Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 27.05.2012
    Biszkopt – idealny wstęp do sezonowych ciast z owocami
    Wiosna i lato to idealna pora na pieczenie ciast sezonowych. Do wyboru mamy truskawki, maliny, wiśnie, morele czy jabłka. Możliwości jest wiele, lecz pieczenie ułatwi szybkie przygotowanie „podkładu”. Poznaj prosty przepis na ciasto biszkoptowe.Składniki 2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)cukier puder do piany4 jaja (całe)2 łyżki wodyszczypta ...

    Diety 27.05.2012
    Oliwa w kuchni – prosty rarytas
    Jeszcze nie tak dawno oliwa była zbyt ekskluzywna, aby znaleźć się w każdej polskiej kuchni, natomiast dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania. Czy zdajesz sobie sprawę, że wystarczy zaledwie kilka kropel, aby przygotować znakomitą przystawkę, a nawet kolację?Rarytas czy codzienność Jeszcze kilkanaście lat temu oliwa była prawdziwym rarytasem. W kuchni dominował olej, ewentualnie ...

    Warzywa 25.05.2012
    Młoda kapusta z akcentem azjatyckim
    Młoda kapusta to dla wielu z nas smak domu rodzinnego. Nawet zagorzali zwolennicy zdrowego odżywiania przymykają oko na dodaną do niej zasmażkę, vegetę czy też kostkę bulionową. Specjaliści od żywienia z pewnością zaliczyliby ją do tzw. comfort food czyli jedzenia wprawiającego w dobry nastrój, przyrządzonego według tradycyjnych receptur, do których mamy nostalgiczno-sentymentalny ...

    Grill 23.05.2012
    Grillowane szparagi na rukoli z parmezanem
    Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami rozpoczyna się grillowanie na świeżym powietrzu. Obok kiełbaski, kaszanki, kurczaka, czy karkówki warto swoim gościom zaproponować pewne urozmaicenie w postaci grillowanych szparagów. Szparagi są nie tylko smaczną i zdrową przekąską (100 g dostarcza nam 15 kcal, karoten, witaminę C, witaminy B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę), ...

    Warzywa 23.05.2012
    Warzywa sezonowe: szparagi w sosie beszamelowym
    Wiosna to nie tylko najpiękniejsza pora roku, ale także sezon świeżych warzyw i owoców. W maju prawdziwym rarytasem są szparagi: zielone, białe – bez znaczenia, ważne aby je odpowiednio przygotować, podać i udekorować.Składniki pęczek szparagów (najlepiej zielonych, ponieważ nie trzeba ich obierać, co może być kłopotliwe)kilka plasterków szynki, najlepiej parmeńskiej2 ząbki ...

    Zupy 23.05.2012
    Zupa na gwoździu czyli z pokrzywy
    W maju, kiedy młodych i świeżych pokrzyw mamy pod dostatkiem warto wykorzystać jej walory także w kuchni. Zwróć uwagę, że młode pędy można dodawać do sałatek, robić z nich sok na wzmocnienie, a nawet ugotować zupę.Pokrzywa kiedyś uważana za chwast, dziś jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych w Polsce. Słowianie już od najdawniejszych czasów przypisywali ...

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Truskawki z kremem Chantilly
    Wiosną na ulicznych straganach, bazarkach czy w supermarketach pojawiają się truskawki. Nic zaś nie pasuje do tego pysznego, bogatego w witaminę C owocu lepiej niż bita śmietana. Czerwone truskawki na dole, na górze zaś biały, słodki, ubity na sztywno krem Chantilly. Ciekawą odmianą bitej śmietany jest krem Chantilly – posłodzony i z dodatkiem wanilii. Wymyślił go pod koniec XVII ...

    Napoje 15.05.2012
    Koktajl jagodowy
    W sezonie letnim nic nie jest tak dobre jak koktajl ze świeżych jagód. Jest to propozycja lekkiego deseru, który orzeźwi nas w czasie gorących dni. Wystarczy trochę jagód, bitej śmietany, kefiru, cukry i pyszny koktajl jagodowy jest już gotowy. Składniki 125 g jagód + kilka do dekoracji2 łyżeczki cukrułyżeczka cukru waniliowegołyżeczka skórki otartej z cytryny albo gotowej z saszetki250 ...

    Napoje 15.05.2012
    Drink Tropical Pineapple
    Drink najczęściej kojarzy się nam z procentami. Wiadomo jednak, że w czasie upału alkohol może wyrządzić więcej szkody niż pożytku – dodatkowo rozszerza on naczynia krwionośne, co w połączeniu z wysokimi temperaturami panującymi na dworze działa ze zdwojoną siłą, powodując zaburzenia pracy serca. Wypróbuj zatem bezalkoholowego owocowego drinka - Tropical Pineapple.Składniki 150 ...

    Napoje 15.05.2012
    Co pić w gorące dni
    Lato wprawdzie jeszcze nie nadeszło, lecz wiosenne słońce przygrzewa tak mocno, że zachęcam Was do orzeźwienia się pysznymi, zdrowymi napojami. Sprawdzą się zarówno jako poranna dawka witamin, uzupełnienie elektrolitów w organizmie, zwłaszcza po wysiłku fizycznym oraz jako koktajle na wytwornym przyjęciu w ogrodzie czy pierwszym grillu. Oto kilka propozycji.Wlej sok jabłkowy, pomarańczowy ...