Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Sernik dietetyczny z rodzynkami
    Sernik to dla większości z nas ciasto z białego sera. W takiej wersji najczęściej pojawia się na naszych stołach. W związku jednak z tym, że jest on olbrzymią bombą kaloryczną, nie każdy może pozwolić sobie na jego skosztowanie. A co z osobami, które są na diecie? Wszystkim łasuchom, które muszą uważać co jedzą, polecam sernik w wersji dietetycznej.Składniki 3 opakowania (75 ...

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Biszkopt oszczędny
    Jak sama nazwa wskazuje, nasze portfele nie odczują znacznych strat. Zrobienie biszkoptu jest bowiem bardzo tanie, a składniki do jego przyrządzenia ma z pewnością w domu każda gospodyni bez konieczności wychodzenia do sklepu. Biszkopt w połączeniu z musem jabłkowym, marmoladą lub galaretką stanowi pyszny i lekki dla naszego żołądka deser.Składniki 6 surowych białek1/2 szklanki cukru ...

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Mus ananasowy
    Obiad bez deseru to nie obiad. Niestety bardzo często brakuje nam pomysłu na jego przyrządzenie. No i zazwyczaj potrzeba wielu składników. Jednak nie tym razem. Jeśli mamy w domu puszkę ananasa w 15 minut przygotujemy lekki i smaczny mus. A jeśli wzbogacimy go bitą śmietaną – to już w ogóle gratka.Składniki puszka ananasów w plastrachszklanka śmietany kremowejrurki waflowe do dekoracji Wykonanie Ananasy ...

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Brzoskwinie w sosie królewskim
    Patrząc na składniki, zastanawiałam się, czy naprawdę to sos królewski. Ciekawość wzięła jednak górę i postanowiłam go przygotować. Deser jest rzeczywiście wykwintny, jak wskazuje na to sama nazwa. Królewski to jednak królewski. Warto zatem czasami zasugerować się zachęcająco brzmiącą nazwą i przygotować ucztę dla podniebienia.Składniki puszka brzoskwiń w syropiebita śmietanazrumienione ...

    Mięsa 04.06.2012
    Wątróbki z drobiu
    Zrobienie wspaniałego obiadu naprawdę nie musi być trudne i pracochłonne. Często zapominamy o prostych i smacznych daniach, które chcemy zastąpić wyszukanymi, modnymi potrawami. Spójrzmy przychylnie na podroby, które ostatnio znajdują coraz więcej smakoszy. Szybki i smaczny posiłek można przygotować z wątróbek drobiowych.Składniki 500 g wątróbek z drobiu3 cebule2 łyżki oliwy3 ...

    Mięsa 04.06.2012
    Kotlety z karkówki
    Bywają takie okazje, jak na przykład urodziny męża, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę extra. Płeć męska z reguły należy do smakoszy konkretów, więc soczysta porcja mięsa i kufel piwa z pieczonymi ziemniakami to coś odpowiedniego na taką okazję. Jako dodatek możemy pokusić się o roszponkę z pomidorkami koktajlowymi i oliwą czosnkową.Składniki 1 kg niezbyt tłustej karkówki2 ...

    Mięsa 04.06.2012
    Żeberka wieprzowe w sosie musztardowym
    Jeśli planujemy spotkanie z przyjaciółmi w sobotnie popołudnie, żeberka wieprzowe w sosie musztardowym będą na tę okazję odpowiednim daniem. By podkreślić ich smak, warto pokusić się o przygotowanie kopytek. Danie podane w takim duecie nasyci gości i pozwoli przedłużyć spotkanie do godzin wieczornych.Składniki 1 kg żeberek2 ząbki czosnku2 łyżki musztardy Sos: marchewka łyżka ...

    Napoje 04.06.2012
    Napój orzeźwiający ze świeżej mięty
    Gdy nadchodzi upalny weekend miło jest zasiąść w domowym zaciszu i rozkoszować się świeżo przygotowanym napojem orzeźwiającym. Już sam zapach mięty rozchodzący się po całym mieszkaniu z pewnością wpłynie na nas odprężająco. Składniki 3 szklanki wody4 duże listki świeżej mięty4 łyżki płynnego mioduszklanka soku jabłkowego Wykonanie Listki mięty zaparzamy dwoma szklankami ...

    Warzywa 04.06.2012
    Warzywa surowe zapiekane
    Warzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na ...

    Warzywa 04.06.2012
    Kalafiory w cieście
    Są smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.Składniki 80 dag kalafiorasólcukier8 ...