Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Brzoskwinie w sosie królewskim
    Patrząc na składniki, zastanawiałam się, czy naprawdę to sos królewski. Ciekawość wzięła jednak górę i postanowiłam go przygotować. Deser jest rzeczywiście wykwintny, jak wskazuje na to sama nazwa. Królewski to jednak królewski. Warto zatem czasami zasugerować się zachęcająco brzmiącą nazwą i przygotować ucztę dla podniebienia.Składniki puszka brzoskwiń w syropiebita śmietanazrumienione ...

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Torcik truskawkowy
    W naszych ogródkach zaczerwieniło się od truskawek. Te, które są dostępne w sklepach przez cały rok, nie smakują jak te dojrzewające na słońcu bez nawozów. Soczyste, słodkie i pachnące kuszą wystając pomiędzy zielonymi liśćmi. Zachęcam do zerwania najładniejszych do koszyka i zrobienia sobie uczty dla podniebienia w postaci torciku truskawkowego.Składniki tabliczka twardej, gorzkiej ...

    Mięsa 04.06.2012
    Kotlety z karkówki
    Bywają takie okazje, jak na przykład urodziny męża, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę extra. Płeć męska z reguły należy do smakoszy konkretów, więc soczysta porcja mięsa i kufel piwa z pieczonymi ziemniakami to coś odpowiedniego na taką okazję. Jako dodatek możemy pokusić się o roszponkę z pomidorkami koktajlowymi i oliwą czosnkową.Składniki 1 kg niezbyt tłustej karkówki2 ...

    Mięsa 04.06.2012
    Żeberka wieprzowe w sosie musztardowym
    Jeśli planujemy spotkanie z przyjaciółmi w sobotnie popołudnie, żeberka wieprzowe w sosie musztardowym będą na tę okazję odpowiednim daniem. By podkreślić ich smak, warto pokusić się o przygotowanie kopytek. Danie podane w takim duecie nasyci gości i pozwoli przedłużyć spotkanie do godzin wieczornych.Składniki 1 kg żeberek2 ząbki czosnku2 łyżki musztardy Sos: marchewka łyżka ...

    Napoje 04.06.2012
    Napój orzeźwiający ze świeżej mięty
    Gdy nadchodzi upalny weekend miło jest zasiąść w domowym zaciszu i rozkoszować się świeżo przygotowanym napojem orzeźwiającym. Już sam zapach mięty rozchodzący się po całym mieszkaniu z pewnością wpłynie na nas odprężająco. Składniki 3 szklanki wody4 duże listki świeżej mięty4 łyżki płynnego mioduszklanka soku jabłkowego Wykonanie Listki mięty zaparzamy dwoma szklankami ...

    Mięsa 04.06.2012
    Boczek pieczony faszerowany
    Co prawda jest to przysmak wysokokaloryczny, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Ułożone na półmisku plastry aromatycznego boczku przybrane zieleniną i krążkami pomidorów od razu sprawiają, że poczujemy się głodni. Żaden mężczyzna nie przejdzie obok takiego specjału obojętnie.Składniki płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)2 duże cebuleszklanka ...

    Warzywa 04.06.2012
    Warzywa surowe zapiekane
    Warzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. Dzisiaj przepis na ...

    Warzywa 04.06.2012
    Kalafiory w cieście
    Są smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.Składniki 80 dag kalafiorasólcukier8 ...

    Zupy 04.06.2012
    Zupa koperkowa
    Zupy stanowią ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Podawane są najczęściej jako pierwsze danie posiłku obiadowego. Kiedy mamy dość tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej, polecam zupę koperkową na wywarze z kości i włoszczyzny.Składniki 30 dag kości25 dag włoszczyzny1 3/4 l wodysól4 dag mąki1/8–1/4 l śmietany3 łyżki siekanego koperku Wykonanie Z kości i włoszczyzny gotujemy ...

    Desery i ciasta 31.05.2012
    Jabłka w cieście – na obiad, na deser, na kolację
    Mogą być słodkie, kwaśne, duże albo małe – wielkość ani smak nie ma znaczenia, gdyż nasze polskie jabłka – niezależnie od gatunku – doskonale nadają się do przygotowania „w cieście”. Można podawać na ciepło lub zimno, a także „poszaleć” doprawiając miodem lub czekoladą. A może i Ty znajdziesz własny sposób na przygotowanie „jabłek w cieście” – najpierw ...