Wszystkie artykuły

    Mięsa 30.05.2012
    Kotlety mielone nadziewane
    Każdy lubi niespodzianki. Wszelkie dania podawane z nadzieniem budzą ciekawość co jest w środku i jak smakuje. Myślę, że tak samo będzie z przepisem na proponowane przeze mnie kotlety z nadzieniem. Niewiele więcej pracy niż ze zwykłymi kotletami a zawsze to miła odmiana.Składniki 50 gad mielonego mięsa wołowo-wieprzowegoczubata łyżka tartej bułki1/2 szklanki mlekajakobiałkocebula6 ...

    Napoje 30.05.2012
    Wiosenny kompot
    Gotowe soki dla wielu wiążą się z wygodą. Nie trzeba bowiem stać przy kuchni i gotować. Jednak smak świeżego rabarbaru czy agrestu jest nieporównywalny. Kompot wiosenny, który piłam u znajomych, łatwo się przygotowuje, a co więcej ma niesamowity aromat. Czy taki jest – przekonajcie się sami.Składniki 1,5 l wody2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru malinowegoszklanka ...

    Mięsa 30.05.2012
    Drobiowe świderki
    Często słyszę z ust moich bliskich: „Znudziły nam się”. No właśnie – znudziły się pospolite schabowe, kotlety de volaille, kurczak z rożna. W poszukiwaniu nowych smaków znalazłam nowy sposób przyrządzania mięsa – mianowicie w formie świderków. W zaprawie z miodu, imbiru, wina i czosnku – mmmmm… pycha!Składniki 2 duże filety z piersi z kurczaka lub 80 dag filetów z piersi ...

    Przekąski 30.05.2012
    Pikantny przekładaniec serowy
    Zimna przekąska idealna na okolicznościowe imprezy jak na przykład: urodziny, przyjęcie czy też weekendowy piknik. Jak się domyślacie, jest to unowocześniona wersja pospolitych koreczków, które - jak wiemy - świetnie sprawdzają się na takich uroczystościach. Są szczególnie poszukiwane, by przegryźć toastowy kieliszek.Składniki 8 średniej grubości plasterków sera4 okrągłe plastry ...

    Warzywa 30.05.2012
    Fasolka szparagowa zapiekana
    Wygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.Składniki ugotowana fasola szparagowa (1/2 kg) Sos: 10 dag chudego, wędzonego boczkubiała ...

    Warzywa 30.05.2012
    Surówka z selerów, jabłek i orzechów
    Obiad i znowu rozmyślanie jaka surówka. Wystarczy trochę pokombinować – seler, jabłka, orzechy i pyszny dodatek gotowy. Smak orzechów świetnie komponuje się z selerem. Jak zostanie coś po obiedzie, gwarantuję, że szybko zniknie na podwieczorek. Dla lubiących ananasy, proponuję wersję wzbogaconą. Polecam oczywiście z kawałkami świeżego owocu. Składniki 15 dag selerówpołówka ...

    Warzywa 30.05.2012
    Jarzynowe flaczki
    Rarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.Składniki 2 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera biała część dorodnego pora20 dag fasolki szparagowejporcjowy ...

    Zupy 30.05.2012
    Zupa rybna z pulpecikami
    Ryby goszczą na moim stole w różnej postaci – smażone, grillowane, gotowane. Ostatnio rozsmakowałam się również w zupie rybnej. Każdy okaz, czy to karaś, czy sum, czy karp, czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny rybny eliksir. Jej zwolenników w moim domu jest wielu.Składniki 25-30 dag ryby (karaś, sum, karp, szczupak) 15 dag włoszczyzny2 l wodyliść laurowykilka ...

    Warzywa 30.05.2012
    Pomidory z nadzieniem kukurydzianym
    Zamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.Składniki 8 dojrzałych pomidorów8 liści sałatynatka pietruszki4 ...

    Zupy 30.05.2012
    Gazpacho – pomysłowa zupa na upalne dni
    Gazpacho to przysmak hiszpański, wywodzący się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest idealna na upalne dni, ponieważ podaje się ją na zimno. Ten „hiszpański chłodnik” ma jednak niepowtarzalny smak, o czym z pewnością się przekonasz. Ważna informacja dla zapracowanych – czas przygotowania wynosi zaledwie 15 minut.Składniki 3/4 kg pomidorów2 czerwone paprykiogórekczerwona cebula2 ...