Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Wiosenna tarta ze szparagami
    Kiedy wiosna w pełni i za oknem piękna pogoda, aż żal spędzać długie godziny w kuchni. Dlatego warto wypróbować przepisy na proste, szybkie, a jakże smaczne dania. Jedną z propozycji, która wiosną smakuje najlepiej, jest tarta z zielonymi szparagami, które właśnie wiosną możemy spotkać w każdym warzywniaku.Składniki pęczek zielonych szparagówopakowanie ciasta francuskiego20 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym
    W ciepłe i upalne dni często mamy ochotę na mrożoną kawę lub herbatę a do tego „coś słodkiego”. Kiedy sezon na truskawki w pełni, warto to wykorzystać i przygotować ciasto z truskawkami. Doskonałym dodatkiem jest krem śmietanowy, który z jednej strony doskonale komponuje się z truskawkami, z drugiej natomiast sprawi, że deser nie będzie zbyt słodki. Składniki ciasto biszkoptowe ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Rogaliki drożdżowe z truskawkami
    Zapraszając znajomych na kawę czy herbatę niejednokrotnie zastanawiasz się co podać jako przekąskę. Goście z przyjemnością skosztują drobnych słodkości, a z pewnością idealnym rozwiązaniem będą rogaliki z truskawkami. Wykorzystaj sezon i zamiast marmolady przygotuj nadzienie ze świeżych owoców. Taki deser z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Składniki1/2 ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Ciasto sezonowe – biszkopt z galaretką i truskawkami
    W maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki w pełni, warto pokusić się o przygotowanie ciasta biszkoptowego z galaretką i truskawkami. Taki deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i co niektórych szczególnie ucieszy – niskokaloryczny.Składniki ciasto biszkoptowe1/2 kg truskawek2 galaretki o smaku truskawkowym1/4 litra śmietany 30%4 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatynyWykonanieCiasto ...

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Biszkopt – idealny wstęp do sezonowych ciast z owocami
    Wiosna i lato to idealna pora na pieczenie ciast sezonowych. Do wyboru mamy truskawki, maliny, wiśnie, morele czy jabłka. Możliwości jest wiele, lecz pieczenie ułatwi szybkie przygotowanie „podkładu”. Poznaj prosty przepis na ciasto biszkoptowe.Składniki 2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)cukier puder do piany4 jaja (całe)2 łyżki wodyszczypta ...

    Diety 27.05.2012
    Oliwa w kuchni – prosty rarytas
    Jeszcze nie tak dawno oliwa była zbyt ekskluzywna, aby znaleźć się w każdej polskiej kuchni, natomiast dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania. Czy zdajesz sobie sprawę, że wystarczy zaledwie kilka kropel, aby przygotować znakomitą przystawkę, a nawet kolację?Rarytas czy codzienność Jeszcze kilkanaście lat temu oliwa była prawdziwym rarytasem. W kuchni dominował olej, ewentualnie ...

    Warzywa 25.05.2012
    Młoda kapusta z akcentem azjatyckim
    Młoda kapusta to dla wielu z nas smak domu rodzinnego. Nawet zagorzali zwolennicy zdrowego odżywiania przymykają oko na dodaną do niej zasmażkę, vegetę czy też kostkę bulionową. Specjaliści od żywienia z pewnością zaliczyliby ją do tzw. comfort food czyli jedzenia wprawiającego w dobry nastrój, przyrządzonego według tradycyjnych receptur, do których mamy nostalgiczno-sentymentalny ...

    Grill 23.05.2012
    Grillowane szparagi na rukoli z parmezanem
    Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami rozpoczyna się grillowanie na świeżym powietrzu. Obok kiełbaski, kaszanki, kurczaka, czy karkówki warto swoim gościom zaproponować pewne urozmaicenie w postaci grillowanych szparagów. Szparagi są nie tylko smaczną i zdrową przekąską (100 g dostarcza nam 15 kcal, karoten, witaminę C, witaminy B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę), ...

    Warzywa 23.05.2012
    Warzywa sezonowe: szparagi w sosie beszamelowym
    Wiosna to nie tylko najpiękniejsza pora roku, ale także sezon świeżych warzyw i owoców. W maju prawdziwym rarytasem są szparagi: zielone, białe – bez znaczenia, ważne aby je odpowiednio przygotować, podać i udekorować.Składniki pęczek szparagów (najlepiej zielonych, ponieważ nie trzeba ich obierać, co może być kłopotliwe)kilka plasterków szynki, najlepiej parmeńskiej2 ząbki ...

    Zupy 23.05.2012
    Zupa na gwoździu czyli z pokrzywy
    W maju, kiedy młodych i świeżych pokrzyw mamy pod dostatkiem warto wykorzystać jej walory także w kuchni. Zwróć uwagę, że młode pędy można dodawać do sałatek, robić z nich sok na wzmocnienie, a nawet ugotować zupę.Pokrzywa kiedyś uważana za chwast, dziś jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych w Polsce. Słowianie już od najdawniejszych czasów przypisywali ...