Wszystkie artykuły

    Diety 28.09.2012
    Skutki niedoboru witaminy B12
    Podstawowym skutkiem niedoboru witaminy B12 jest anemia spowodowana niedostateczną ilością erytrocytów we krwi, czyli czerwonych krwinek. Na jej brak organizm reaguje dolegliwościami ze strony układu nerwowego. Należy ją jak najszybciej uzupełnić, gdyż przedłużający się stan niedoboru może stanowić zagrożenie dla życia. Witamina B12 zamiennie nazywana jest kobalaminą lub czerwoną ...

    Diety 28.09.2012
    Właściwości witaminy B6
    Dobrze zdajemy sobie sprawę z tego, że niedobór witaminy B6 może wiązać się z poważnymi zaburzeniami funkcjonowania naszego organizmu, szczególnie jeśli chodzi o pracę mózgu oraz układu nerwowego. Mało jednak kto wie, że nadmierne spożycie produktów zawierających witaminę B6 może poważnie zaburzyć wiele funkcji życiowych. Witamina B6, należąca do kompleksu witamin z grupy ...

    Mięsa 28.09.2012
    Żeberka z niespodzianką
    Żeberka z niespodzianką. Cóż to takiego ? Są to po prostu żeberka z dodatkiem parówek, papryki i keczupu. Są na prawdę pyszne. Jest to na pewno coś innego niż zwykłe, smażone na patelni żeberka. Na pewno będą wszystkim smakowały.Składniki:60 dag dosyć mięsnych żeberek ( najlepiej, aby były to cztery porcje ) 2 duże parówki 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu ...

    Kuchnie świata 28.09.2012
    Spaghetti bolognese
    Kto nie lubi spaghetti bolognese. Chyba nie znajdzie się taka osoba. Podaję wam przepis na to danie, gdyż jest ono przepyszne. Jedynie to zawsze mam problem z jego jedzeniem, ale po prostu każdy musi się trochę ubrudzić przy jego jedzeniu :-)Składniki:40 dag spaghetti 2 dag suszonych grzybów 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 10 dag wędzonego boczku ( powinien być w plasterkach ...

    Sałatki 28.09.2012
    Sałatka z tuńczykiem
    Sałatka z tuńczykiem idealnie nadaje się na każdą imprezę. Na pewno wszyscy będą się nią zajadać. Jest po prostu wyśmienita. Możesz ją przygotować od razu przed przyjściem gości. Jej przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.Składniki:40 dag tuńczyka w oleju 30 dag czerwonej fasoli konserwowej 30 dag kukurydzy konserwowej 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 różnokolorowe papryki 1 cebula ...

    Ryby i owoce morza 28.09.2012
    Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego
    Łosoś podany w taki sposób jest na prawdę pyszny. Kiedy go podamy z dodatkiem sosu bearnaise oraz z sałatką z rukoli, to będzie po prostu wyśmienity. Łosoś jest łatwy w przygotowaniu. Na pewno większą uwagę musisz poświęcić sosowi bearnaise. Kiedy ci się wszystko uda, to rezultat końcowy będzie oszałamiający.Składniki:1-1,5 kg filetu z łososia ( powinien być to dosyć duży ...

    Grzyby 28.09.2012
    Pieczarki po huzarsku
    Pieczarki po huzarsku to po prostu grzyby faszerowane mięsem mielonym. Można je piec w piekarniku, ale również wspaniale się nadają jako smakołyk z grilla. Wtedy nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy.Składniki:1 kg pieczarek 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej ...

    Mięsa 28.09.2012
    Krokiety z mięsnym farszem
    Kokiety z farszem mięsnym są przepysznym dodatkiem do domowego barszczu. Kiedy je przygotujesz i zaserwujesz na organizowanej przez ciebie imprezie, to wszyscy uznają cię za wyśmienitego kucharza. Polecam.Składniki:6 jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka lub wody 2 łyżki oleju szczypta soli mielony czarny pieprzFarsz mięsny:1 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej karczku ) ziele ...

    Diety 27.09.2012
    Właściwości oleju rzepakowego
    Na zimno olej rzepakowy powinien stać się nieodzownym składnikiem sałatek czy też domowej roboty majonezu. Na ciepło warto go wykorzystywać do smażenia czy pieczenia, gdyż szybko ocieka z powierzchni produktu, co sprawia, że zawierają one mniej tłuszczu. Olej rzepakowy powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni, bo dzięki niemu wzmocnisz swoje serce i naczynia krwionośne. Olej rzepakowy ...

    Diety 27.09.2012
    Błonnik pokarmowy
    Nasz organizm nie trawi błonnika, ale jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Zaburzona przemiana materii, nadwaga, wysoki poziom cholesterolu, zaparcia i cukrzyca to podstawowe schorzenia i dolegliwości, w walce z którymi nieodzownym środkiem jest błonnik pokarmowy. Za nazwą błonnik (włókien) pokarmowy kryją się substancje pochodzące z ścian komórkowych roślin, których ...