Wszystkie artykuły

    Zupy 30.05.2012
    Zupa rybna z pulpecikami
    Ryby goszczą na moim stole w różnej postaci – smażone, grillowane, gotowane. Ostatnio rozsmakowałam się również w zupie rybnej. Każdy okaz, czy to karaś, czy sum, czy karp, czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny rybny eliksir. Jej zwolenników w moim domu jest wielu.Składniki 25-30 dag ryby (karaś, sum, karp, szczupak) 15 dag włoszczyzny2 l wodyliść laurowykilka ...

    Zupy 30.05.2012
    Chłodnik serowy
    Środek lata, żar leje się z nieba, a nam nic się nie chce. Po męczących godzinach pracy jesteśmy u kresu sił, a trzeba coś jeszcze ugotować. Warto zatem pomyśleć o czymś na szybko i na pewno na zimno. Dobrym pomysłem jest chłodnik, który można przygotować bez prażenia się przy kuchni. Doskonale zastąpi popularną zupę.Składnikiopakowanie serka wiejskiego (granulowanego)400 ml ...

    Warzywa 29.05.2012
    Cukinie nadziewane mielonym mięsem
    Cukinia idealnie smakuje sama ugotowana na parze. Warto jednak pokusić się także o podanie jej w duecie. Delikatny smak cukinii doskonale wydobywa dobrze doprawione mięso.Składniki0,5 kg mięsa mielonegojajołyżeczka mielonego pieprzu2 łyżki wodypęczek koperkułyżka olejuśrednia cebula2 ząbki czosnkubułka namoczona w mlekusólcukinia Wykonanie Wyrabiamy mięso razem z odciśniętą bułką, ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Piernik na piwie
    Ciekawe, ilu z Was próbowało lub przynajmniej słyszało o pierniku na piwie. Przyznam, że sama dopiero niedawno skosztowałam go u znajomej i po wielkich próbach zdobyłam chroniony tajemnicą przepis. Faktem jest, że ciasto jest dość drogie, ale od czasu do czasu możecie uraczyć znajomych lub rodzinę tym nowatorskim pomysłem na deser.Składniki4 czubate szklanki mąki pszennejpełna łyżeczka ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Owoce w sosie jogurtowym i odrobiną alkoholu
    To deser tylko dla dorosłych - sos jogurtowy miesza się bowiem z nutą alkoholowej niespodzianki. Mowa tu o pomarańczowym likierze, który podkreśla smak i wprowadza w dobry nastrój. Dodatkowo świetnie komponuje się z gorzką czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Pucharek takich owoców to idealne lekarstwo na gorszy dzień.Składniki 2 duże, bezpestkowe pomarańcze2 duże banany20 dużych, ...

    Desery i ciasta 29.05.2012
    Babcine bułeczki mleczne z nadzieniem
    Sięgając w przeszłość, najbardziej w pamięci utkwiły mi babcine bułeczki, których zapach rozchodził się po całej kuchni każdego letniego ranka. Ich niesamowity maślany smak nie potrzebował dodatkowej zachęty. Dziś wiem, że ich przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Kto raz ich skosztuje, będzie chciał mieć je na swoim stole każdego ranka.Składniki 3 szklanki mąki tortowej3 ...

    Zupy 28.05.2012
    Chłodnik inaczej - zupa z czerwonej papryki
    Czasami pogoda wymusza, abyśmy ciepłe dania zastąpili zimnymi, ale równie sycącymi. Jedną z propozycji takiego dania jest zupa z czerwonej papryki, która pozwala ze sobą eksperymentować i za każdym razem smakuje dobrze. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale jedno jest pewne - za każdym razem jest smaczna. Składniki 6 czerwonych papryklitr bulionuduża cebula3 ząbki czosnkupapryczka ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Wiosenna tarta ze szparagami
    Kiedy wiosna w pełni i za oknem piękna pogoda, aż żal spędzać długie godziny w kuchni. Dlatego warto wypróbować przepisy na proste, szybkie, a jakże smaczne dania. Jedną z propozycji, która wiosną smakuje najlepiej, jest tarta z zielonymi szparagami, które właśnie wiosną możemy spotkać w każdym warzywniaku.Składniki pęczek zielonych szparagówopakowanie ciasta francuskiego20 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Biszkopt – idealny wstęp do sezonowych ciast z owocami
    Wiosna i lato to idealna pora na pieczenie ciast sezonowych. Do wyboru mamy truskawki, maliny, wiśnie, morele czy jabłka. Możliwości jest wiele, lecz pieczenie ułatwi szybkie przygotowanie „podkładu”. Poznaj prosty przepis na ciasto biszkoptowe.Składniki 2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)cukier puder do piany4 jaja (całe)2 łyżki wodyszczypta ...

    Diety 27.05.2012
    Oliwa w kuchni – prosty rarytas
    Jeszcze nie tak dawno oliwa była zbyt ekskluzywna, aby znaleźć się w każdej polskiej kuchni, natomiast dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania. Czy zdajesz sobie sprawę, że wystarczy zaledwie kilka kropel, aby przygotować znakomitą przystawkę, a nawet kolację?Rarytas czy codzienność Jeszcze kilkanaście lat temu oliwa była prawdziwym rarytasem. W kuchni dominował olej, ewentualnie ...