Wszystkie artykuły
Kuchnie świata 05.06.2012
Ryż w pięciu kolorachZapewne widzieliście ryż w różnych kolorach, tak charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Wiele osób zastanawia się jak to możliwe. Poniżej przybliżymy nieco zagadkę tego kolorowego ryżu i opiszemy powstawanie poszczególnych barw. Potrawa świąteczna
Tradycja spożywania ryżu w aż pięciu kolorach wywodzi się z ludu Zhuang, rolników, jednej z najliczniejszych mniejszości etnicznych ...
Kuchnie świata 05.06.2012
Kuchnia Pięciu PrzemianHistoria Kuchni Pięciu Przemian sięga III wieku p.n.e. i jest częścią tradycyjnej chińskiej medycyny. Opiera się na starożytnej teorii, że wszystkie zmiany zachodzące we wszechświecie mają swój cykl. W jej skład wchodzi pięć stałych elementów nazywanych żywiołami lub przemianami. Występują one w określonej kolejności i przyporządkowane są im konkretne pory roku. Kuchnia Pięciu ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Naleśniki po tajskuKiedy znudzą się nam zwykłe naleśniki z dżemem, zachęcam do wypróbowania wersji z wiórkami kokosowymi. Jest to bardzo prosty i pyszny deser. Idealnie pasuje na letnie pogaduszki przy kawie. Okazało się, że smakuje również dzieciom, które przeważnie nie przepadają za wiórkami kokosowymi.Składniki
szklanka mąki5 dag wiórków kokosowych 4 jajka10 dag cukru pudruszklanka mlekaszczypta ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Ciasto jagodowe ze śmietanąPamiętam z dzieciństwa wyprawy jagodowe do lasu, umorusane ręce i usta. Smak ciasta z jagodami z tamtych lat pozostał do dziś. Przepis, który chcę zaproponować jest trochę unowocześniony, ale zapewniam, że ciasto – jak to mówią dzieci - „palce lizać”.Składniki
300 g mąki20 g drożdży50 g cukru1/2 szklanki letniego mleka80 g masłajajko1/2 szklanki kremówki2 łyżki zagęstnika ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Sernik dietetyczny z rodzynkamiSernik to dla większości z nas ciasto z białego sera. W takiej wersji najczęściej pojawia się na naszych stołach. W związku jednak z tym, że jest on olbrzymią bombą kaloryczną, nie każdy może pozwolić sobie na jego skosztowanie. A co z osobami, które są na diecie? Wszystkim łasuchom, które muszą uważać co jedzą, polecam sernik w wersji dietetycznej.Składniki
3 opakowania (75 ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Biszkopt oszczędnyJak sama nazwa wskazuje, nasze portfele nie odczują znacznych strat. Zrobienie biszkoptu jest bowiem bardzo tanie, a składniki do jego przyrządzenia ma z pewnością w domu każda gospodyni bez konieczności wychodzenia do sklepu. Biszkopt w połączeniu z musem jabłkowym, marmoladą lub galaretką stanowi pyszny i lekki dla naszego żołądka deser.Składniki
6 surowych białek1/2 szklanki cukru ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Mus ananasowyObiad bez deseru to nie obiad. Niestety bardzo często brakuje nam pomysłu na jego przyrządzenie. No i zazwyczaj potrzeba wielu składników. Jednak nie tym razem. Jeśli mamy w domu puszkę ananasa w 15 minut przygotujemy lekki i smaczny mus. A jeśli wzbogacimy go bitą śmietaną – to już w ogóle gratka.Składniki
puszka ananasów w plastrachszklanka śmietany kremowejrurki waflowe do dekoracji
Wykonanie
Ananasy ...
Sałatki 04.06.2012
Sałatka z porów, jaj i ziemniakówPrzepisów na sałatki jest mnóstwo. Surowe, gotowane, marynowane – wszystkie rodzaje warzyw mogą się w nich znaleźć. Dowolność jest nieograniczona. Zwykle nazwy sałatek pochodzą od głównego jej składnika lub od składnika odznaczającego się specjalnym smakiem. Oto jedna z nich – sałatka z porów, jaj i ziemniaków. Dobór składników może nie jest wyszukany, ale czasami siła ...
Sałatki 04.06.2012
Sałatka z sosem czosnkowymOkres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.Składniki
średnia ...
Warzywa 04.06.2012
Warzywa surowe zapiekaneWarzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na ...