Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 18.04.2012
    Piszinger, czyli wafle inaczej
    Jak większość dobrych, sprawdzonych przepisów, przepis na piszinger pochodzi z babcinego zeszytu. Wystarczą jedynie dobre chęci, kilka składników i pół godziny wolnego czasu, a deser gotowy. Ktoś mógłby powiedzieć, że to zwykłe wafle, ale z tym stwierdzeniem nie można się zgodzić.Piszinger to mówiąc krótko wafle, inaczej andruty przekładane na zmianę czekoladą i powidłami ...

    Desery i ciasta 12.04.2012
    Przepis na Brigadeiros
    Brigadeiros, najbardziej pożądany smak świata według kulinarnego magazynu “Saveur”, to słodkie kuleczki smakiem przypominające nasze krówki. W zeszłym roku pierwsze miejsce zajęła polska kiełbasa, więc można spokojnie stwierdzić, że jury zna się na rzeczy. Ten smakołyk powstał w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza, „Brygadzisty alias ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Jakie są rodzaje cukru
    Na rynku istnieje wiele rozmaitych typów cukru. Tym, co je od siebie odróżnia jest źródło pochodzenia oraz szereg różnych procesów, którym jest on poddawany w celu obróbki. Rodzaje cukru różnią się zatem smakiem, kolorem i konsystencją, czy jednak wszystkie zawierają takie same wartości odżywcze? Czym należy kierować się wybierając substancję słodzącą? Cukier rafinowany ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Starożytna historia greckich serów
    Do kulinarnej kategorii mezédes zaliczamy suto zastawioną deskę serów. Być może nie są one tak dobrze znane jak sery francuskie, włoskie, szwajcarskie czy holenderskie, jednakże z całą pewnością dorównują im smakiem i apetycznym wyglądem, niewątpliwie zaś przewyższają pod względem wielowiekowej tradycji produkcji oraz niezmienności i oryginalności receptur.Wybitny lekarz starożytnej ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Trzcina cukrowa
    Jej oryginalna nazwa – sarkara - pochodzi ze starohinduskiego sanskrytu i oznacza dosłownie „słodki żwir lub pył”. Stąd wzięło się słowo „cukier”, bardzo pokrewnie brzmiące we wszystkich językach indoeuropejskich (łacińskie saccharum, angielskie sugar, francuskie sucre, niemieckie Zucker, itp.). Pochodzenie cukrowca lekarskiego, jak inaczej brzmi nazwa tej rośliny, owiane jest ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Hinduska kuchnia a joga
    Weź przykład z idei ajurwedyjskiej kuchni i zacznij traktować gotowanie i jedzenie nie tylko jako sposób na podtrzymanie czynności życiowych organizmu, lecz także jako pewnego rodzaju medytację kulinarną, która zrodzi w tobie wewnętrzną harmonię z samym sobą, a co za tym idzie, także i ze światem zewnętrznym.Sztuka kulinarna Indii jest oparta na tych samych co joga, prastarych założeniach ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Co jeść i pić w Indiach
    Zachwycający zapach Indii to nie tylko jaśmin, płatki róż oraz drzewo sandałowe. To także wielkie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym hinduscy kucharze od wieków tworzą wspaniałe kompozycje smakowe, czyniąc ten rodzaj azjatyckich kulinariów jednym z najpyszniejszych i najbardziej różnorodnych na świecie. Mimo iż znaczna część hinduskich dań jest całkowicie wegetariańska, ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Cynamon, kardamon - przyprawy hinduskiej kuchni
    Od dawien dawna liczni handlarze i wędrowcy przemierzali Półwysep Indyjski w poszukiwaniu klejnotów, o których mowa była w starożytnych hinduskich manuskryptach. Szybko jednak zrozumieli, że najcenniejszymi rarytasami tych rejonów wcale nie są indyjskie diamenty, lecz aromatyczne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Szafran, kurkuma - przyprawy kuchni hinduskiej
    Skarbem Indii są aromatyczne, drogocenne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. Przyjrzyjmy się zatem bliżej owym dalekowschodnim ziołom i nasionom - jakie dolegliwości leczą i z czym je najlepiej łączyć?Kurkuma (Hanldi) – ten żółty korzeń zwany jest inaczej szafranem indyjskim lub imbirem złocistym. Uważa ...

    Napoje 12.04.2012
    Zalety winogronowego soku
    Mimo iż dosyć kaloryczny, sok z winogron ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, co sprawia, że dietetycy porównują go do matczynego mleka. Jego spożywanie zaleca się w okresie rekonwalescencji, kiedy jesteśmy przemęczeni lub w przypadku anemii.Z terapeutycznego punktu widzenia, jest to jeden z najbardziej wartościowych soków. Nie tylko bezpośrednio stymuluje wątrobę, ale także stanowi ...