Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 04.06.2012
Brzoskwinie w sosie królewskimPatrząc na składniki, zastanawiałam się, czy naprawdę to sos królewski. Ciekawość wzięła jednak górę i postanowiłam go przygotować. Deser jest rzeczywiście wykwintny, jak wskazuje na to sama nazwa. Królewski to jednak królewski. Warto zatem czasami zasugerować się zachęcająco brzmiącą nazwą i przygotować ucztę dla podniebienia.Składniki
puszka brzoskwiń w syropiebita śmietanazrumienione ...
Desery i ciasta 04.06.2012
Torcik truskawkowyW naszych ogródkach zaczerwieniło się od truskawek. Te, które są dostępne w sklepach przez cały rok, nie smakują jak te dojrzewające na słońcu bez nawozów. Soczyste, słodkie i pachnące kuszą wystając pomiędzy zielonymi liśćmi. Zachęcam do zerwania najładniejszych do koszyka i zrobienia sobie uczty dla podniebienia w postaci torciku truskawkowego.Składniki
tabliczka twardej, gorzkiej ...
Mięsa 04.06.2012
Kotlety z karkówkiBywają takie okazje, jak na przykład urodziny męża, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę extra. Płeć męska z reguły należy do smakoszy konkretów, więc soczysta porcja mięsa i kufel piwa z pieczonymi ziemniakami to coś odpowiedniego na taką okazję. Jako dodatek możemy pokusić się o roszponkę z pomidorkami koktajlowymi i oliwą czosnkową.Składniki
1 kg niezbyt tłustej karkówki2 ...
Mięsa 04.06.2012
Żeberka wieprzowe w sosie musztardowymJeśli planujemy spotkanie z przyjaciółmi w sobotnie popołudnie, żeberka wieprzowe w sosie musztardowym będą na tę okazję odpowiednim daniem. By podkreślić ich smak, warto pokusić się o przygotowanie kopytek. Danie podane w takim duecie nasyci gości i pozwoli przedłużyć spotkanie do godzin wieczornych.Składniki
1 kg żeberek2 ząbki czosnku2 łyżki musztardy
Sos:
marchewka łyżka ...
Napoje 04.06.2012
Napój orzeźwiający ze świeżej miętyGdy nadchodzi upalny weekend miło jest zasiąść w domowym zaciszu i rozkoszować się świeżo przygotowanym napojem orzeźwiającym. Już sam zapach mięty rozchodzący się po całym mieszkaniu z pewnością wpłynie na nas odprężająco. Składniki
3 szklanki wody4 duże listki świeżej mięty4 łyżki płynnego mioduszklanka soku jabłkowego
Wykonanie
Listki mięty zaparzamy dwoma szklankami ...
Mięsa 04.06.2012
Boczek pieczony faszerowanyCo prawda jest to przysmak wysokokaloryczny, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Ułożone na półmisku plastry aromatycznego boczku przybrane zieleniną i krążkami pomidorów od razu sprawiają, że poczujemy się głodni. Żaden mężczyzna nie przejdzie obok takiego specjału obojętnie.Składniki
płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)2 duże cebuleszklanka ...
Warzywa 04.06.2012
Warzywa surowe zapiekaneWarzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na ...
Warzywa 04.06.2012
Kalafiory w cieścieSą smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.Składniki
80 dag kalafiorasólcukier8 ...
Zupy 04.06.2012
Zupa koperkowaZupy stanowią ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Podawane są najczęściej jako pierwsze danie posiłku obiadowego. Kiedy mamy dość tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej, polecam zupę koperkową na wywarze z kości i włoszczyzny.Składniki
30 dag kości25 dag włoszczyzny1 3/4 l wodysól4 dag mąki1/8–1/4 l śmietany3 łyżki siekanego koperku
Wykonanie
Z kości i włoszczyzny gotujemy ...
Desery i ciasta 31.05.2012
Jabłka w cieście – na obiad, na deser, na kolacjęMogą być słodkie, kwaśne, duże albo małe – wielkość ani smak nie ma znaczenia, gdyż nasze polskie jabłka – niezależnie od gatunku – doskonale nadają się do przygotowania „w cieście”. Można podawać na ciepło lub zimno, a także „poszaleć” doprawiając miodem lub czekoladą. A może i Ty znajdziesz własny sposób na przygotowanie „jabłek w cieście” – najpierw ...