Wszystkie artykuły

    Zupy 30.05.2012
    Chłodnik serowy
    Środek lata, żar leje się z nieba, a nam nic się nie chce. Po męczących godzinach pracy jesteśmy u kresu sił, a trzeba coś jeszcze ugotować. Warto zatem pomyśleć o czymś na szybko i na pewno na zimno. Dobrym pomysłem jest chłodnik, który można przygotować bez prażenia się przy kuchni. Doskonale zastąpi popularną zupę.Składnikiopakowanie serka wiejskiego (granulowanego)400 ml ...

    Warzywa 29.05.2012
    Cukinie nadziewane mielonym mięsem
    Cukinia idealnie smakuje sama ugotowana na parze. Warto jednak pokusić się także o podanie jej w duecie. Delikatny smak cukinii doskonale wydobywa dobrze doprawione mięso.Składniki0,5 kg mięsa mielonegojajołyżeczka mielonego pieprzu2 łyżki wodypęczek koperkułyżka olejuśrednia cebula2 ząbki czosnkubułka namoczona w mlekusólcukinia Wykonanie Wyrabiamy mięso razem z odciśniętą bułką, ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Piernik na piwie
    Ciekawe, ilu z Was próbowało lub przynajmniej słyszało o pierniku na piwie. Przyznam, że sama dopiero niedawno skosztowałam go u znajomej i po wielkich próbach zdobyłam chroniony tajemnicą przepis. Faktem jest, że ciasto jest dość drogie, ale od czasu do czasu możecie uraczyć znajomych lub rodzinę tym nowatorskim pomysłem na deser.Składniki4 czubate szklanki mąki pszennejpełna łyżeczka ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Owoce w sosie jogurtowym i odrobiną alkoholu
    To deser tylko dla dorosłych - sos jogurtowy miesza się bowiem z nutą alkoholowej niespodzianki. Mowa tu o pomarańczowym likierze, który podkreśla smak i wprowadza w dobry nastrój. Dodatkowo świetnie komponuje się z gorzką czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Pucharek takich owoców to idealne lekarstwo na gorszy dzień.Składniki 2 duże, bezpestkowe pomarańcze2 duże banany20 dużych, ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Babcine bułeczki mleczne z nadzieniem
    Sięgając w przeszłość, najbardziej w pamięci utkwiły mi babcine bułeczki, których zapach rozchodził się po całej kuchni każdego letniego ranka. Ich niesamowity maślany smak nie potrzebował dodatkowej zachęty. Dziś wiem, że ich przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Kto raz ich skosztuje, będzie chciał mieć je na swoim stole każdego ranka.Składniki 3 szklanki mąki tortowej3 ...

    Zupy 28.05.2012
    Chłodnik inaczej - zupa z czerwonej papryki
    Czasami pogoda wymusza, abyśmy ciepłe dania zastąpili zimnymi, ale równie sycącymi. Jedną z propozycji takiego dania jest zupa z czerwonej papryki, która pozwala ze sobą eksperymentować i za każdym razem smakuje dobrze. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale jedno jest pewne - za każdym razem jest smaczna. Składniki 6 czerwonych papryklitr bulionuduża cebula3 ząbki czosnkupapryczka ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Wiosenna tarta ze szparagami
    Kiedy wiosna w pełni i za oknem piękna pogoda, aż żal spędzać długie godziny w kuchni. Dlatego warto wypróbować przepisy na proste, szybkie, a jakże smaczne dania. Jedną z propozycji, która wiosną smakuje najlepiej, jest tarta z zielonymi szparagami, które właśnie wiosną możemy spotkać w każdym warzywniaku.Składniki pęczek zielonych szparagówopakowanie ciasta francuskiego20 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym
    W ciepłe i upalne dni często mamy ochotę na mrożoną kawę lub herbatę a do tego „coś słodkiego”. Kiedy sezon na truskawki w pełni, warto to wykorzystać i przygotować ciasto z truskawkami. Doskonałym dodatkiem jest krem śmietanowy, który z jednej strony doskonale komponuje się z truskawkami, z drugiej natomiast sprawi, że deser nie będzie zbyt słodki. Składniki ciasto biszkoptowe ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Rogaliki drożdżowe z truskawkami
    Zapraszając znajomych na kawę czy herbatę niejednokrotnie zastanawiasz się co podać jako przekąskę. Goście z przyjemnością skosztują drobnych słodkości, a z pewnością idealnym rozwiązaniem będą rogaliki z truskawkami. Wykorzystaj sezon i zamiast marmolady przygotuj nadzienie ze świeżych owoców. Taki deser z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Składniki1/2 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z galaretką i truskawkami
    W maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki w pełni, warto pokusić się o przygotowanie ciasta biszkoptowego z galaretką i truskawkami. Taki deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i co niektórych szczególnie ucieszy – niskokaloryczny.Składniki ciasto biszkoptowe1/2 kg truskawek2 galaretki o smaku truskawkowym1/4 litra śmietany 30%4 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatynyWykonanieCiasto ...