Wszystkie artykuły

    Diety 25.09.2012
    Jak skomponować posiłki w diecie 1500 kcal
    Poszukujesz diety, która pozwoliłaby Ci pozbyć się fałdek z brzucha czy pośladków, ale odstrasza Cię myśl o rygorystycznych dietach, podczas których będziesz chodziła ciągle głodna? Postaw na dietę 1500 kalorii, która, choć w niezbyt szybkim tempie, pozwoli Ci skutecznie pozbyć się nadwagi bez konieczności głodzenia się. Zmień nawyki żywieniowe W tej diecie wskazane jest spożywanie ...

    Napoje 25.09.2012
    ABC wina - bukiet wina i aromaty wina
    Zastanawialiście się kiedyś, co to znaczy, że wino pachnie czekoladą, tytoniem, w nosie daje się wyczuć wanilię i kokos? Zobacz, co znaczą te określenia i jak prawidłowo należy wąchać wino. Często o winie mówimy, że pachnie na przykład akacją, jabłkami lub końskim siodłem. Nie oznacza to, że z którąkolwiek z tych rzeczy wino miało styczność. Nie jest to także informacja ...

    Grill 25.09.2012
    Ssamjang - pikantny dip do grillowanych mięs i warzyw
    Ssamjang (쌈장) to gęsty, pikantny sos o bardzo wyrazistym smaku. Jest wykonany z doenjang (pasta sojowa), gochujang (pasta chili), oleju sezamowego, cebuli i czosnku. „Ssam” oznacza "zawijanie" a „jang” oznacza "pasta". Ssamjang w Korei jest zazwyczaj spożywany z grillowanym mięsem takim jak samgyeopsal czy buldogi. W polskiej kuchni możesz go zastosować do różnych mięs z grilla, ...

    Napoje 25.09.2012
    Gdzie kupować wino - poradnik dla początkujących
    Czy zakup wina w hipermarkecie to dobry pomysł? A może, lepiej wybrać specjalistyczny sklep lub osiedlowego warzywniaka? Na co zwracać uwagę przy wyborze butelki wina? Zobacz, gdzie kupować wino, jeśli naprawdę zależy nam na jakości.Enoteka – kraina tysiąca i jednej butelki Enoteka to określenie specjalistycznego sklepu z winem. W takich miejscach możemy spodziewać się fachowej porady ...

    Napoje 25.09.2012
    Klasyfikacja jakości win
    Apelacja, czy zastrzeżone miejsce pochodzenia, to podstawowy wyznacznik jakości wina, który informuje nas o miejscu pochodzenia wina. Oprócz win z apelacją na sklepowych półkach występują też wina regionalne i stołowe. Zobacz, czym różnią się one od siebie.Podział win europejskich Wina produkowane na obszarze Unii Europejskiej podzielić można, biorąc pod uwagę ich jakość, na ...

    Napoje 25.09.2012
    Porto - perła w koronie portugalskich win
    Porto to winiarska wizytówka Portugalii, nad którą kraj ten pracował kilka wieków. Dzięki ścisłej kontroli produkcji, restrykcyjnym przepisom dotyczącym wytwarzania i umiejętnościom winiarzy trunek ten to jedno z najlepiej rozpoznawalnych wzmacnianych win na świecie. Porto z Duero Porto, choć swoją nazwę bierze od portowego miasta w Portugalii, tak naprawdę, powstaje 100 km w głąb ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak prawidłowo otwierać wino
    Otwieranie wina, o ile przeprowadzone właściwie, jest niezwykle prostą i szybką czynnością, która nie wymaga użycia siły. Zobacz, jak wybrać odpowiedni korkociąg do wina i przy jego pomocy prawidłowo otworzyć butelkę wina.Jak wybrać korkociąg W sprzedaży spotkać można przeważnie cztery najpopularniejsze typy korkociągów: proste (jednoramienne), dwuramienne (kształtem przypominające ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak prawidłowo przechowywać wino?
    Przechowywanie wina w domowej lodówce, czy na półce z książkami kompletnie mija się z celem. Zobacz, jak prawidłowo leżakować nasze ulubione trunki by nie tylko ich nie zepsuć, ale także by cieszyć się nimi przez długie lata. Własna piwniczka – nierealne marzenie?Coś o czym marzy każdy amator dobrego wina – własna, wypełniona butelkami piwniczka, skrywająca nasze obrośnięte ...

    Napoje 25.09.2012
    Wino i potrawy - niezawodne połączenia
    Dobrze dobrane wino wytwarza w połączeniu z potrawą swoistą wartość dodaną. Całość kompozycji staje się lepsza niż każdy składnik z osobna. Choćby dlatego warto łączyć wina z potrawami i to nie tylko tymi wykwintnymi. Oto kilka pomysłów na często kontrowersyjne połączenia win z popularnymi daniami.Wino i krwiste steki Lubisz grillowane mięso, barbecue, kuchnie typu steak house? ...

    Warzywa 25.09.2012
    Kotleciki z białej kapusty
    Kiedy po raz pierwszy moja mama przygotowała kotleciki z białej kapusty, to byłem nimi bardzo zaskoczony. Nie wiedziałem, że nawet z kapusty można zrobić tak pyszne kotlety. Były na prawdę wyśmienite. Najlepiej smakują jeszcze gorące, z patelni.Składniki:1 dosyć duża kapusta 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła lub oleju słonecznikowego ...