Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 08.06.2012
    Deser jogurtowy orzeźwiający
    W upalne dni nasz organizm potrzebuje szczególnie dużo płynów i dań schładzających. Należy o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy planujemy całe popołudnie spędzić na leżaku. Promienie słoneczne budzą w nas tak ogromne pragnienie, że nawet najwytrwalsi nie wyleżą na słońcu bez czegoś orzeźwiającego. Oto pomysł na jedno z nich.Składniki 400 ml jogurtu o smaku naturalnymszklanka ...

    Desery i ciasta 08.06.2012
    Pączki angielskie dla każdego łasucha
    Jak nazwa wskazuje, przepis powinien pochodzić z Anglii. Nic jednak bardziej mylnego. To przepis, który przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk. Pączki z tego przepisu to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. W związku z tym, że błyskawicznie się je robi, nie raz mogą uratować nas, gdy wpadną niespodziewani goście.Składniki pojemnik serka homogenizowanego2 szklanki mąkijajkołyżeczka ...

    Kuchenne pogotowie 08.06.2012
    Co zrobić gdy przypali się mięso
    Przypaliło Ci się mięso, sos jest zbyt wodnisty, przesoliłaś zupę, nie wiesz jak przechowywać żywność? Oto kilka pożytecznych wskazówek co robić w powyższych sytuacjach. Gotowanie, smażenie Papierowy filtr do kawy, który normalnie umieszczasz w ekspresie przelewowym jest doskonały (a nawet lepszy od zwykłego ręcznika kuchennego czy papieru śniadaniowego) do odsączania nadmiaru ...

    Desery i ciasta 08.06.2012
    „Królewskie góry” czyli jabłecznik inaczej
    Każdy wie, że dobre polskie jabłka i szczypta cynamonu to podstawa dobrego jabłecznika. Wiele przepisów jest jednak bardzo skomplikowanych. Ja natomiast polecam skomplikowanie brzmiący prosty przepis na królewską jabłecznikową ucztę – „Królewskie góry”. Ciasto jest tanie i mało pracochłonne. Zaskakuje delikatnością, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. ...

    Desery i ciasta 08.06.2012
    Babka z majonezem
    Wydawałoby się, że majonez swoim smakiem wzbogaca tylko dania z jaj, surówki czy też sałatki. Sama się zdziwiłam, kiedy posmakowałam u swoich znajomych babkę z majonezem. Nie sądziłam, że takie połączenie pasuje do wypieków. Zapewniam, że majonez nie „kłóci się” ze smakiem ciasta.Składniki4 jajkaszklanka cukru3/4 szklanki mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 olejku cytrynowegomały ...

    Desery i ciasta 08.06.2012
    Ciasto wiśniowe z kruszonką
    Każdy z nas tęskni za smakami z dzieciństwa – ja również. Moim ulubionym ciastem pochodzącym z babcinej kuchni jest ciasto wiśniowe z kruszonką – idealne na poobiedni deser ze szklanką mleka. Zachęca samym wyglądem i uwierzcie – trudno mu się oprzeć.Składniki 500 g mąki30 g drożdży4 łyżki cukruszklanka letniego mleka100 g masłajajkoszczypta soliłyżeczka otartej skórki ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Męska sałatka z tuńczyka także dla kobiet
    Mimo, że to ja jestem królową w mojej kuchni od czasu do czasu pozwalam przejąć w niej władzę mojemu mężowi. Muszę przyznać, że niektórymi pomysłami potrafi mnie zadziwić. Proste składniki, idealne połączenie, kilka ruchów nożem i gotowe. Dzisiaj przedstawię jeden z bardzo prostych przepisów na sałatkę, która doskonale nadaje się również do dań z grilla.Składniki mała ...

    Mięsa 08.06.2012
    Żołądki z indyka w sosie potrawkowym
    Podroby – takie smaczne i zdrowe a niestety mało doceniane w obecnej kuchni. Nasze babcie znały jednak ich zalety i potrafiły przyrządzić z nich kulinarne cuda. Sięgnęłam ostatnio do starych przepisów i znalazłam przepis no jedno z nich – pyszne danie w delikatnym sosie potrawkowym z nutą słodyczy. Zachęcam do spróbowania. Naprawdę warto. Składniki 1 kg żołądków z indykaduża ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Pstrąg w winie
    Jest to idealne danie na babski wieczór. Z pewnością już niewielka ilość alkoholu zawartego w rybie obudzi sentymentalną naturę płci pięknej, która przestanie ubolewać nad spożytymi kaloriami i zacznie rozkoszować się wybornym smakiem soczystego mięsa ryby.Składniki 4 pstrągi2 szklanki czerwonego wytrawnego wina5 dag masłacebulaliść laurowyskórka z cytrynysól Wykonanie Pstrągi ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Ryba pieczona z warzywami
    Najczęściej gości na naszych stołach smażona. Proponuję zatem dla odmiany wersję pieczoną z warzywami. Słodka papryka, która jest doskonałym źródłem witaminy C oraz cukinia podkreślą jej smak. Najistotniejsze jest to, że każdy kawałek ryby pieczemy w oddzielnym „cukiereczku”, co daje gwarancję zachowania smaku. W mojej kuchni najczęstszym, choć pospolitym dodatkiem jest surówka ...