Wszystkie artykuły

    Grill 27.04.2012
    Grillowane warzywa
    Wiosna i lato to doskonały okres na grillowanie. W czasie przyjęcia na świeżym powietrzu każdy ma możliwość popisania się swoim kunsztem kulinarnym i zaproponowania czegoś pysznego, np. z warzyw. Składniki cukiniabakłażancebulapaprykaoliwaczosneksólpieprz zioła: listki oregano, gałązki rozmarynu, estragon Wykonanie Na tackach skropionych oliwą układamy ulubione warzywa: plastry ...

    Grill 27.04.2012
    Burgery wołowo-wieprzowe z plackami tortilli
    Kiełbasa, kaszanka, karkówka to klasyka wśród potraw z grilla. Uwielbiamy je ale nie zawsze to nam wystarcza. Czasami mamy ochotę na coś innego albo chcemy zaskoczyć znajomych, których zaprosiliśmy na wspólne grillowanie. Przedstawiamy pomysł jak to zrobić.Składniki 0,5 g mięsa wołowo-wieprzowegowarzywa: pomidor, świeży ogórek, cebula, zielona sałata1 jajkonatka pietruszkibiała ...

    Kuchnie świata 20.04.2012
    Rodzaje sushi
    Sushi jest dzisiaj w Polsce bardzo modne. Knajpy, w których się je podaje powstają jak grzyby po deszczu. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że zaserwują je znajomi, którzy zaprosili nas na kolację. Warto więc zapoznać się z podstawowymi rodzajami tego japońskiego przysmaku oraz kulturą jego jedzenia. Przedstawiamy ściągawkę – jak jeść sushi.Sushi to japoński przysmak składający ...

    Ryby i owoce morza 20.04.2012
    Spaghetti z krewetkami
    Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Oswajamy się z owocami morza i zwłaszcza krewetki przypadły nam do gustu. Mimo że coraz częściej je jemy, nie zawsze wiemy jak przygotować je w domu. Przedstawiamy pomysły na ich smaczne i łatwe wykonanie.Przepis na spaghetti z krewetkami (dla 4 osób): Składniki 400 g makaronu spaghetti500 g mrożonych krewetek typu: black ...

    Desery i ciasta 18.04.2012
    Piszinger, czyli wafle inaczej
    Jak większość dobrych, sprawdzonych przepisów, przepis na piszinger pochodzi z babcinego zeszytu. Wystarczą jedynie dobre chęci, kilka składników i pół godziny wolnego czasu, a deser gotowy. Ktoś mógłby powiedzieć, że to zwykłe wafle, ale z tym stwierdzeniem nie można się zgodzić.Piszinger to mówiąc krótko wafle, inaczej andruty przekładane na zmianę czekoladą i powidłami ...

    Desery i ciasta 12.04.2012
    Przepis na Brigadeiros
    Brigadeiros, najbardziej pożądany smak świata według kulinarnego magazynu “Saveur”, to słodkie kuleczki smakiem przypominające nasze krówki. W zeszłym roku pierwsze miejsce zajęła polska kiełbasa, więc można spokojnie stwierdzić, że jury zna się na rzeczy. Ten smakołyk powstał w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza, „Brygadzisty alias ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Jakie są rodzaje cukru
    Na rynku istnieje wiele rozmaitych typów cukru. Tym, co je od siebie odróżnia jest źródło pochodzenia oraz szereg różnych procesów, którym jest on poddawany w celu obróbki. Rodzaje cukru różnią się zatem smakiem, kolorem i konsystencją, czy jednak wszystkie zawierają takie same wartości odżywcze? Czym należy kierować się wybierając substancję słodzącą? Cukier rafinowany ...

    Napoje 12.04.2012
    Zalety winogronowego soku
    Mimo iż dosyć kaloryczny, sok z winogron ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, co sprawia, że dietetycy porównują go do matczynego mleka. Jego spożywanie zaleca się w okresie rekonwalescencji, kiedy jesteśmy przemęczeni lub w przypadku anemii.Z terapeutycznego punktu widzenia, jest to jeden z najbardziej wartościowych soków. Nie tylko bezpośrednio stymuluje wątrobę, ale także stanowi ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Tuńczyk i sardynka – idealne rybki na przyjęcie
    Jeżeli organizujesz imprezy o nieformalnym charakterze, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się co podać swoim gościom. Bufet składający się z niewielkich dań o charakterze przekąsek, które spokojnie można wziąć do ręki (typu fingerfood) zawsze spotka się z uznaniem przybyszów. Poza tym taki rodzaj jedzenia pasuje do drinków i innych napojów alkoholowych. Pamiętaj w ogóle, że ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Przepisy na dipy z tuńczyka i sardynki
    Tuńczyk jest rybą chudą, ma mało kalorii, za to dużo protein, witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy typu omega 3, co sprawia, że jego spożycie pomaga m.in. zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a także usunąć z organizmu toksyny. Podobnie i mięso sardynek jest bogate w dobroczynne kwasy omega 3, fosfor oraz wapń. To się nazywa zdrowa ...