Wszystkie artykuły

    Sałatki 04.06.2012
    Sałatka z porów, jaj i ziemniaków
    Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Surowe, gotowane, marynowane – wszystkie rodzaje warzyw mogą się w nich znaleźć. Dowolność jest nieograniczona. Zwykle nazwy sałatek pochodzą od głównego jej składnika lub od składnika odznaczającego się specjalnym smakiem. Oto jedna z nich – sałatka z porów, jaj i ziemniaków. Dobór składników może nie jest wyszukany, ale czasami siła ...

    Desery i ciasta 04.06.2012
    Torcik truskawkowy
    W naszych ogródkach zaczerwieniło się od truskawek. Te, które są dostępne w sklepach przez cały rok, nie smakują jak te dojrzewające na słońcu bez nawozów. Soczyste, słodkie i pachnące kuszą wystając pomiędzy zielonymi liśćmi. Zachęcam do zerwania najładniejszych do koszyka i zrobienia sobie uczty dla podniebienia w postaci torciku truskawkowego.Składniki tabliczka twardej, gorzkiej ...

    Zupy 04.06.2012
    Zupa koperkowa
    Zupy stanowią ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Podawane są najczęściej jako pierwsze danie posiłku obiadowego. Kiedy mamy dość tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej, polecam zupę koperkową na wywarze z kości i włoszczyzny.Składniki 30 dag kości25 dag włoszczyzny1 3/4 l wodysól4 dag mąki1/8–1/4 l śmietany3 łyżki siekanego koperku Wykonanie Z kości i włoszczyzny gotujemy ...

    Mięsa 04.06.2012
    Boczek pieczony faszerowany
    Co prawda jest to przysmak wysokokaloryczny, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Ułożone na półmisku plastry aromatycznego boczku przybrane zieleniną i krążkami pomidorów od razu sprawiają, że poczujemy się głodni. Żaden mężczyzna nie przejdzie obok takiego specjału obojętnie.Składniki płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)2 duże cebuleszklanka ...

    Sałatki 04.06.2012
    Sałatka z sosem czosnkowym
    Okres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.Składniki średnia ...

    Desery i ciasta 31.05.2012
    Jabłka w cieście – na obiad, na deser, na kolację
    Mogą być słodkie, kwaśne, duże albo małe – wielkość ani smak nie ma znaczenia, gdyż nasze polskie jabłka – niezależnie od gatunku – doskonale nadają się do przygotowania „w cieście”. Można podawać na ciepło lub zimno, a także „poszaleć” doprawiając miodem lub czekoladą. A może i Ty znajdziesz własny sposób na przygotowanie „jabłek w cieście” – najpierw ...

    Zupy 31.05.2012
    Zupa „Nic” – czyli coś z niczego
    Zupa „Nic” to niezapomniany smak moje dzieciństwa – szczególnie letnich, upalnych dni. Aż niewiarygodne wydaje się, że wystarczą jedynie cztery składniki i kilkanaście minut przygotowania. I chociaż smakiem nie przypomina rosołu czy krupniku, z pewnością będzie smakować wszystkim dzieciom.Waniliowe jezioro Wyglądem przypomina jezioro o kolorze wanilii, z wolno dryfującymi białymi ...

    Desery i ciasta 30.05.2012
    Lekkie ciasto ucierane z owocami
    Lubię piec a jeszcze bardziej jeść ciasta, najbardziej z owocami i bitą śmietaną. Podaję Wam wypróbowany i pewny przepis, który dostałam od koleżanki dawno, dawno temu i do dziś go wykorzystuję, ponieważ jest łatwy i szybki. Przeważnie wszystkie przepisy na ciasta z owocami zawierają w sobie biszkopt. A ja proponuję coś, co zawsze się uda, nie opadnie i świetnie smakuje. Składniki3 ...

    Desery i ciasta 30.05.2012
    Deser mleczny z winogronami
    Deser to idealne zakończenie każdego obiadu. Gama wyboru jest duża, a wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, co lubimy. Po ciężkostrawnym obiedzie najlepiej jednak wybrać te na bazie owoców. Jednym z moich ulubionych i bardzo prostych deserów jest deser na bazie dojrzewających na słońcu winogron.Składniki kiść białych, dorodnych winogron (50 dag)pojemnik serka homogenizowanegoszklanka ...

    Ryby i owoce morza 30.05.2012
    Kotlety mielone z ryby
    Białe mięso z dorsza doskonale nadaje się na pyszne kotleciki. I do tego taka forma podania ryby jest akceptowana przez większość dzieci. Jak wiadomo, nasze pociechy nie zawsze chcą spożywać to co dostarcza potrzebne im witaminy i mikroelementy. Warto zatem skorzystać z małego podstępu. Składniki 60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza 5 dag czerstwej bułki1/8 ...