Wszystkie artykuły
Zupy 31.05.2012
Zupa „Nic” – czyli coś z niczegoZupa „Nic” to niezapomniany smak moje dzieciństwa – szczególnie letnich, upalnych dni. Aż niewiarygodne wydaje się, że wystarczą jedynie cztery składniki i kilkanaście minut przygotowania. I chociaż smakiem nie przypomina rosołu czy krupniku, z pewnością będzie smakować wszystkim dzieciom.Waniliowe jezioro
Wyglądem przypomina jezioro o kolorze wanilii, z wolno dryfującymi białymi ...
Desery i ciasta 30.05.2012
Lekkie ciasto ucierane z owocamiLubię piec a jeszcze bardziej jeść ciasta, najbardziej z owocami i bitą śmietaną. Podaję Wam wypróbowany i pewny przepis, który dostałam od koleżanki dawno, dawno temu i do dziś go wykorzystuję, ponieważ jest łatwy i szybki. Przeważnie wszystkie przepisy na ciasta z owocami zawierają w sobie biszkopt. A ja proponuję coś, co zawsze się uda, nie opadnie i świetnie smakuje.
Składniki3 ...
Desery i ciasta 30.05.2012
Deser mleczny z winogronamiDeser to idealne zakończenie każdego obiadu. Gama wyboru jest duża, a wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, co lubimy. Po ciężkostrawnym obiedzie najlepiej jednak wybrać te na bazie owoców. Jednym z moich ulubionych i bardzo prostych deserów jest deser na bazie dojrzewających na słońcu winogron.Składniki
kiść białych, dorodnych winogron (50 dag)pojemnik serka homogenizowanegoszklanka ...
Mięsa 30.05.2012
Kotlety mielone nadziewaneKażdy lubi niespodzianki. Wszelkie dania podawane z nadzieniem budzą ciekawość co jest w środku i jak smakuje. Myślę, że tak samo będzie z przepisem na proponowane przeze mnie kotlety z nadzieniem. Niewiele więcej pracy niż ze zwykłymi kotletami a zawsze to miła odmiana.Składniki
50 gad mielonego mięsa wołowo-wieprzowegoczubata łyżka tartej bułki1/2 szklanki mlekajakobiałkocebula6 ...
Przekąski 30.05.2012
Pikantny przekładaniec serowyZimna przekąska idealna na okolicznościowe imprezy jak na przykład: urodziny, przyjęcie czy też weekendowy piknik. Jak się domyślacie, jest to unowocześniona wersja pospolitych koreczków, które - jak wiemy - świetnie sprawdzają się na takich uroczystościach. Są szczególnie poszukiwane, by przegryźć toastowy kieliszek.Składniki
8 średniej grubości plasterków sera4 okrągłe plastry ...
Mięsa 30.05.2012
Drobiowe świderkiCzęsto słyszę z ust moich bliskich: „Znudziły nam się”. No właśnie – znudziły się pospolite schabowe, kotlety de volaille, kurczak z rożna. W poszukiwaniu nowych smaków znalazłam nowy sposób przyrządzania mięsa – mianowicie w formie świderków. W zaprawie z miodu, imbiru, wina i czosnku – mmmmm… pycha!Składniki
2 duże filety z piersi z kurczaka lub 80 dag filetów z piersi ...
Ryby i owoce morza 30.05.2012
Kotlety mielone z rybyBiałe mięso z dorsza doskonale nadaje się na pyszne kotleciki. I do tego taka forma podania ryby jest akceptowana przez większość dzieci. Jak wiadomo, nasze pociechy nie zawsze chcą spożywać to co dostarcza potrzebne im witaminy i mikroelementy. Warto zatem skorzystać z małego podstępu. Składniki
60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza 5 dag czerstwej bułki1/8 ...
Warzywa 30.05.2012
Fasolka szparagowa zapiekanaWygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.Składniki
ugotowana fasola szparagowa (1/2 kg)
Sos:
10 dag chudego, wędzonego boczkubiała ...
Warzywa 30.05.2012
Jarzynowe flaczkiRarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.Składniki
2 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera biała część dorodnego pora20 dag fasolki szparagowejporcjowy ...
Warzywa 30.05.2012
Pomidory z nadzieniem kukurydzianymZamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.Składniki
8 dojrzałych pomidorów8 liści sałatynatka pietruszki4 ...