Wszystkie artykuły

    Mięsa 08.06.2012
    Kurczak w ziołach
    Do wydobycia smaku z delikatnego mięsa drobiowego potrzebne są dodatki. Świeże zioła i starta skórka z cytryny w tej roli sprawdzą się doskonale. Dodatki te stanowią jednocześnie bazę znakomitego sosu. Soczysty kurczak, bukiet surówek, pieczone ziemniaki i mamy gotowy niedzielny obiad.Składnikisprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)cytrynacebula4 łyżki olejułyżka masła natka pietruszki (1/2 ...

    Warzywa 08.06.2012
    Wiosenne curry z młodych warzyw
    Curry pochodzi z Indii, gdzie oznacza sos, który podaje się z pieczywem bądź ryżem. Istnieje wiele odmian tej potrawy, a o jej niepowtarzalnym smaku decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana kompozycja przypraw tzw. masala, ugnieciona wcześniej w moździerzu. Wiosną, kiedy mamy wysyp młodziutkich warzyw proponuję wypróbowanie przepisu na lekkie curry, gdzie będą one podstawowym składnikiem.W ...

    Zupy 08.06.2012
    Zupa szczawiowa z jajkiem
    Najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu prosto z ogródka. Czas więc wykorzystać okres wiosenny i pokusić się o pyszną „szczawiową z jajkiem”. Widząc dużo składników pomyślicie pewnie, że jest pracochłonna. Na szczęście - nic bardziej mylnego. Największa robota to krojenie szczawiu, ale przyjemności z jedzenia dużo więcej.Składniki4 młode marchewki4 młode pietruszkimały ...

    Diety 06.06.2012
    Co jeść, aby dostarczać organizmowi kwasy omega-3
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 należą do NNKW, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędnym składnikiem codziennej, zbilansowanej diety. Problem w tym, że nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego tak ważne jest dbanie o samodzielne dostarczanie omega-3 w pożywieniu. Ryby Stanowią podstawowe źródło kwasów omega-3. Najwięcej ...

    Diety 06.06.2012
    Co jeść, aby pozbyć się anemii
    Czerwone krwinki, czyli erytrocyty są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Gdy organizm nie jest w stanie wyprodukować dostatecznej ich ilości lub gdy traci ich zbyt dużo pojawia się anemia. Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie jesteśmy w stanie szybko zwalczyć ten stan. Kilka słów o anemii Anemia, czyli niedokrwistość powstaje w wyniku spadku hemoglobiny we ...

    Przekąski 06.06.2012
    Starożytny przepis na bruschettę z pieczarkami i sosem winegret
    Zgłębiając tajniki kuchni Antycznego Rzymu, odkryłam rewelacyjny przepis na wspaniałą pieczarkową salsę, którą można zjeść zarówno na wierzchu pieczywa (właśnie w formie włoskiej bruschetty), jak i jako dodatek do ziemniaków, makaronu czy ryżu. Ojcem tej receptury jest słynny Apicjusz, jeden z pierwszych autorów książek kulinarnych. „De Re Culinaria” to łacińskie dzieło ...

    Sałatki 06.06.2012
    Dwa przepisy na pełne zdrowia sałatki
    Poniżej podaję dwa przepisy na proste w wykonaniu sałatki. W pierwszym łączymy sałatę z pleśniowym serem i śmietaną - potęgują one dawkę wapnia, które znajduje się w liściach (100 g roqueforta ma go ponad 600 mg, co odpowiada ok. 66% dziennego zapotrzebowania). W drugim zaś przepisie - z bogatymi w witaminę C owocami, które ułatwiają wchłanianie żelaza, w które bogata jest ...

    Warzywa 06.06.2012
    Zapiekanka z sałatą i serem – prosta i sycąca
    Lactuca sativa L., jak brzmi naukowa nazwa sałaty siewnej, jest rośliną składającą się w 95% z wody. Zawiera także mnóstwo witamin A, E oraz z grupy B, poza tym minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo. Warzywo to zazwyczaj kojarzy nam się z sałatkami, jednak można je również wykorzystywać do potraw ciepłych. Wypróbujcie nasze zapiekane danie!Składniki małe opakowanie chleba tostowego, ...

    Zupy 06.06.2012
    Zupa z liśćmi sałaty i białą fasolą
    Dzisiaj cofniemy się nieco w czasie i zawitamy do Starożytnego Rzymu, miejsca gdzie uwielbiano warzywa i mądrze wzbogacano nimi niemal każdy posiłek. Przede wszystkim kluczową rolę odgrywała tam sałata.Rzymianie niemal czcili ją, często przypisując tej roślinie magiczne właściwości; traktowana była również jako afrodyzjak. Co ciekawe, na surowo jadali oni tylko bardzo młode sałaty, ...

    Warzywa 06.06.2012
    Praktyczne porady na temat sałaty
    Jak wybrać odpowiednią sałatę? Nigdy nie kupuj mokrych sałat! Sprzedawcy niestety mają zwyczaj zraszania wystawianych na ladzie warzyw wodą – po to aby nadać im świeży wygląd. Jednak z drugiej strony wilgoć sprawia, że roślina szybciej się psuje. Najlepiej jeśli jej liście są jędrne, sprężyste i dosyć sztywne; nie powinny być ani miękkie ani połamane. Jak ją przechowywać? ...