubisz i choć trochę znasz. Pamiętaj, że im bardziej ...

    Kuchenne pogotowie 20.09.2012
    ABC kuchni dla zabieganych
    Brak czasu do samodzielnego przygotowywania posiłków wcale nie oznacza, że musimy żywić się półproduktami i bogatymi w tłuszcz daniami z puszek. Kuchenna „droga na skróty” nie musi wcale oznaczać jedzenia drogiego i niezdrowego. Zobacz, jak przy niewielkich nakładach pracy przygotować prosty i szybki obiad.Przepis na (każdą) zupęZupa-krem to zbawienie dla wszystkich tych, którzy ...

    Napoje 20.09.2012
    Wino - podstawowe informacje
    Pozornie proste pytanie o to czym jest wino może nastręczyć szeregu problemów. Zobacz, jak klasyfikowane jest wino, co może się w nim znajdować oraz jakie trunki do miana wina nie mogą pretendować, a co winem z całą pewnością nie jest.Co to jest winoWino powstaje ze ściśle określonych odmian winogron, do których jedynymi dozwolonymi dodatkami są drożdże winiarskie oraz cukier i ...

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Sernik delikatesowy z polewą
    Uwielbiam serniki. Są moją słabością. Ale jak nie ulec pokusie, skoro wokół nas tyle wspaniałych przepisów. Wypróbowałam ich wiele i muszę przyznać, że obok tego nie można przejść obojętnie. Składnik, który może dziwić, to ugotowane ziemniaki. W nich jednak tkwi sekret. Polecam.Składniki75 dag tłustego białego sera½ kostki masła6 jajek1½ szklanki cukru pudruopakowanie cukru ...

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Ciasto gruszkowo-makowe
    Wspaniale pasuje do czarnej poobiedniej kawy. Ciasto na bazie masła idealnie komponuje się z ugotowanym na kremowej śmietanie makiem. A pełni smaku dodaje gruszkowy wierzch delikatnie skropiony cytryną. Ciasto rozpływa się w ustach i sprawia mnóstwo przyjemności domownikom i gościom. Składniki75 dag gruszek50 dag makuszklanka śmietany 30%mały cukier waniliowy1¾ szklanki mąkiszklanka ...

    Mięsa 19.09.2012
    Kaczka w maladze z pieczonymi jabłkami
    Zabierając się za przygotowanie tego dania, nie może w naszej kuchni zabraknąć majeranku, który idealnie podkreśla smak kaczego mięsa. Malagę – słodkie, gęste wino hiszpańskie możemy natomiast zastąpić każdym innym czerwonym, słodkim. Oczywiście zachęcam do skorzystania z oryginału, który jest sprawcą niepowtarzalnego smaku kaczki. Jako idealny dodatek polecam pieczone jabłka ...

    Mięsa 19.09.2012
    Ozorki cielęce w sosie korniszonowym
    Lubię eksperymentować w kuchni. Mam jednak kilka smaków z przeszłości, do których lubię wracać. Okazuje się jednak, że nie tylko ja. Ostatnio w kilku restauracjach trafiłam na dania, które kiedyś przygotowywała moja mama. Dzisiaj przepis na jedno z nich – ozorki cielęce w sosie korniszonowym. Do tego oczywiście ziemniaki z wody.Składniki60 dag ozorków15 dag włoszczyznyliść laurowy4 ...

    Zupy 19.09.2012
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami
    Czas chłodników za nami. W związku jednak z tym, że dopiero wkraczamy w okres jesienny, możemy zacząć od lżejszych zup, bez mięsistych wywarów. Proponuję zatem kapuśniak ze słodkiej kapusty. Prosty przepis, bez skomplikowanych składników. Warzywa do nabycia w najbliższym warzywniaku, danie nie wymaga odwiedzenia wielkich targowisk. A kapuśniak jest pyszny i pożywny. Składniki60 ...