Wszystkie artykuły

    Grill 08.06.2012
    Szaszłyki z wątróbek drobiowych
    Szaszłyki z rusztu – nie lada smakołyk. Niestety aura nie zawsze sprzyja i pozwala na tradycyjnego grilla na świeżym powietrzu. Na szczęście nasze niezawodne piekarniki dobrze spełnią się w roli zastępczej. A szaszłyki z wątróbek drobiowych zadziwią połączeniem smaków i swoją nietypową rolą.Składniki 50 dag wątróbki drobiowej30 dag wędzonego boczku50 dag małych pieczareksólpieprzprzyprawa ...

    Kuchenne pogotowie 08.06.2012
    Praktyczne wskazówki jak korzystać z lodówki i zamrażarki
    Szacuje się, że aż około 98% gospodarstw domowych w Polsce posiada lodówkę, trochę mniej zaś zamrażarkę. To jasne jak słońce, iż te urządzenia AGD są niezbędnym elementem w prawie każdym mieszkaniu. Czy jednak na pewno wiemy jak właściwie ich używać, aby w pełni korzystać z zalet jakie nam oferują? Właściwa temperatura w lodówceAby lodówka dobrze funkcjonowała, utrzymuj ...

    Napoje 08.06.2012
    Koktajl orzeźwiający z kefiru i ogórków
    Świeża mięta z zieloną herbatą działa bardzo orzeźwiająco. W upalne dni sięgamy jednak chętniej po coś zimnego i jeszcze bardziej orzeźwiającego. Myślę, że koktajl, który chcę polecić, zadziała jeszcze bardziej pobudzająco. A to wszystko zasługa zimnego kefiru w połączeniu z ogórkami i świeżą miętą. Świetnie poprawia nastrój po całym dniu męczącej pracy.Składniki 1 ...

    Przekąski 08.06.2012
    Kanapki z szynką i masą chrzanową
    Kanapki należą do najbardziej powszechnych przekąsek na zimno. Można podawać je w najrozmaitszych odmianach. Różne rodzaje pieczywa, składników pozwalają na podanie ich przy różnych okazjach. W wersji z szynką i jajkiem najbardziej smakują dzieciom. Przygotowując je jednak dla najmłodszych warto dużo uwagi poświęcić ich ozdobieniu. Im ciekawiej będą wyglądać, tym szybciej ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Prażone płocie
    Łowienie ryb to idealna forma wypoczynku szczególnie dla mężczyzn uzbrojonych w niespożyte pokłady cierpliwości, którym nie straszna jest nawet pobudka o 3 nad ranem. Płocie to jedne z najczęściej spotykanych ryb w naszych stawach i jeziorach. Gospodynie jednak niejednokrotnie zachodzą w głowę, w jaki sposób przyrządzić nocną zdobycz męża. Drogie Panie – oto jeden z pomysłów.Składniki 1 ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Karp w sosie chrzanowym
    Karp jest jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia, oczywiście nie oznacza to, że nie może zagościć na naszych stołach w dni powszednie. Dla odmiany jednak polecam nieco ostrzejszą wersję. Składniki 1 kg karpia25 dag warzyw ( marchew, pietruszka, cebula, seler, por )2 łyżki masłałyżka octu Sos: szklanka śmietany5 dag jabłka3 łyżki startego chrzanucytrynacukiersól Wykonanie Karpia ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Śledzie w sosie wiosennym
    Podstawą tego dania będzie nie śledź a boski sos wiosenny. To on wydobędzie ze śledzia to co w nim najlepsze. To danie smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Sama przetestowałam to danie na swoich pociechach.Składniki opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą Sos: szklanka gęstej, kwaśnej śmietanyszklanka drobno posiekanych rzodkiewekszklanka posiekanej młodej ...

    Warzywa 08.06.2012
    Surówka z rzodkiewek i ogórków
    Często wspominam surówki przygotowywane przez moją mamę. Królowały w nich warzywa z własnego ogródka. Dzisiaj też zachęcam do własnych upraw. Jeśli jednak nie mamy własnego ogródka, warto mieć jednego zaufanego sprzedawcę, który dba o to, by produkty, który sprzedaje były z ekologicznych upraw. A dobre warzywa warto uświetnić pysznym sosem. Oto pomysł na jedną z prostych surówek.Składniki 2 ...

    Zupy 08.06.2012
    Zupa ziemniaczana
    Kuchnia polska jest bardzo różnorodna. Górują w niej dania mięsne, jednak można znaleźć także posiłki lekkostrawne. Czasami warto zapomnieć o wyszukanych potrawach i wrócić do prostych dań. Wystarczy mieć pod ręką warzywa i można zaserwować pyszną zupę pełną witamin.Składniki 1/2 kg ziemniaków2 pory (biała część)2 cebulemarchewpietruszkaselerłyżka posiekanej natki ...

    Warzywa 08.06.2012
    Zielona sałata z pikantnym sosem
    Misa z chrupiącą, świeżą sałatą i pysznym sosem nie potrzebuje towarzystwa innych potraw. Sama w sobie jest ucztą dla podniebienia. A jeszcze jak może towarzyszyć jej kieliszek białego wina to nie potrzebny jest już pyszny soczysty kawałek wołowiny. Jednakże sałata z moim sosem także niebywale dobrze do niego pasuje. Ale decyzję, jaka to będzie uczta, pozostawiam Tobie.Składniki duża ...