Wszystkie artykuły

    Napoje 11.10.2012
    Jak przygotować rozgrzewającą herbatę
    Zwykle w okresie jesienno-zimowym, wracając do domu szukamy skutecznego i szybkiego sposobu na ogrzanie się. Dobrym sposobem na pozbycie się uczucia chłodu, a także wzmocnienie odporności i poprawienie sobie nastroju jest herbatka rozgrzewająca. Oto kilka sposobów na jej przygotowanie. Do przygotowania rozgrzewającego napoju możesz wykorzystać zarówno czarną, jak i zieloną herbatę. ...

    Diety 11.10.2012
    Na czym polega dieta Karbogram
    W Twoim codziennym menu dominują wszelakiego rodzaju kluski oraz pieczywo? W ciągu dnia musisz zjeść przynajmniej jeden słodki batonik lub kawałek ciasta? To właśnie nadmiar węglowodanów nie pozwala Ci schudnąć. W walce z oponkami pomoże Ci dieta Karbogram.Istota diety Karbogram Podstawowym założeniem tego sposobu walki z nadwagą jest maksymalne ograniczenie produktów mącznych oraz ...

    Diety 11.10.2012
    Jak przyrządzać sałatki, aby nie tuczyły
    Sałatki stanowią nieodzowny element diet odchudzających. Jednak często zapominamy, że aby faktycznie wspomagały walkę z nadwagą nie mogą być doprawiane majonezem, sosami śmietanowymi oraz zawierać tłustych dodatków w postaci serów żółtych czy boczku. Przy sałatkach owocowych również musimy uważać, ze względu duże zawartości cukrów. Pierwszym ze zgubnych dla Twojej figury ...

    Diety 11.10.2012
    Właściwości lipy
    W walce z przeziębieniem czy gorączką warto sięgnąć po sprawdzone przez medyków ludowych naturalne specyfiki. Jednym z niezastąpionych lekarstw roślinnych jest lipa, która pod wieloma względami przyniesie korzyści Twojemu organizmowi. Właściwości lipyW ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim kwiatostany lipy z dwóch gatunków szerokolistnego oraz drobnolistnego, które ...

    Napoje 11.10.2012
    Jaki wpływ na ciążę ma picie napojów izotonicznych
    Kiedy potrzebowałaś zastrzyku energii, najczęściej sięgałaś po napój izotoniczny, ale teraz jesteś w ciąży lub karmisz dziecko piersią i obawiasz się o wpływ tego typu napojów na dziecko? Nie musisz całkowicie eliminować napojów izotonicznych ze swojej diety. Różnica między izotonikiem a energy drinkiem W gotowych napojach izotonicznych typu Isostar, Powerade, Oshee oprócz wody ...

    Warzywa 04.10.2012
    Cukinia z serkiem mascarpone i szynką parmeńską
    Z cukinii można zrobić wiele dań: placki, leczo, zapiekankę. Może być również grillowanym dodatkiem do mięs. Moim zdaniem, z niczym jednak nie smakuje tak wspaniale jak z serkiem mascarpone i szynką parmeńską. Uwielbiają to dzieci, uwielbiają dorośli. Proste, smaczne i gotowe w 20 minut! Składniki zielona cukinia – jedna duża lub dwie mniejsze2 szt. czerwonej cebuli5, 6 plasterków ...

    Diety 28.09.2012
    Właściwości witaminy B6
    Dobrze zdajemy sobie sprawę z tego, że niedobór witaminy B6 może wiązać się z poważnymi zaburzeniami funkcjonowania naszego organizmu, szczególnie jeśli chodzi o pracę mózgu oraz układu nerwowego. Mało jednak kto wie, że nadmierne spożycie produktów zawierających witaminę B6 może poważnie zaburzyć wiele funkcji życiowych. Witamina B6, należąca do kompleksu witamin z grupy ...

    Kuchnie świata 28.09.2012
    Spaghetti bolognese
    Kto nie lubi spaghetti bolognese. Chyba nie znajdzie się taka osoba. Podaję wam przepis na to danie, gdyż jest ono przepyszne. Jedynie to zawsze mam problem z jego jedzeniem, ale po prostu każdy musi się trochę ubrudzić przy jego jedzeniu :-)Składniki:40 dag spaghetti 2 dag suszonych grzybów 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 10 dag wędzonego boczku ( powinien być w plasterkach ...

    Ryby i owoce morza 28.09.2012
    Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego
    Łosoś podany w taki sposób jest na prawdę pyszny. Kiedy go podamy z dodatkiem sosu bearnaise oraz z sałatką z rukoli, to będzie po prostu wyśmienity. Łosoś jest łatwy w przygotowaniu. Na pewno większą uwagę musisz poświęcić sosowi bearnaise. Kiedy ci się wszystko uda, to rezultat końcowy będzie oszałamiający.Składniki:1-1,5 kg filetu z łososia ( powinien być to dosyć duży ...

    Grzyby 28.09.2012
    Pieczarki po huzarsku
    Pieczarki po huzarsku to po prostu grzyby faszerowane mięsem mielonym. Można je piec w piekarniku, ale również wspaniale się nadają jako smakołyk z grilla. Wtedy nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy.Składniki:1 kg pieczarek 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej ...