Wszystkie artykuły

    Zupy 31.05.2012
    Zupa „Nic” – czyli coś z niczego
    Zupa „Nic” to niezapomniany smak moje dzieciństwa – szczególnie letnich, upalnych dni. Aż niewiarygodne wydaje się, że wystarczą jedynie cztery składniki i kilkanaście minut przygotowania. I chociaż smakiem nie przypomina rosołu czy krupniku, z pewnością będzie smakować wszystkim dzieciom.Waniliowe jezioro Wyglądem przypomina jezioro o kolorze wanilii, z wolno dryfującymi białymi ...

    Desery i ciasta 30.05.2012
    Lekkie ciasto ucierane z owocami
    Lubię piec a jeszcze bardziej jeść ciasta, najbardziej z owocami i bitą śmietaną. Podaję Wam wypróbowany i pewny przepis, który dostałam od koleżanki dawno, dawno temu i do dziś go wykorzystuję, ponieważ jest łatwy i szybki. Przeważnie wszystkie przepisy na ciasta z owocami zawierają w sobie biszkopt. A ja proponuję coś, co zawsze się uda, nie opadnie i świetnie smakuje. Składniki3 ...

    Desery i ciasta 30.05.2012
    Deser mleczny z winogronami
    Deser to idealne zakończenie każdego obiadu. Gama wyboru jest duża, a wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, co lubimy. Po ciężkostrawnym obiedzie najlepiej jednak wybrać te na bazie owoców. Jednym z moich ulubionych i bardzo prostych deserów jest deser na bazie dojrzewających na słońcu winogron.Składniki kiść białych, dorodnych winogron (50 dag)pojemnik serka homogenizowanegoszklanka ...

    Mięsa 30.05.2012
    Kotlety mielone nadziewane
    Każdy lubi niespodzianki. Wszelkie dania podawane z nadzieniem budzą ciekawość co jest w środku i jak smakuje. Myślę, że tak samo będzie z przepisem na proponowane przeze mnie kotlety z nadzieniem. Niewiele więcej pracy niż ze zwykłymi kotletami a zawsze to miła odmiana.Składniki 50 gad mielonego mięsa wołowo-wieprzowegoczubata łyżka tartej bułki1/2 szklanki mlekajakobiałkocebula6 ...

    Przekąski 30.05.2012
    Pikantny przekładaniec serowy
    Zimna przekąska idealna na okolicznościowe imprezy jak na przykład: urodziny, przyjęcie czy też weekendowy piknik. Jak się domyślacie, jest to unowocześniona wersja pospolitych koreczków, które - jak wiemy - świetnie sprawdzają się na takich uroczystościach. Są szczególnie poszukiwane, by przegryźć toastowy kieliszek.Składniki 8 średniej grubości plasterków sera4 okrągłe plastry ...

    Mięsa 30.05.2012
    Drobiowe świderki
    Często słyszę z ust moich bliskich: „Znudziły nam się”. No właśnie – znudziły się pospolite schabowe, kotlety de volaille, kurczak z rożna. W poszukiwaniu nowych smaków znalazłam nowy sposób przyrządzania mięsa – mianowicie w formie świderków. W zaprawie z miodu, imbiru, wina i czosnku – mmmmm… pycha!Składniki 2 duże filety z piersi z kurczaka lub 80 dag filetów z piersi ...

    Ryby i owoce morza 30.05.2012
    Kotlety mielone z ryby
    Białe mięso z dorsza doskonale nadaje się na pyszne kotleciki. I do tego taka forma podania ryby jest akceptowana przez większość dzieci. Jak wiadomo, nasze pociechy nie zawsze chcą spożywać to co dostarcza potrzebne im witaminy i mikroelementy. Warto zatem skorzystać z małego podstępu. Składniki 60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza 5 dag czerstwej bułki1/8 ...

    Warzywa 30.05.2012
    Fasolka szparagowa zapiekana
    Wygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.Składniki ugotowana fasola szparagowa (1/2 kg) Sos: 10 dag chudego, wędzonego boczkubiała ...

    Warzywa 30.05.2012
    Jarzynowe flaczki
    Rarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.Składniki 2 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera biała część dorodnego pora20 dag fasolki szparagowejporcjowy ...

    Warzywa 30.05.2012
    Pomidory z nadzieniem kukurydzianym
    Zamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.Składniki 8 dojrzałych pomidorów8 liści sałatynatka pietruszki4 ...